Höjden av lyx måste väl ändå vara att kunna ta semester en dag mitt i veckan och unna sig en utenatt? I alla fall är det så i min värld – och tydligen Karins också – för det var precis vad vi gjorde häromdagen.

Karin vid frukosten utanför kåtan
Karin vid frukosten utanför kåtan

Tjejkväll i pannlampornas sken

Till att börja med fick vi en superhärlig tjejväll. Den startade med en promenad i pannlampornas sken, sedan utemat, naturens lugn och samtal vid sjön utanför kåtan i Herrestedsfjällets naturreservat.

Övernattning i kåtan

För Karin var det premiär att besöka kåtan, men jag hade sovit här två gånger tidigare (se blogginlägg). Under kvällen eldade vi lite medhavd ved (som Karin först högg upp i lämpligare storlek) och gjorde i ordning våra sovplatser.

Jag bäddar klart min säng inne i kåtan
Jag bäddar klart min ”säng” inne i kåtan. Underställ på!

Under natten sov vi varmt och gott båda två, men vi vaknade ett flertal gånger av ett prassel. Det var en liten mus som hittat den öppnade ostbågspåsen som vi glömt att lägga i matkassen vi hängt på en spik i taket. Ganska orutinerat av oss, det erkänner vi båda två.

Ta semester mitt i veckan för att sova ute - lyxigt värre!
Tog semester mitt i veckan för att sova ute

Sovmorgon och mysfrukost

Efter natten i kåtan unnade vi oss en lugn morgon med go-frukost vid sjön. Medan Karin stekte falukorv och kokade kaffe packade jag ihop våra sovplatser. Ute ven vinden, men vi hade rejäla kläder så det gick ändå bra att äta frukosten i det fria.

Karin lagar frukost utanför kåtan
Karin lagar frukost utanför kåtan

När vi hade ätit i lugn och ro, packat ihop alla våra saker, sopat stugan och använt det fräscha utedasset gav vi oss ut på dagens äventyr.

Fin vandringstur på Herrestadsfjället

Äventyret bestod av en fina vandringstur på 9 km inne i naturreservatet. Vi gick Kärresjön, östra sidan av Vrångevattnet, Stora Grågåsvattnet, Torsvattnet och tillbaka till Kärresjön. Vi passerade flera vindskydd, många sjöar, små berg, skogar och stugor som kan hyras av Friluftsfrämjandet i Uddevalla.

Här går jag i skogen bredvid Vrångevattnet
Här går jag i skogen bredvid Vrångevattnet

Stigarna, för här går man verkligen enbart på stigar, är markerade med gult och det finns tydliga skyltar i alla korsningar. Man känner sig som om man är långt ifrån civilisationen och det är underbart att vandra här.

Temperaturen hade sjunkit under natten så det var runt 5 grader hela turen. Vindarna var mellan varven bitande starka (och kalla), men vi slapp regn vilket jag är tacksam över.

Det här är verkligen en av mina platser på jorden
Herrestadsfjället är verkligen en av mina platser på jorden

Lunchen lyste upp det novembergrå

Lite lunch lagade vi på en av de ”goa platser” som är skyltade längs leden, närmare bestämt vid Torsvattnet. Visserligen blev det korv igen, men det var otroligt gott i höstkylan.

Enkel lunch på en go plats
Enkel lunch på en go plats

Under vår tur var det njut-tempo som gällde och jag njöt verkligen i fulla drag av allt som naturen bjöd på längs leden.

Hur vacker kan mossa bli?
Hur vacker kan mossa bli?

Sammanfattning

Det kändes fantastiskt att ta en ledig dag mitt i veckan så här! Jag fick ett dygn fullt av fina naturupplevelser, lugn, harmoni och energigivande sällskap. Så här borde man verkligen göra oftare!

Bild vid Kärrestugan i Herrestadsfjället
Bild vid Kärrestugan i Herrestadsfjället

För dig som vill veta mer om området

Herrestadsfjällets naturreservat i Uddevalla kommun är ett av mina favoritområden så det finns mycket att läsa om lederna i min blogg – både fakta och mina egna uppfattningar och tips. Och, det bör jag också skriva, det är tillåtet att övernatta i naturreservatet.
.

Kärresjön, Herrestadsfjällets naturreservat
Kärresjön, Herrestadsfjällets naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.