När vi skulle till Omberg och vandra förra helgen, och även passa på att träffa småländska vänner, bodde vi bokstavligt talat mitt på Östgötaleden. Lars och jag sov med hundarna i Hamnvaktarstugan hos Borghamn Strand, medan Linda och Jörn hade ställplats för sin plåtis precis invid Vättern, 200 meter från stugan.

Huvudbyggnaden på Borghamn Strand - precis vid Vätterns rand
Huvudbyggnaden ligger precis vid hamnen

Inlägget innehåller betald marknadsföring från Borghamn Strand

Boende precis intill leden

Hos Borghamn Strand finns alla typer av boenden: vandrarhem, hotell, camping, stugor och ställplatser. Eftersom vi skulle vara flera personer, med olika fysiska förutsättningar, var detta en perfekt lösning. Annars hade vi förmodligen tältat någonstans runt Omberg.

Hamnvaktarstugan, Borghamn Strand, Omberg
Hamnvaktarstugan, Borghamn Strand, Omberg

Lars, jag och hundarna bodde i ett 1800-talstorp, hamnvaktarstugan. Trots att den såg väldigt liten ut rymde stugan ett rejält sovrum (med bekväm dubbelsäng), ett kök och en liten hall. I sovrummet fanns dessutom gott om förvaring – både i form av garderob och en byrå.

Till hundarna hade vi med bäddar som vi la nedanför vår säng, på grund av att vi inte ville riskera att de skulle hoppa upp i sängen. Vi tyckte verkligen att Hamnvaktarstugan var supercharmig, och helt perfekt för oss. Möjligen kunde man önskat att toalett och dusch fanns på lite närmare håll – idag finns de nämligen i en byggnad några hundra meter bort.

Restaurang och café

I huvudbyggnaden finns bland annat reception, restaurang/café och sällskapsrum, där vi njöt av våra goda middagar. För visst låter väl hjortbiffar, med amandinepotatis, rårörda lingon och gräddsås gott? Eller ramslökssoppa alternativt pasta med ramslökspesto?

Fredagsmiddag med hjortbiffar hos Borghamn Strand
Fredagsmiddag med hjortbiffar hos Borghamn Strand

Dessutom erbjuder boendet frukostkorg (men vi packade om till ryggsäckar och åt frukosten på Hjässan, Omberg) och även lunch. Den valde vi dock att äta på området, mellan några av alla de byggnader som ingår i Borghamn Strand.

Vi var väldigt nöjda med maten, den trevlige kocken och det tydliga miljötänket kring menyer och material.

Vår glade kock på Borghamn Strand
Vår glade kock – det här leendet mötte han oss med varje gång vi såg honom

Intressanta historiska byggnader

Borghamn Strand ser ut som en liten by med sina med 22 byggnader som ligger utspridda precis vid foten av Omberg och utmed Vätterns strand. Eftersom de flesta husen uppfördes vid början eller i mitten på 1800-talet (se deras webbsida för mer information) är de byggnads- och kulturminnesmärkta.

Det innebär att byggnaderna inte får byggas om och renoveras hur som helst. De har därför inte samma standard som dagen nybyggda hus och detta bidrar till att rummen kan vara lite lyhörda och golven kan knarra. Men det är en del av charmen med stället.

1842: Straffregemente där fångarna arbetade i stenbrottet

Till att börja med uppfördes byggnaderna för ett straffregemente, eftersom det var svårt att få frivilliga som ville arbeta i de kringliggande stenbrotten.

Bockakyrkogården, precis utanför Borghamn Strand
Bockakyrkogården, precis utanför Borghamn Strand

Arbetsförhållandena i stenbrottet var svåra och många fångar dog. Många av dem är begravda på Bockakyrkogården som ligger ungefär 200 meter från Borghamn Strand (om man följer vandringsleden mot Omberg.)

1923: Lanthushållsskola för flickor

Därefter flyttade en lanthushållsskola in i byggnaderna. Här bodde flickor som ville lära sig hantera råvaror och laga mat. Internatet som öppnade 1923 stängde 1997.

Här har man renoverat och skapat en festsal med fantastiskt ljus från alla fönster som vetter mot Vättern
Här har man renoverat och skapat en festsal med fantastiskt ljus från alla fönster som vetter mot Vättern

2018: Nuvarande ägare tog över driften av vandrarhemmet

Marken var statlig fram till 2018 då man avstyckade hela området och sålde marken till Atsmons förvaltning AB. De tog över driften av vandrarhemmet och drömmer om att skapa en fantastisk mötesplats på denna historiska och otroligt vackra plats.

Vandrarhem, hotell, camping och stugor

Eftersom alla byggnader var i behov av renovering när ägarna tog över 2018 är det ett långtidsprojekt att gå igenom allt. Standarden mellan olika hotellrum och vandrarhemsrum varierar därför. Det gör också att de kan erbjuda boenden i olika prisnivåer.

Goda chanser till vackra solnedgångar

Under vårt besök konstaterade vi att kvällarna kan vara otroligt vackra vid Vättern. När man befinner sig i hamnen, precis utanför huvudbyggnaden, är det lätt att glömma att man befinner sig vid en sjö och inte ett hav.

Redan den första kvällen tog vi en gemensam promenad längs ”strandstigen” – som visserligen snarare var en väg än en stig. Men trots mörkret skymtade vi Vättern mellan buskar och träd.

Mer information om Borghamn Strand

Standarden på hotellrum och vandrarhemsrum kan variera eftersom ett ständigt renoveringsarbete pågår. Det gör också att det förmodligen finns boende i varje prisnivå. Redan nu är hela anläggningen charmig och vi trivdes väldigt bra – särskilt i Hamnvaktarstugan. Men om de kan förverkliga sin vision kommer det att bli helt fantastiskt, för läget är helt oslagbart vackert.

Den vedeldade bastun på piren, Borghamn Strand
Den vedeldade bastun på piren

Perfekt läge för vandrare – mitt på leden

Läget för oss vandrare är helt perfekt eftersom både Östgötaleden och Pilgrimsleden passerar rakt igenom anläggningen. Dessutom erbjuder de vatten och öppen toalett till alla som passerar. Om man följer leden 400 meter ansluter Östgötaleden även till leden Omberg runt, som du kan följa till Västra Väggar, Älvarums udde, Stocklycke och alla de andra vackra platserna i Ekopark Omberg.

Kontaktuppgifter till Borghamn Strand

Borghamn Strand - logo

Borghamn Strand
Borghamnsvägen 1A
59293 Borghamn

Email: info@borghamn.com
Telefon: 013-81000
Webb: www.borghamn.com

Vandringar vi gjorde under vår vistelse

Ytterligare historiska byggnader
Ytterligare historiska byggnader

Fler bilder från området (mitt instagram)

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.