För några veckor sedan när vi var ute för att titta på runstenar och gravfält var tanken att vi även skulle stanna i Komstad utanför Sävsjö – byn där tiden stått stilla. Däremot sprang tiden ifrån mig och Tord den gången, men idag gjorde vi ett nytt försök.

Komstad kvarn - strax utanför Sävsjö
Komstad kvarn – strax utanför Sävsjö

Komstad var redan tidigt en plats för bosättning. Man har gjort arkeologiska fynd längs Ljungaåns strand från både sten-, brons- och järnålder, så det är en riktigt spännande plats. I byn finns många sevärdheter, till exempel en gammal affär, ram- och cirkelsågar från 1872, en kvarnstensfabrik och en kvarn från 1871. En smedja och skvaltkvarn har nybyggts i pedagogiskt syfte. I Komstad finns även café och museum. Och en vandringsslinga i fint landskap, inte att förglömma.

Komstad bymiljö utanför Sävsjö
Komstad bymiljö utanför Sävsjö

Idag var inga byggnader öppna, men under sommaren är allt tillgängligt. Det sitter små skyltar vid alla byggnader så att man får en kortfattad information även att man inte kan gå in. Utanför skördemuséet fick vi se olika redskap, och där fanns även en oxvandring / hästvandring och en förklaring till hur den användes för att få fram kraft att driva maskiner förr i tiden.

Oxvandring / hästvandring utanför skördemuséet
Oxvandring / hästvandring utanför skördemuséet

Från skördemuséet gick vi en liten runda utanför kvarnstensfabriken och korsade sedan vägen och gick på en liten bro där vi hade kvarndammen på ena sidan av oss och flera olika kvarnar på andra sidan.

Här vid kvarndammen fanns fikabord och bänkar - bordet bestod såklart av en kvarnsten
Här vid kvarndammen fanns fikabord och bänkar – bordet bestod såklart av en kvarnsten

Rakt fram ligger smedjan som är en ny byggnad. Den uppfördes så sent som 1989 för att visa hur det kunde se ut. Fram till 1913 fanns nämligen en smedja och kopparslageri i Komstad. De verktyg som finns här idag har donerats från en äldre smedja.

Smedjan i Komstad
Smedjan i Komstad
Utanför smedjan
Utanför smedjan

Bakom smedjan ligger vackra småländska ängar – kullar klädda med lövträd. Därifrån utgår en stig som går genom hagar och skog. Längs stigen finns frågor (jag tyckte de var svåra, och de tilltalar förmodligen inte alls barn eftersom de inte ens har hört talas om de gamla orden). Jag fotade inget längs vandringsslingan idag eftersom naturen inte är till sin fördel i den här väderleken. Leden är någon kilometer och går till byns häkte som byggdes 1825. Det står kvar på den gamla tingsplatsen och sommartid kan man gå in i det och få en känsla av hur det var att vara häktad här.

Tyvärr var häktet på den gamla tingsplatsen låst - Tord kollar dörren
Tyvärr var häktet på den gamla tingsplatsen låst – Tord kollar dörren

Strax intill finns även runsten Sm 76 (länk till separat inlägg).

Runsten Sm 76, Komstad, Sävsjö - det gamla fängelset syns i bakgrunden
Runsten Sm 76, Komstad, Sävsjö – det gamla häktet syns i bakgrunden

Vi gick därefter den korta biten längs vägen tillbaka till kvarnarna och tog ett sista varv runt området för att fota lite. Det är oerhört svårt att slita sig från en plats som är så vacker och stillsam – trots att den är skapad av människor.

Komstad bjöd på många vackra intryck
Komstad bjöd på många vackra intryck

För dig som vill veta mer

Så här hittar du till Komstad

Från länsväg 127 väster om Sävsjö sväng norrut ca 4 km från Sävsjö. Efter ca 2 km kommer man till Komstad. Koordinater: N 6362345 / E 476758
(SWEREF 99 TM) // N 57° 24’ 11,232”, E 14° 37’ 0,424” (WGS84)

Länkar

Länk till Jönköpings länsmuseums information om Komstad bymiljö
Länk till Stiftelsen Komstadkvarn

Fler sevärdheter i närheten

Västragårds gravfält och runsten Sm 77 (länk till blogginlägg) ligger bara någon kilometer ifrån Komstad

Fina detaljer
Fina detaljer

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Åh så fint det ser ut i Komstad. Tack för ännu ett bra besöksmål jag kan åka till med min husbil nu i vår.

    1. Vad roligt! Jag tror att du kommer att tycka att det är fint där! Jag ska själv försöka återvända när det grönskar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.