När jag var ute på min dagliga skogspromenad hemomkring i Eksjötrakten i tisdags, fick jag för första gången se ett ganska ovanligt naturfenomen, nämligen håris. Förutsättningen för att håris ska bildas är att trädstycket är vattenindränkt men inte fruset. Dessutom måste luften runtom vara någon grad under noll. Vattnet tränger då ut genom fina hål i trädstycket och fryser till tunna istrådar. Det är oerhört skirt och vackert.

Håris

Jag kom att tänka på att jag läst att detta fascinerande fenomen är vanligast i bokskogar, så på onsdagsmorgonen stack jag till naturreservatet Kvänsås bokar som ligger i utkanten av Eksjö för att se om jag kunde hitta håris även där – och det kunde jag. Det fanns mängder av håris, eller vättesskägg som det också kallas, i den lilla bokskogen, så kameran gick varm.

Håris - ett ovanligt naturfenomen
Håris i Kvänsås bokskog

Det fanns även annat än håris att se i naturreservatet

När jag var i bokskogen fick jag även se en sällsynt svamp som kallas koralltaggsvamp, hericium coralloides. Den är för övrigt Smålands landskapssvamp, påminner till viss del om en korall och växer på lågor av lövträd.

Koralltaggsvamp (hericium coralloides) är Smålands landskapssvamp
Koralltaggsvamp (hericium coralloides) är Smålands landskapssvamp

En annan svamp som trivs i bokskogen, men som inte är lika vacker, är stinksvampen. Eller liksvamp som den också kallas. Den växer precis som koralltaggsvampen  på multnande material från träd. Svampens lukt drar till sig insekter och det slemlager som täcker svampen innehåller svampens sporer. Insekterna hjälper på så sätt till med svampens förökning.

Stinksvamp / Liksvamp (phallus impudicus)
Stinksvamp / Liksvamp (phallus impudicus)

Förstadiet till svampen kallas häxägg. Det sägs att om man klyver ägget så ska det finnas en liten del som är en delikatess – men jag tänker inte prova.

Häxägg
Häxägg

Kvänsås bokar är ett litet naturreservat, men om man tar sig tid att titta på det som finns längs marken är det en riktig skattkammare.

För dig som vill veta mer

Länk till inlägg om ett barnkalas i bokskogen i våras
Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

7 Comments

 1. Erika Pettersson

  Har aldrig tidigare hört talas om håris eller vätteskägg som det kallas. Din bild ser verkligen ut som en vättes skägg med lite fantasi.
  Ditt inlägg väcker lust och nyfiken i mig att själv bege mig till bok skogarna i Eksjö.

  1. Jag har inte heller sett det! Jag är så glad att min mentor Tord ville dela med sig!!

 2. Vilket häftigt fenomen 🙂 Kul att lära sig något nytt också 😀

 3. Tord Sundquist

  Det är en fin liten bokskog, faktiskt en av de högst belägna i Sverige 264 meter över havet. Ett trevligt utflyktsmål alla årstider.

 4. Tord Sundquist

  Det var som sagt första gången som jag har sett håris. Hade läst om det tidigare så jag visstedirekt vad det var.

 5. En undran: vet du om det är som is annars, dvs att det är stelt och bryts om man trycker på det? Eller är det mjukt och böjbart, mer som svamp?
  Tror jag såg detta i skogen men det var mjukt och smälte inte när jag tryckte på det. Så kanske är det något annat…

  1. Det ska nog vara som vanlig is.. för jag hittade även ”gammal” håris som man såg tydligt att trådarna smält ihop för att det tinat och sedan frusit igen. Du kanske hittade någon spännande svamp? Satt det också fast på trä/pinnar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.