Egentligen hade jag tänkt att min tredje dag i Funäsfjällen skulle bli en vilodag. Istället fick jag min finaste tur här hittills – vid Storvallruet som jag inte ens hade hört om innan.

Där ligger den lilla toppen Storvallruet
Där ligger den lilla toppen Storvallruet

Egentligen skulle jag till Storvålen

Efter en lång läsmorgon med frukost i sängen tänkte jag ta en tur uppe på fjället. Redan tidigare hade jag tittat på kartan och fastnat för Storvålen eftersom jag inte gått i det området.

Precis längs trädgränsen
Precis längs trädgränsen

Men när jag kom ovanför trädgränsen tänkte jag om. Stigen som leder till Storvålen var nämligen för vattenfylld. Istället valde jag att följa stigen för guldtur 550 (Livsäterån) mot Hållan och se om jag kunde nå toppen från det hållet.

Längs guldtur 550
Längs guldtur 550

Tydlig stig upp till Storvallruet

Jag behövde bara följa leden några hundra meter innan jag såg från håll att en stig ledde upp mot toppen. Den var lätt att gå på och efter en lätt stigning (bara 400 meter från leden) hade jag tagit mig upp. Dessutom fick jag en fantastisk utsikt över vidderna och höstfärgerna glödde runt mig.

Det var lätt att gå längs skoterspåret upp mot Storvallruet
Det var lätt att gå längs skoterspåret upp mot Storvallruet

Utsikten från toppen var storslagen, och slänten nedanför är perfekt för att sätta sig och ha picnic. Dock visade det sig efter en titt på kartan att jag inte var på Storvålen som jag trodde, utan på Storvallruet.

Lätt vandring uppe på fjällryggen

Eftersom Storvålen var mitt ursprungliga mål för dagen valde jag att fortsätta längs skoterspåretfrån Storvallruet. Det var enkel och behaglig vandring, med vyer att njuta av åt alla håll.

Här kan man svänga av mot Skarvruet
Här kan man svänga av mot Skarvruet

På grund av att jag igår kämpade med att ta mig över den flera kilometer långa fjällheden och våtmarken som jag nu hade nedanför mig kunde jag inte låta bli att le åt mig själv. För hade jag kollat alla mina kartor inför gårdagens tur hade jag kunnat gå häruppe istället. Mer om gårdagens bravader kommer i eget inlägg.

Det ljusa området där nere, fram till berget, där kämpade jag igår i våtmarken
Det ljusa området där nere, fram till berget, där kämpade jag igår i våtmarken

Över Storvålen och renmöte

Jag njöt verkligen i stora drag när jag gick däruppe på den välmarkerade leden. Vinden blåste mig i ansiktet och det kom lite regnstänk, men jag märkte det knappt. De öppna vyerna, målade i höstens färger, var exakt vad jag åkte upp till Funäsfjällen för att få.

Så fin och enkel led att gå till och uppe på Storvålen
Så fin och enkel led att gå till och uppe på Storvålen

Som grädden på moset fick jag se några fina renar som betade på fjället. Först märkte de mig inte, så jag stod bara stilla och tittade en stund innan jag smög mig vidare.

Renar betade en bit ifrån mig
Renar betade en bit ifrån mig

Sedan dröjde det inte länge förrän klockan sa att det var dags att vända och gå tillbaka till huset. För mig blev det en tur på runt 13 kilometer, men gör man bara avstickaren till Storvallruet handlar det om mindre än 1 kilometer. Sammanfattningsvis vill jag säga att detta var min finaste tur sedan jag kom hit, och turen ger extremt mycket utsikt för liten arbetsinsats.

Fjällbjörk i höstfärg
Fjällbjörk i höstfärg

För dig som vill veta mer

Om du startar i Hållan ser du den lilla toppen på vänster sida direkt efter den första uppförsbacken. Det går tydliga stigar fram till den.

Boken ”Funäsfjällen Helags och Ljungdalsfjällen – vandringsturer och utflykter” från Vildmarksbiblioteket beskriver turen till Livsäterån. Dessutom beskriver den bland annat avstickaren upp till Storvallruet (se vandringstips nummer 3). Enligt mig är den här boken outstanding när det gäller området kring Funäsfjällen eftersom man ofta får varianter på varje tur.

Storvallruet - värt en avstickare
Storvallruet – värt en avstickare

Länkar till fler inlägg från Härjedalen

Här hittar du fler inlägg som jag skrivit från mina besök i Härjedalen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.