Tresticklans nationalpark i Dalsland är ett underbart område med wow-känsla. Igår gick jag en otroligt fin tur i nationalparken med min sambo och hundarna, och vi kommer definitivt återvända hit.

Tresticklans nationalpark, Dalslands enda nationalpark
nationalpark, Dalslands enda nationalpark

Tresticklan – väglös och obebodd vildmark

Jag älskade verkligen vandringen i Tresticklans nationalpark. Först och främst för att den är den största väglösa och obebodda vildmarken i södra Sverige. Hela nationalparken består nämligen av långsmala bergsryggar som är bevuxna av gles gammelskog.

Bitvis låg nysnö på mark, träd och spänger
Bitvis låg nysnö på mark, träd och spänger

Dessutom var det extra vackert med nysnön som bitivs låg på mark, träd och spänger. Men också extra halt i den, till stor del, kuperade terrängen. Känslan man får i den här miljön påminner mycket om Björnlandets nationalpark, dit jag också längtar tillbaka.

Jag var glad att jag hade mina dubbade Icebug Torne på fötterna när jag gick på de isiga spängerna
Jag var glad att jag hade mina dubbade Icebug Torne på fötterna när jag gick på de isiga spängerna

En liten sväng in i Norge

I Tresticklans nationalpark finns tre markerade leder och vi valde den led som går tvärs över nationalparken i väst-östlig riktning. Enligt nationalparkens folder heter den Bodalsvikenleden, men den kallas även för Halleleden.

Den här leden (röd markering) är ungefär 9 kilometer om man går den tur och retur. Till största delen är den kuperad, men ändå tydlig tack vare den fina märkningen. Eftersom man korsar riksgränsen går man även några hundra meter inne i Norge, vilket är lite kul.

Här står Lars med hundarna på gränsen mellan Sverige och Norge
Här står Lars med hundarna på gränsen mellan Sverige och Norge

Strax efter att man har passerat bäcken som utgör riksgräns, ligger turiststugan Budalsvika. Det är en flerbäddsstuga, och vill man ha plats i den bokar man det hos turistbyrån i Dals-Ed.

Man kan även vandra på norska sidan av bäcken
Man kan även vandra på norska sidan av bäcken

Sjöar och tjärnar överallt

I denna fantastiska nationalpark finns det över 90 sjöar och tjärnar. Det var oerhört vackert med allt vatten – man möttes av nya vattendrag i stort sett efter varje krök och krön.

Trestickelnsundet
Trestickelnsundet

Dessutom kan det vara värt att notera att spänger, trappor och broar är i bra skick längs leden.

Vi kommer tillbaka till Tresticklan

Egentligen var planen att sedan äta mat, tälta och att även gå en tur i nationalparken idag. På grund av sjukdom fick vi åka hem redan på eftermiddagen. Men vi har planer på att återvända inom några månader.

Den här nationalparken har mycket mer att erbjuda än det vi hann se igår. Det var uppenbart trots att vårt första besök där bara varade i några timmar! Så vi planerar att återvända inom kort.

Man bara MÅSTE älska Tresticklans nationalpark
Man bara MÅSTE älska Tresticklans nationalpark

Och avslutningsvis några länkar

Tresticklans nationalpark ligger i Dals-Eds kommun i nordvästra Dalsland, mot gränsen till Norge. Här hittar du min kartlänk till nationalparkens parkering, men om du vill läsa mer om Tresticklan kan du titta in på nationalparkens egen webbsida.

Dessutom hittar du tre olika förslag till vandringsturer i nationalparken i boken ”Nationalparker i mellersta Sverige” från Vildmarksbiblioteket. Turen som vi gick var nummer 2, Halleleden till Budalsvika, (cirka 9 km tur och retur).

Längs en av lederna i Tresticklans nationalpark
Längs en av lederna i Tresticklans nationalpark

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.