Du som har följt bloggen en tid vet att jag vid några tillfällen har åkt runt på lite runstensletarrundor. Där jag bor nu finns inga runstenar, men jag hade hittat information om att det skulle finnas en hällristning här i Ale kommun och bestämde mig för att leta upp den.

Hällristning på Stugåsberget, Skepplanda
Hällristningen på Stugåsberget, Skepplanda

Enligt den info jag hade lyckats läsa mig till skulle den finnas på Stugåsberget strax utanför Skepplanda. Strax intill en väg som jag faktiskt både kör och åker ganska ofta. En dag när jag skulle till Risveden bestämde jag mig för att svänga av vid den där skylten med texten ”Hällristning”.

Pilgrimsleden Göta Älv passerar Stugåsbergets hällristning
Pilgrimsleden Göta Älv passerar Stugåsbergets hällristning

Jag hade läst mig till att det inte skulle vara mer än några hundra meters promenad från parkeringen och fram till ristningen, och det stämde. Från parkeringen följer man en stig som går i kanten av en åker. Stigen ingår i Pilgrimsled Göta Älv, etapp 5 (Starrkärr-Skepplanda). På stigens andra sida passerar man några hus bakom en stenmur och ett buskage. Helt plötsligt står träden tätare – tills det öppnas upp för en liten stig in mellan dem. Och där, rakt fram, finns den. Den hällristning jag kommit för att titta på. Inristad i en i stort sett lodrät bergvägg – hela 3 meter lång!

Skeppsristningen på Stugåsberget
Skeppsristningen på Stugåsberget
Hällristning från bronsåldern
Hällristning från bronsåldern

I gläntan framför Stugåsberget står en bänk så att man kan stanna och njuta av den lugna, historiska platsen innan man antingen vänder tillbaka till parkeringen eller fortsätter längs pilgrimsleden. Jag tyckte det var en mäktig känsla att få se en så pass stor ristning. Så nära mitt hem dessutom. Det enda som var lite synd var att den färg man använt vid restaueringen av ristningen nästan var försvunnen på partiet längst till höger. På foton jag sett som bara är några år gamla har hela ristningen varit röd.

Plats för tanke och reflektion
Plats för tanke och reflektion

Men summa summarum – självklart är denna hällristning värd ett besök! Att vistas på så ”gamla” platser ger alltid en mäktig känsla.

För dig som vill veta mer

Länk till Ale kommuns information om Stugåsbergets hällristning
Länk till Pilgrimsled Göta Älv, etapp 5

Ängsvädd
Ängsvädd

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

 1. Magnus Vetter

  Det ger mig verkligen en tankeställare med dessa gamla kulturyttringar eller meddelanden från svunna tider för så länge sedan. Här kring Grästorp har vi 12 runstenar som är rätt lätt att hitta, fast det blir inte så mycket vandring .

  Det var ett tag sedan du delade något i Facebookgruppen vandringsleder. Hoppa att allt är ok och att du inte gått vilse eller skadat dig.
  Mvh
  Magnus

 2. I vintras åkte jag runt på småländska höglandet och tittade på en mängd runstenar och andra fornlämningar. Det ger en rätt mäktig känsla.

  Tack, jag har varken gått vilse eller skadar mig. Dock har vi köpt hus, flytttst och håller på att renovera, så tid för att skriva om våra små uteturer hinner jag inte riktigt med. Men om någon månad hoppas jag att vara i fas igen med livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.