Det är svårt att hitta på födelsedagspresenter till någon som inte önskar sig något, men att få cykla dressin med familjen borde väl glädja en friluftsmänniskas hjärta? Så tänkte i alla fall jag när min sambo fyllde år.

Trampa dressin med familjen - ett litet äventyr
Trampa dressin med familjen – ett litet äventyr

Hela familjen fick cykla dressin

När jag fick idén kollade jag upp vilka ställen som fanns inom rimligt avstånd och fastnade för Joytrail i Åmål. Anledningen till detta var dels att omgivningen längs Svanskogsbanan skulle vara väldigt vacker med flera sjöar i skogen och dels att man kunde kombinera dressincyklandet med att paddla på tillbakavägen. I mina ögon lät det väldigt smart eftersom det är enklare att få tonåringarna att vara engagerade om aktiviteterna inte blir för enahanda.

Trampa dressin är kul
Trampa dressin är kul

Sagt och gjort så bokade jag in oss hos Joytrail första bästa lediga och soliga dag, vilken råkade infalla under midsommarhelgen. Bilresan dit tog drygt två timmar och vi passerade ett vackert, sjörikt jordbrukslandskap längs vägen. Vi svängde förväntansfulla in vi Forsbackabadet och parkerade bilen. Notering: På skyltarna står där ”Daltrail” – inte Joytrail – men det är rätt plats.

Full fart längs banan

Efter en kort säkerhetsgenomgång där vi fick instruktioner om att hålla ett avstånd på 10 meter mellan dressinerna, köra sakta över bilvägar eftersom bilar har företräde och att leda dressinen över växeln vid Ömmelns hållplats så att inte dressinen spårar ur, trampade vi iväg.

Äntligen är vi på väg - dags att trampa dressin
Äntligen är vi på väg
Nöjda med att trampa dressin

Killarna ville gärna cykla

Eftersom min sambo är väldigt tävlingsinriktad var det självklart att han skulle trampa den första dressinen. Hans son ville inte vara sämre, så han tog den andra. Det innebar att jag och min dotter kunde sitta bredvid och bara njuta av åkturen och omgivningarna. Det kändes som om vi knappt hade hunnit börja åka förrän vi var framme vid stationen ”Kroppan” efter cirka 40 minuter där vi skulle byta från dressin till kanot, men vi valde att fortsätta färden efter ett kort stopp för att sedan vända tillbaka.

Nöjda förare framför Kroppan station - dressin
Nöjda förare framför Kroppan station
Spåret längs sjön Ömmeln
Spåret längs sjön Ömmeln

Vi trampade vidare längs sjön Ömmeln där ett regnväder hann ifatt oss, så vi stannade för att krångla på oss våra regnponchos. Som tur var för mig – för då kunde jag passa på att fota en av alla de växter jag sett svischa förbi oss under färden – klotpyrola.

Det finns inget dåligt väder...
Det finns inget dåligt väder…
Klotpyrola - Pyrola minor
Klotpyrola – Pyrola minor

Vår ena dressin spårade ur

I slutet av sjön ligger stationen Ömmeln där växeln vi blev varnade för befinner sig. Enligt instruktionerna bromsade vi ner, klev av, ledde dressinerna över växeln och lyfte dem rätt efter spårbytet. Vi såg att det bara några meter längre fram var ytterligare ett ställe där vi behövde lyfta dressinerna så vi ledde dem även över det.

Sedan trampade vi upp farten. Vilket vi inte borde ha gjort, för på raksträckan, bara ett hundratal meter fram fanns ytterligare en växel. Ingen förvarning om denna alls. Vilket resulterade i att min dressin spårade ur och välte – och min bonusson rev sig först illa på en bult på sittbrädan och landade sedan på rygg på rälsen och slog i svanskotan. Tur i oturen var att det inte uppstod blodvite trots sönderrivna kläder. OBS! Det fanns inga varningsskyltar eller liknande på platsen, men efter att vi hörde av oss satte de upp skyltar 2020-06-22.

Längs Svanskogsbanan
Längs Svanskogsbanan

Eftersom min bonusson hade väldigt ont frågade vi om han ville vända, men han ville fortsätta så att han fick åka igenom den 263 meter långa Bollsbytunneln som ligger bara 300 meter efter stationen. Sagt och gjort så körde vi vidare. Nu hade jag med min dotter på min dressin och min sambo körde sin son. Eftersom jag alltid brukar läsa på i förväg hade jag – givetvis – med mig pannlampa i ryggsäcken.

Bollsbytunneln - från och med 2020 får man cykla dressin här igen
Bollsbytunneln – från och med 2020 får man cykla dressin här igen

In i tunneln på varsin dressin

Tunneln kändes lång, och var rätt mörk eftersom den inte var rak så att man såg ljuset från ”andra sidan”, men det var en rätt häftig känsla att ta sig fram därinne. Direkt efter tunneln vände vi tillbaka för att åka till platsen är kanoterna väntade, och vi hade en härlig nerförsbacke hela vägen till Ömmelns station där vi givetvis bromsade i god tid för att slippa fler urspårningar.

Mor och dotter på dressin
Mor och dotter på dressin

Strax efter stationen Kroppan fick vi lyfta av dressinerna från spåret och sedan följa en liten grusväg cirka 200 meter. Där väntade kanoterna på oss i en å.

Ganska nöjt födelsedagsbarn
Ganska nöjt födelsedagsbarn

För dig som vill veta mer

Länk till inlägg om kanotturen vi gjorde samma dag

Så här hittar du till platsen: Från Åmål, Dalsland, följer du väg 164 i några kilometer. Sväng höger vid skylt mot Forsbackabaden. Parkera på badplatsens parkering.

Länk till Joytrail dressin och kanot i Åmål

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Vilket bra inlägg! Jag har själv funderat på att trampa dressin och tack vare dina bilder och input, blev jag nu ännu mer sugen! 🙂

    1. Så roligt att läsa! 🙂 Hoppas du kommer iväg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.