Trots att Linda och jag hade bestämt att vi skulle ses tidigt på söndagsmorgonen för att göra en liten tur till Anudden var det nära att det inte blev av. Vi var nämligen ganska trötta när våra alarm ljöd, men så fort vi kom ut piggnade vi till.

Linda och Vittra vid Anudden
Linda och Vittra vid Anudden

Anudden är en liten udde (med betoning på liten) intill en otroligt vacker stenstrand vid Vättern. Linda hade varit här tidigare, men för mig var det första besöket.

Stigen ner mot Vättern är ganska brant
Stigen ner mot Vättern är ganska brant

Efter en kort vandring längs vägen svängde vi ner på stigen som leder ner till Vättern och udden. En lätt vind blåste, så vågorna slog in både mot stenstranden och bergväggarna.

Skönt att bara strosa runt

Eftersom Linda och jag känner varandra sedan flera år tillbaka är det lätt att vara i hennes sällskap. Det finns varken prestige eller måsten. Vi bara strosade omkring på stranden och i den närliggande terrängen, ibland tillsammans, ibland med våra hundar. Trots att vi inte var ute mer än en och en halv timme så blev det en riktig energi-boost före frukost.

Härligaste bilden från turen
Härligaste bilden från turen

Så här hittar du till Anudden

Vi utgick från vandrarhemmet Borghamn Strand och turen blev, tur och retur, 4,4 kilometer. En del av vägen går på smal asfaltsväg men det mesta går längs stig i rejält kuperad terräng. Den branta stigen ner till Anudden är också skyltad från den enkelriktade Norra Sjövägen på Omberg som utgår från Stocklycke.

Utsikt från asfaltsvägen, Stora Sjövägen, Omberg
Utsikt från asfaltsvägen

Vi fick tips om en ”hemlig” stig till Anudden

När ägarna till vandrarhemmet/hotellet hörde om vår tur berättade de om en hemlig stig. Visserligen är den brant, men man slipper gå längs den asfalterade vägen om man går denna stig. Med största sannolikhet kommer jag att gå den stigen nästa gång jag är i området.

Fantastiskt vackert - och jag älskade lugnet vid Anudden
Fantastiskt vackert – och jag älskade lugnet

Slutligen vill jag bara säga att jag definitivt tycker att denna vackra plats var värd att besöka.

Ska du köpa friluftskläder från Beyond Nordic, t ex sådana byxor eller fleece som jag har på mig i inlägget? Använd koden HOV15 så får du 15 % rabatt. Gäller t.o.m. 2022-08-06.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.