John Bauer-leden, södra delen

John Bauer-leden som är 50 km, går mellan Huskvarna och Gränna. Längs leden passerar man småländska skogar, sjöar och jordbrukslandskap. Det finns också flera utsiktspunkter där man har fin utsikt över Vättern och Landsjön. Vandringsleden har fått sitt namn efter den välkände jönköpingskonstnären John Bauer, som hämtade sin inspiration från dessa trakter. John Bauer är känd för sina trolska skogsmotiv. När jag gick en del av leden idag (premiär för mig) valde jag att starta från parkeringen vid IKHP-stugan i Huskvarna och blev efter drygt 5 timmar hämtad av min syster vid Pukasjön.

Utsikt mot Jönköping, E4:an och Vättern
Utsikt mot Jönköping, E4:an och Vättern

Jag har under de senaste åren hört talas om John Bauer-leden många gånger, men har avstått från att gå där på grund av att E4:an ligger precis nedanför berget i Huskvarna, alltså mellan berget och Vättern. Jag föredrar att gå i skogen, så jag har varit lite skeptisk, men jag tänkte att jag kanske skulle ge stället en chans ändå. Efter dagens etapp på södra delen av leden kan jag säga att jag inte ångrar det beslutet. Jag stördes inte alls av trafiken. Den hördes inte över huvud taget förutom vid utsiktsplatserna – och där väljer man ju själv om man vill titta över kanten och rakt ner på E4:an, eller om man ser framåt och njuter av Vätterns skönhet istället.

Vem kan tro att E4.an ringlar sig fram där nere?
Vem kan tro att E4.an ringlar sig fram där nere mellan berget och Vättern?
Min hund Gemini och jag med Vättern i bakgrunden
Min hund Gemini och jag med Vättern i bakgrunden

I början gick vi i Huskvarnabergens naturreservat, och det var otroligt vackert med all sin grönska. Lövträd, höga växter och ormbunkar växte överallt. Dessutom fanns tre skyltade utsiktspunkter ut mot Vättern som alla var värda att göra en avstickare för. Vid den sista finns även bord och bänkar för dem som vill sitta ner en stund och fika.

Vackert längs leden
Vackert längs leden
Grönska på Huskvarnaberget
Grönska på Huskvarnaberget

Det frodiga landskapet fortsatte även utanför naturreservatet. Leden går genom det vackra och idylliska småländska jordbrukslandskapet.

Vi passerade oräkneliga hagar och ängar 

Leden var tydligt märkt med orange markeringar och under de 20 kilometer jag följde leden behövde jag aldrig fundera över vilken väg jag skulle gå, eller oroa mig över att jag gått fel. Det är också bra ordnat när man kommer fram till stängslade beteshagar så att man kommer in i (och ur) dem. Mina hundar blev från början lite stressade över att behöva klättra i alla stegar, men efter ett tag uppförde de sig som om de aldrig hade gjort något annat.

Här är bilder på några av stegarna. Kossorna blev så besvikna när
de inte kunde följa med oss längre – de följde oss hack i häl.

Leden var otroligt vacker (om man nu gillar lövskog som jag gör), och det var enbart korta sträckor man gick på väg. Vägarna var dessutom bara ytterst smala grusvägar, i de flesta fall med en grässträng i mitten. Det fanns inte heller en massa kalhyggen – något man är van vid nu för tiden. Vi gick bara förbi ett litet hygge och ett lite större på hela vägen (cirka 20 kilometer).

På några ställen passerar leden precis utanför bondgårdar, och vi fick stifta närmare bekantskap med både får, lamm, kor och ungdjur som var nyfikna på oss. Det fanns gott om vackra platser att välja mellan för att sätta sig och fika, även att många var i inhägnade hagar.

Jag på John Bauer-leden
Jag på John Bauer-leden

Av olika skäl hade jag inte möjlighet att gå hela leden idag, utan bara cirka 40 % av den, men det jag fick se och uppleva gav definitivt mersmak.

Några blommor måste jag ju visa upp idag också.

Det växte ofantliga mängder hundkex, smörblommor, humleblomster, förgätmigej, smörbollar och tjärblomster längs leden, och dessutom några skogskovall, så det var rena himmelriket för mig, men idag var det bara granblomman och styvmorsviolen som fastnade på minneskortet.

För dig som vill veta mer om John Bauer-leden
Länk till pdf-kartor för södra delen, norra delen och hela leden
Anslutningsleder: Södra Vätter-leden, Holavedsleden och Västanåleden

För dig som vill veta mer om Huskvarnabergens naturreservat:
Länk till Länsstyrelsens informationssida om Huskvarnabergen

Taggat , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *