Den tredje dagen vaknade vi upp i tältet i Koldedøla. Vindarna var riktigt isande kalla. Vi gjorde snabbt morgontoaletten och fotade de sagolika molnen som slingrade sig runt bergen omkring oss. Sedan åt vi en snabb frukost.

Låga moln utanför tältet på morgonen
Låga moln utanför tältet på morgonen

8 km grusväg – men njutbar vandring

Rekordtidigt kom vi iväg och den här morgonen var det 8 kilometer riktigt enkel vandring längs grusväg som väntade oss. Vägen var smal, och på sidorna stupade det bitvis brant neråt. Medan solens strålar gled över berget nådde vi fram till några av de små vattenfallen mellan Tyinholmen och Koldedalsvattnet.

De är betydligt större än de ser ut de här vattenfallen strax nedanför Koldedøla
De är betydligt större än de ser ut de här vattenfallen
Vackert vid sidan av grusvägen
Vackert vid sidan av grusvägen

På några ställen la vi ifrån oss ryggsäckarna för att ge oss ut i terrängen och fota forsande vatten. Balder tyckte att det var spännande att vi var lite mer rörliga (och klättriga) än vi varit de senaste två dagarna.

Balder tycker det är spännande att hänga med husse - han vill inte riskera att missa något spännande
Balder tycker det är spännande att hänga med husse – han vill inte riskera att missa något spännande

Hur vackert kan det bli? Längs en grusväg?

Vägen slingrar sig efter någon kilometer fram i ett öppet landskap med sjön Tyin på ena sidan. På övriga sidor reser sig berg och i bakgrunden snöklädda fjäll. Bergssidorna lyste i höstfärger och jag kunde knappt ta in hur vackert allt var.

Höstfärgerna lyser i solen
Höstfärgerna lyser i solen

När vi närmade oss Tyinholmen fick vi sällskap av en flock får – och känslan av lantlig perfektion var i stort sett total.

Mysigt med får
Mysigt med får

Vi tog oss raskt framåt, medan vi såg flera platser som hade passat bra (bättre) som tältplats än den där vi sovit i blåsten föregående natt. Sista biten ner mot Fondsbu går i nerförsbacke, och vi nådde bilen på mindre än två timmar.

Så vackert de här husen ligger
Så vackert de här husen ligger

Jag passade på att nyttja toaletten inne på Turisthytten även denna gång, och sedan åkte vi förväntansfulla vidare. Denna gång mot Utladalen, Europas djupaste dal, där jag gick min vackraste vandring någonsin (se eget inlägg).

Och så några bra länkar

Först ut kommer länken till DNT-hytten Fondsbu som har 100 sängplatser, restaurang, stor parkering och även hundrum.

Ska man vandra i Norge är webbsidan UT.no den absolut bästa att använda sig av när man planerar. OBS! De förväntade tider en tur ska ta enligt angivelserna hos UT.no är väääldigt snålt tilltagna. Detsamma gäller deras app (som för övrigt är ovärderlig).

Observera att det i stort sett bara finns mobiltäckning i närheten av turisthyttena i det här området.

Man kan också mysa lite med matte
Man kan också mysa lite med matte

Fler inlägg från Norge-resan

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.