Det händer ofta att jag saknar mina syskon eftersom vi inte bor på samma ort längre. Därför föreslog jag för ett tag sedan att vi skulle träffas och unna oss en systerträff. Min ena syster älskar Österlen, så vi bokade rum på Gästis (Brösarps Gästgifveri & Spa) där hon varit för några år sedan.

Svanar i havet vid Stenshuvud
Svanar i havet vid Stenshuvud

Utflykt i Stenshuvuds nationalpark

Eftersom jag redan var i Skåne efter några dagars vandring och tältande med min sambo bestämde vi oss för att ses där jag var. Det vill säga i Stenshuvuds nationalpark som också ligger i Österlen-området.

När de dök upp på förmiddagen gick vi ”måste-rundan” markerad med rött, upp till Stenshuvud. Där gjorde vi stopp både på södra, östra och norra toppen där vi insöp utsikten över havet och den långa sandstranen. Men personligen tycker jag att den östra toppen är vackrast.

Två av mina systrar på bakre raden, min systerdotter och jag på främre - i Stenshuvuds nationalpark
Två av mina systrar på bakre raden, min systerdotter och jag på främre

Avstickare för att se på blommor

Stenshuvudslingan är 2,2 kilometer och mycket vältrampad, men vi gick inte hela. Eftersom det är roligare att se nytt än att gå tur och retur valde vi en annan väg tillbaka. Strax nedanför norra toppen vek vi av stigen i den branta trappan mot den gula leden. Jag ville visa mina systrar blomman hålnunneört, som är extremt ovanlig utanför Skåne, så alltså var inte skälet enbart att undvika att gå samma stig två gånger.

Hålnunneört - Corydalis cava - är en sällsynt art utanför Skåne
Hålnunneört – Corydalis cava – är en sällsynt art utanför Skåne

Nu är de inte lika intresserade av blommor som jag, så jag blev lite retad resten av turen på grund av denna omväg som jag ”tvingade” dem att ta. Men det var kärleksfullt gnabb syskon emellan, så jag det fick mig bara att skratta och må ännu bättre. Dessutom gav jag igen till ena syrran om fåglar och fågelläten.

Jag blir lite retad av småsystrarna för mitt blomintresse

Strandhäng och fika i nationalparken

Eftersom vi befann oss vid en av Skånes vackraste stränder bestämde vi oss för att gå ner dit och sätta oss någon timme.

Lunchpaus vid havet i Stenshuvuds nationalpark
Lunchpaus vid havet

Självklart hade vi både med oss lunch och kaka, och det blev tid över att gå barfota i sanden, doppa fötterna i havet och njuta av solen. Så det blev en helt underbar avslutning på vår tur i Stenshuvuds nationalpark.

Brösarps Gästgifveri (eller Gästis)

Klockan 15.00 fick vi checka in på Gästis, men vi var nog inte där förrän cirka 15.30. Vi hade spatid 16-19 och den ville vi självklart inte missa.

Spa

Eftersom spa-avdelningen ligger i en annan byggnad tog vi med oss våra badrockar och traskade till nästa hus. Mottagandet vi fick från personalen var översvallande och jag jag smälte som smör när jag såg den charmiga skylten till duschrummet: ”Töser”.

Därefter njöt vi i två timmar av olika bastuar, varma pooler och gudomligt skönt fotbad. När man kom in i den byggnaden var det som att komma till en helt avskild värld. Medan en skön värme slog emot oss, behagfull pianomusik hördes i bakgrunden och en härligt mjuk citrusdoft fyllde luften kände jag ett totalt lugn. I detta ljuvliga rum kunde jag stannat hur länge som helst.

Här hade jag kunnat stanna hur länge som helst.

Supergod middag

Efter en hel dag utomhus (systrarna, själv hade jag varit utomhus 2,5 dygn) längtade jag lite extra efter middagen. Mina förväntningar på maten var ganska höga eftersom syrran hade pratat om den goda maten vid flera tillfällen under dagen. Efteråt kunde jag konstatera att hon hade rätt, för maten var verkligen god. Vi njöt av hummersoppa, helstekt hjortinnerfilé och créme caramel med marinerad frukt.

Totalbetyget av kvällen blev högt, både på grund av den sköna stämningen i lokalen, den behagliga ljudnivån och den proffsiga personalen. Extra värt att notera är att min lilla systerdotter fick en egen stol att sitta i (och servitören tilltalade henne lika mycket som oss andra). Dessutom hade man kommit ihåg både vår nötallergi och andra speciella önskemål kring maten.

Vårt fina rum
Vårt fina rum

Vårt charmiga rum

En supermysig sak med vår träff var att Gästgifveriet kunde erbjuda oss rum där vi fick plats alla fyra, så att vi verkligen kunde ta vara på varenda minut tillsammans. Innan vi kom dit tänkte jag att vi kanske skulle få ett trångt litet rum eftersom jag har dålig erfarenhet av standarden på familjerum. Men när vi kom in på rummet var det så otroligt vackert och charmigt – och rymligt. Det var över huvud taget inga problem att få plats med bäbis och alla hennes grejer plus våra vandringsryggsäckar och annan packning.

Jag erkänner att vi tog alla bilder innan vi bar in vår packning.. för så här prydligt såg det inte ut sedan…..

Frukosten och äggakakan

Förlåt, nu är vi väldigt långt från vandring, men jag måste berätta om frukosten också. De små borden i matsalen var fyllda med allt man kan tänka sig för en frukost. Vi fick en härligt lugn stund i fin miljö och vi tog oss tid att verkligen njuta. Det slutade faktiskt med att jag åt två portioner av den skånska äggakakan med stekt fläsk och rårörda lingon. Tro det eller ej, men det kan ha varit det godaste jag har ätit i hela mitt liv.

När vi hade ätit frukost packade vi ihop och gick till parkeringen för att ge oss ut på dagens lilla utflykt.

Utflykt till Brösarps backar

Ärligt talat var det bara några minuters bilfärd från Brösarps Gästgifveri till Brösarps Backar, dagens utflyktsmål. Eftersom detta är en plats jag velat se länge kändes det superroligt att vara just här och gå tillsammans med mina systrar. När man läser om Brösarps backar får man känslan av att det är ett stort område med böljande kullar. Men i verkligheten är det väldigt litet – men naggande gott. Observera att vi var i de södra backarna, det finns ett norra backarna också.

Vi fick en helt fantastisk utflykt, tack vare vädret, omgivningen, sällskapet – och matsäcken vi fått med från Gästis. Picknick har jag haft många gånger, men innehållet i den här ryggsäcken tog nog priset ändå:

Hemresa

Efter några härliga timmar i de vackra backarna (som både förekommer i Bregott-reklamen och i filmen Bröderna Lejonhjärta) åkte vi hemåt. Jag fick ett intensivt, men vackert, roligt och minnesvärt dygn tillsammans med mina systrar, och jag längtar redan till nästa gång vi kan ses.

Kolla så fina vi är
Kolla så fina vi är

Bra att ha-info

Slutligen några länkar för dig som vill veta mer

Från frukosten på Brösarps Gästgifveri, Countryside Hotels
Från frukosten på Brösarps Gästgifveri, Countryside Hotels

Tips om andra leder i nationalparken

I Stenshuvud nationalpark gick jag följande leder (dels dagen innan mina systrar kom, och dels på morgonen samma dag):

Dessutom gick jag två leder i Söderåsens nationalpark, cirka 1 timme och en kvarts bilfärd, nordväst om Stenshuvud. (inlägg kommer snart)

Stenshuvud sett från annan höjd i nationalparken
Stenshuvud sett från annan höjd i nationalparken

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.