Idag fick jag lite tid över när jag var i Lilla Edets kommun. Självklart ville jag tillbringa den utomhus, men känner området för dåligt för att veta vad som finns att se eller göra. Min sambo hade lite bättre koll, och föreslog att jag skulle åka till Stendammen och skvaltkvarnen där.

Sjön Stendammen - en port in i Svartedalen om man paddlar
Sjön Stendammen – en port in i Svartedalen om man paddlar

Det var ett förslag jag genast fastnade för. I minnet kastades jag tillbaka till ett av sommarens bästa dygn – då vi paddlade från Stendammen in i Svartedalen och övernattade i tält. Den gången gick jag ner och tittade på kvarnen, och jag mindes nu direkt hur vackert det var där. Jag körde längs den lilla vägen och parkerade på samma ställe som vi gjorde i somras. Därifrån är det runt 100 meter ner till sjön, badplats och grillplats.

Vatten och is
Vatten och is
Naturlig iskonst
Naturlig iskonst
Badbryggan i Stendammen låg just nu en bit ut i den sköra isen
Badbryggan låg just nu en bit ut i den sköra isen

Till vänster om sjön (från parkeringen sett) går en liten trappa upp på klippan och leder fram till ytterligare ett fikabord och en badbrygga. Utsikten är otroligt vacker ut mot sjön och jag är övertygad om att detta är ett ställe som många familjer tillbringar tid på under sommaren. Stigen följer sedan ån från Stendammen genom härlig skog, tills man kommer fram till ett litet vattenfall. Stigen går nerför en brant trappa, med ett berg på ena sidan och mossiga stenar och vattenfallet på den andra.

Mysig stig mot skvaltkvarnen
Mysig stig mot skvaltkvarnen
Nästan lite trollskogsvarning
Nästan lite trollskogsvarning
Där nere ligger kvarnen
Där nere ligger kvarnen

Nedanför ligger en skvaltkvarn skyddad för insyn från i stort sett alla håll. Bakom kvarnen har man byggt både en grillplats med bänkar och ett bord med bänkar, och jag kan förstå varför. Detta är en plats man vill stanna på. Bara vara. Lyssna på vattnet som forsar fram. Se upp mot den branta bergsväggen. Njuta av lugnet, mossans gröna färg och skogens trolska känsla. Härifrån går flera stigar, men jag hade inte möjlighet att utforska dem idag. Men kanske kommer det fler tillfällen till det!

Visst kan man nästan höra ljudet?
Visst kan man nästan höra ljudet?

Här passerar jag vid sidan av skvaltkvarnen
Här passerar jag vid sidan av skvaltkvarnen

Jag kan verkligen rekommendera detta som utflyktsmål för alla som tycker om att fika, äta eller grilla vid vatten. För alla som gillar att bada, fiska eller paddla. För alla som är intresserade av gångna tider och kvarnar. Och för alla som är fascinerade av vatten rent generellt. Här finns möjlighet till många upplevelser på liten yta!

Vid skvaltkvarnen, Stendammen
Vid skvaltkvarnen, Stendammen

För dig som vill veta mer om Stendamman

Stendammen är ett mysigt utflyktsmål för hela familjen. Här finns badplats, grillplats och flera fikabord – och så den några hundra meter långa stigen ner till skvaltkvarnen och det lilla vattenfall. Fiske är tillåtet utan fiskekort, och det finns plats att lägga i båt eller kanot direkt i anslutning till parkeringen. Här kan du läsa mer om Stendammen på Lilla Edets kommuns webb.

Sommarbilder från skvaltkvarnen vid Stendammen (juli 2020)

Vattenfallet vid Stendammen i sommarskrud
Vattenfallet vid Stendammen i sommarskrud
Skvaltkvarnen
Skvaltkvarnen
Längs den korta stigen från Stendammen
Längs den korta stigen från Stendammen till kvarnen
Forsande vatten
Forsande vatten
Sommarminnen...
Sommarminnen…

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.