Silverfallet i Karlsfors har jag sett bilder på många gånger, men igår var det premiär för mig att besöka naturreservatet. Det är inte det högsta, största, eller maffigaste vattenfall jag sett – men det var otroligt vackert och platsen gav en go känsla.

Här står jag vid ett av de högre fallen
Här står jag vid ett av de högre fallen

Silverfallet eller Silverfallen?

Silverfallet består av en bäck med flera vackra fall, så egentligen borde det kanske heta Silverfallen? Bäcken rinner genom en ravin som skär genom kalksten, alunskiffer och sandsten. och jag tyckte att det var mäktigt att se.

Fina stigar – och nära parkeringen

Naturreservatet har flera parkeringar, och det går fina stigar genom grönskan fram till bäcken. Marken i lövskogen var täckt av vitsippor och svalört. Snart kommer även gullvivor och ramslök att blomma här.

Otroligt mysig stig att gå fram till bäcken
Otroligt mysig stig att gå fram till bäcken

Avståndet mellan parkeringarna och bäcken är bara några hundra meter. Längs Silverfallet finns några trappor som dock kan vara lite trixigare om man har problem med höfter, knän eller fötter. Dessutom finns en fin rastplats och grillplats intill ån (ovanför fallen).

Skyltar som pekar mot Silverfallet
Skyltar som pekar mot Silverfallet

Alunbruk och lite geologi

I sluttningarna intill Silverfallet fanns under 1800-talets första hälft Skaraborgs största alunbruk. Här finns både informationsskyltar och många synliga spår av bruket.

Jag hade turen att ha med mig en guide som är kunnig inom geologi, så jag fick en massa ny kunskap. Till exempel fick jag veta att det finns något som kallas för orstenar eller stinkstenar i berget. Det är en variant av bituminös kalksten som förekommer som linsformade bildningar i alunskiffer. Dessutom fick jag lära mig att bergarten avger en stark lukt av fotogen eller råolja.

Billingeleden passerar

Billingeleden, som är en vandringsled på 57 kilometer som står på min önskelista, passerar förbi Silverfallet. Slutligen bör jag kanske säga att naturreservatet ligger mellan Berg och Karlsfors på norra Billingen, och ingår i Platåbergens Geopark.

Länkar och övrig info

Besök gärna @butikenpakarlsfors som ligger strax utanför naturreservatet Silverfallet-Karlsfors när du ändå är i närheten. Där passade vi på att stanna och köpa supergod glass (av märket @klingglass ), och där fanns även fika, konst på Karlsfors med mera. Mer om naturreservatet kan du läsa hos Länsstyrelsen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. bmlarsreseblogg

    Vilket fint inlägg från en av de där platserna som vi ser som så givna i vårt närområde! Det är så skoj att få uppleva det igenom någon annans ögon och visst är det vackert!

    1. Så är det för de flesta.. att man blir lite hemmablind. Roligt att du tyckte det var ett fint inlägg fast du är expert på området. det kommer snart ett till där jag beskriver stigarna i nationalparken lite mer.. och även min övernattning på tältplatsern m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.