Jag har en viss förkärlek för gamla platser. Runstenar, domarringar, gamla byggnader. Spår av dem som levt före oss. Ett flertal gånger har jag snubblat över bilder på sjöbodarna i Valsäng på grannön Tjörn och tänkt att jag måste åka dit. Igår tog jag mig äntligen i kragen.

Sjöbodarna i Valsäng på Tjörn
Sjöbodarna i Valsäng på Tjörn

Byggnaderna intresserade även ena tonåringen

Till min stora glädje fick jag med mig min 19-årige bonusson är intresserad av den här typen av byggnader. Vi letade oss med hjälp av GPS:n fram på de små vägarna. På grund av att den sista delen av vägen är privat fick vi parkera en bit ifrån havet. Från bilen gick vi runt en kilometer in i Stigfjordens naturreservat, förbi några sommarhus som låg utströdda mellan de små bergsknallarna. Vägen var lätt att följa och snart skymtade vi de fem sjöbodarna mellan trädens grenar.

De fem sjöbodarna i Valsäng
De fem sjöbodarna i Valsäng

300 år gamla byggnader

Som vanligt hade jag läst på i förväg. Jag visste därför att fyra av de fem åldriga sjöbodarna vid Valsäng Strand är knuttimrade, även att två av dem sedan klätts in i brädor. Man blir en smula vördnadsfull när man ser, och till och med får röra vid, byggnader som utstått det otroligt hårda kustvädret i 300 år. Sjöbodarna i Valsäng är inventerade av Riksantikvarieämbetet och daterade till 1700-talet. Sedan 1990 är de dessutom skyddade som byggnadsminnen.

Sjöbodarna är knuttimrade, och har stått pall för väder och vind sedan 1700-talet
Sjöbodarna är knuttimrade, och har stått pall för väder och vind sedan 1700-talet

Valsäng är ett superfint utflyktsmål

Jag, min bonusson och hunden strosade runt byggnaderna, gick ner till isen/vattnet, klättrade upp på klipporna bakom. Njöt av skönheten i allt omkring oss. De enda som störde min bonusson var att han såg ”moderna grejer” när han kikade in i bodarna. Jag visste det inte då, men har nu läst mig till att sjöbodarna fortfarande fyller sin gamla uppgift som förvaringsplats för fiskeredskap och båtutrustning.

Än idag förvaras fiske- och båtutrustning i sjöbodarna i Valsäng
Än idag förvaras fiske- och båtutrustning i sjöbodarna

Att gå från vägen fram till sjöbodarna blir ingen lång vandring. Däremot kan jag verkligen rekommendera denna vackra, och stämningsfulla plats som utflyktsmål (men invadera nu inte stället – jag vill hinna ha lite mystid med familjen här också framåt våren/sommaren). Vägen är lätt att gå även med barnvagn.

För dig som vill veta mer om sjöbodarna i Valsäng

Sjöbodarna ligger på udden vid Valsäng Strand på norra delen av Tjörn i Bohuslän. Här hittar du karta för koordinater och vägbeskrivning. I bebyggelseregistret från Riksantikvarieämbetet hittar du en del fakta om sjöbodarna.

Några Valsäng-bilder från mitt Instagram

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.