Igår var det dags att utforska ännu ett av Risvedens 11 naturreservat – Kvarnsjöarna. Reservatet omfattar området kring de tre Kvarnsjöarna och utgör en del av Risvedens kärnområde. För både mig, min sambo och hundarna var detta första besöket, och vi blev inte besvikna!

Området präglas av äldre barrskog
Området präglas av äldre barrskog

Det var lätt för oss att hitta, eftersom vi körde förbi för knappt två veckor sedan då vi vandrade och tältade i ett närliggande reservat, Risvedens vildmark. Från parkeringen följde vi en stig som var markerad med blått och den ledde oss genom kuperad skog fram till Nedre Kvarnsjön.

Den vackra nedre Kvarnsjön, en av de tre Kvarnsjöarna
Den vackra nedre Kvarnsjön

Miljön var oerhört vacker och förde mina tankar till Norrland. Vindpinade tallar som kämpade sig fast på klipporna runt sjön, berg längs sidorna, orörd skog, mossa och små kärr. Stigen följer nära sjökanten och det fanns flera ställen som kunde lockat om vi letat efter en fikaplats redan här. Platsen är perfekt för en familjeutflykt. Idag hade vi inte med några barn, men barnasinnet var det inget fel på.

Man behöver inte ha med barn på utflykten för att klättra....
Man behöver inte ha med barn på utflykten för att klättra….
Spännande miljöer att utforska i Kvarnsjöarna naturreservat
Spännande miljöer att utforska

Kvarnsjöarna naturreservat präglas av äldre förhållandevis opåverkad barrskog blandat med fukthedar, kärr och sjöar. Stigen förde oss vidare mot Mellersta Kvarnsjön där vi gjorde en liten avstickare för att fika och bara njuta av platsen och lugnet. Hit var det ungefär två kilometer att gå från parkeringen, och då hade vi alltså redan passerat den första sjön.

Stigen mellan Nedre och Mellersta Kvarnsjön i Kvarnsjöarna naturreservat
Stigen mellan Nedre och Mellersta Kvarnsjön
Perfekt fikaplats vid Mellersta Kvarnsjön
Perfekt fikaplats vid Mellersta Kvarnsjön
Min sambos hund vill också fika
Min sambos hund vill också fika

Mellersta Kvarnsjön förbinds med Övre Kvarnsjön av ett sund. Man har byggt en bro över sundet och det är bara några hundra meter att gå mellan sjöarna. Det är smått kuperat, men det finns spång över blöta områden och en trappa där det är som brantast. Jag gillade verkligen bron och om vi inte hade varit jagade av mörka regnmoln hade jag stannat kvar och försökt fota den ur fler vinklar.

Bron som förbinder Mellersta och Övre Kvarnsjön, Kvarnsjöarna naturreservat, Risveden
Kvarnsjöarna naturreservat, Risveden

Precis efter bron fanns en skylt som pekade mot Rullesjön – sjön där vi tältade för knappt två veckor sedan. Vi valde dock att fortsätta följa den blåmarkerade leden som nu svängde tillbaka längs Mellersta Kvarnsjön åt det håll där bilen stod. Himlen öppnade sig och det började spöregna.

Jag måste erkänna att Kvarnsjöarna var vackrare i solsken än i regn
Jag måste erkänna att Kvarnsjöarna var vackrare i solsken än i regn
Vi fick gå flera små omvägar på grund av allt vatten som samlats på stigen
Vi fick gå flera små omvägar på grund av allt vatten som samlats på stigen

Trots regnet kunde vi inte motstå frestelsen att vika av stigen längs en vacker bergvägg och gå mot ljudet av porlande vatten. Flera vackra bäckar stannade vi och fotade. På ett ställe slutade det med stora skratt. När jag tog ett steg baklänges efter att ha fotat sjönk ena benet nämligen rätt genom mossan och ner i ett djupt hål så att jag ramlade pladask.

Från Kvarnsjöarna rann många vackra bäckar
Från Kvarnsjöarna rann många vackra bäckar
Jag borde haft ögon i nacken
Jag borde haft ögon i nacken

När vi kom till bilen var byxorna dyngsura och det dröp om regnkläder och ryggsäckens regnskydd. Men vi var väldigt nöjda med vår lilla utflykt. Hela promenaden var bara 3,5 kilometer, men Kvarnsjöarna naturreservat bjöd på vacker och varierad natur. Den korta längden och den stora variationen gör den till ett perfekt utflyktsmål för familjer!

Jag kan verkligen rekommendera Kvarnsjöarna naturreservat
Jag kan verkligen rekommendera Kvarnsjöarna naturreservat i Risveden

För dig som vill veta mer

Reservatet ligger cirka 6 km nordost om Skepplanda i Ale. Parkering längs Skogstorpsvägen. Stigen som går runt alla tre Kvarnsjöarna är cirka 3,5 kilometer lång och passar perfekt för familjeutflykten eller picnicen.
Länk till Länsstyrelsens information om Kvarnsjöarna naturreservat

Länkar till inlägg om andra naturreservat jag besökt i Risveden
Här hittar du alla inlägg om mina besök i Risveden

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.