I helgen vandrade jag med Lars, Linda, hennes särbo Jörn och våra hundar på Omberg. En av dagarna bestämde vi oss för att göra en utflykt till fågelsjön Tåkern, och gå Vasstigen. Det är något jag verkligen inte ångrar.

Fantastiskt att kunna gå mitt i denna våtmark vid Tåkern
Fantastiskt att kunna gå mitt i denna våtmark

Vackert naturum byggt med vass

Från vårt boende i Borghamn tog det runt 20 minuter att köra till Naturum, som ligger på den södra sidan av Tåkern. Det var mitt första besök vid den kända fågelsjön, och det var en glädjande överraskning för mig att det inte bara finns fåglar – utan även en rik flora i området. Även om mitt besök inföll lite för tidigt för att kunna se orkidéerna.

Naturum Tåkern är byggt av vass
Tänk att hela denna maffiga byggnad är klädd i vass (Linda och Lars på bilden)

Från parkeringen var det bara 200 meter att gå fram till de vackra Naturum-byggnaderna som är helt inklädda i vass.

Fågeltorn – tillgängligt för alla

Alldeles intill naturum finns ett fågeltorn som är tillgängligt för alla. Jag förstod först inte vad det var för ”tunnel” som vindlade sig fram. Men sedan insåg jag att det var en ramp. Hela 120 meter lång är den, och lutningen är svag. Uppifrån tornet har man utsikt över en stor del av Tåkern och mängden simfåglar som vistas där.

Den 120 meter långa rampen som gör fågeltornet vid naturum Tåkern tillgängligt för alla
Den 120 meter långa rampen som gör fågeltornet vid naturum Tåkern tillgängligt för alla

Tillgänglig led – Strandpromenaden

Eftersom Linda hade varit här tidigare var det hon som tog ledningen från tornet och ut längs den tillgänglighetsanpassade Strandpromenaden. Den går genom strandskog, över strandängar och genom hög vass tills man når öppet vatten.

Här är vi på väg ut på Strandstigen, naturum Tåkern
Här är vi på väg ut på Strandstigen

Denna stig är bara 700 meter, men fullt tillgänglig och den ger en otroligt fin känsla av de olika naturtyperna i området kring Tåkern.

Svanshalsleden / Vasstigen 4 km tur och retur

Där strandpromenaden vänder fortsätter leden på en smalare spång i Svanshalsleden. För mig var det en otroligt fin och stor upplevelse att kunna ta mig fram i denna våtmark. Enkelt tack vare alla spänger.

För mig symboliserar detta vår runda
För mig symboliserar denna bild vår runda

Efter en stund finns möjligheten att göra en liten avstickare som kallas Vasstigen, och det är något jag verkligen rekommenderar. Vassen växer så hög på sidorna och man anar hela tiden sjön där bakom. Alla sjöfåglarnas läten påminner annars om att den finns det. Det var en unik, fin upplevelse.

Otroligt vackert att gå Vasstigen
Otroligt vackert att gå Vasstigen

Dessvärre är jag ingen fågelkännare, så jag kan inte uttala mig om vilka fågelarter vi såg längs vår vandring. Men det var många, och mängden av varje art var enorm. Tyvärr är det svårt att riktigt förmedla den överväldigande känslan jag fick när jag gick där.

Fåglar överallt i Tåkern - flygande, simmande, vaggande på strandängen
Fåglar överallt – flygande, simmande, vaggande på strandängen

Prinsessan Estelles sagostig, 800 meter

På tillbakavägen bad jag att vi skulle gå prinsessan Estelles sagostig. Jag VET att den är för barn, men jag tycker det är så fint när man gör aktiviteter även för dem. Det gör det mycket roligare och intressantare för dem att vara ute – och enklare för föräldrarna.

Gulligaste ledmarkeringen någonsin?
Gulligaste ledmarkeringen någonsin?

Haren Ann-Sofie har tappat bort sin vän, och längs stigen hjälper man henne att hitta honom. Man stöter på söta djur, skrämmande varelser, skyltar och aktiviteter längs vägen. Prinsessan Estelle fick leden i doppresent och invigde den 2014, då hon var drygt 2 år gammal.

I anslutning till parkeringen finns även Tåkerns naturlek, de kacklande jätteäggen och flera grillplatser.

Tåkerns naturlek, strax intill parkeringen
Tåkerns naturlek, strax intill parkeringen

För dig som vill veta mer om Naturum Tåkern

I sydvästra Östergötland hittar du Naturum Tåkern, ett stenkast från Ekopark Omberg. Här finns ett fint naturum (där jag inte var inne, men jag har läst om det), och flera vandringsleder. Dessutom mängder av fåglar och, lite längre fram, ovanliga växter.

Mer information hittar du här, på Naturums egen webbsida.

Tåkern - fantastisk miljö att vandra i
Tåkern – fantastisk miljö att vandra i

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.