Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.
Igår var det dags för fredagslyx igen. Jag hade tänkt mig en utflykt till Stalpets vattenfall i Aneby för att sedan gå några timmar längs Anebyleden som passerar vattenfallet. Så blev det naturligtvis inte. Ja, du kanske har lärt dig vid det här laget att jag ofta avviker från min plan.
Inledningsvis gick det bra. Jag åkte precis som jag tänkt till Stalpets vattenfall (länk till blogginlägg). Efter att jag hade fotat där, med dånet från vattenfallets dundrande framfart i öronen och fint vattenstänk i ansiktet, gick jag tillbaka uppför den branta trappan mot parkeringen.
Tanken var att gå längs Anebyleden som passerar alldeles förbi vattenfallet, men då föll mina ögon på en skylt som ledde till att jag gjorde ett helt annat val. Att gå till fallosstenen längs Målsånnaleden lät givetvis mycket mer spännande än att gå en sträcka av Anebyleden som jag redan hade gått.
Det fanns inte någon information om ifall (eller hur) vägen till fallosstenen var markerad, men jag tittade i min käraste app Lokalsinne och såg att leden fanns inritad där. Jag använde den då och då längs vägen för att stämma av att jag var rätt. Det skulle inte vara mer än 3,6 kilometer enkel väg, så jag tänkte att jag med de 2 timmar jag vid det laget hade på mig lätt skulle hinna fram och tillbaka.
Jag korsade vägen utanför Stalpet och svängde sedan av mot vattenverket. Strax kom jag fram till en skylt som informerade mig om att jag just var på väg in i Hyllingen naturreservat. Området är ett populärt flygstråk för flyttfåglar och Hyllingen är en av småländska höglandets viktigaste fågelsjöar där man kan se och höra många olika arter.
Även att den smala vägen som leden följer går längs reservatets utkant var jag självklart tvungen att göra en liten avstickare ner till fågeltornet och ta mig en titt. Det var många fåglar i området, men jag hade inte med mig någon kikare – och jag är heller inte kunnig inom ornitologi över huvud taget så en kikare hade förresten ändå inte hjälpt. Men det hade varit kul att kunna se fåglarna på lite ”närmare” håll ändå.
Snart svänger leden av från vägen och upp på en smalare skogsväg. Jag såg inga markeringar, utan tog hjälp av appen för att leta mig fram.
Skogsvägen går precis bakom ett bostadsområde och någonstans missade jag att jag skulle svängt vänster – och fann mig själv och min hund gående längs en trottoar i ett villaområde. När vi kom fram till kyrkogården tog vi en liten genväg bakom den för att hitta till den stig i skogen vi egentligen skulle gått på.
Leden går sedan förbi SOK Aneby och man följer därifrån deras orange spår en bit. Just nu fanns uppkörda skidspår, så vi gick i kanten. En kort bit går man på stig, kommer ut på grusväg som man följer några hundra meter och sedan svänger stigen ner på en åker. Där går man i en smal skogssträng mellan två åkrar ända tills man skymtar fallosstenen och det tillhörande fikabordet. Sista biten hör man motorljud från vägen mellan Aneby och Huskvarna, men för övrigt är det väldigt lugnt och stillsamt runt stigarna och skogsvägarna man går på.
Fallosstenen hörde jag första gången talas om för mindre än 2 månader sedan. Den gången kom jag till Bredestad, Aneby, med bil. Så här skrev jag då: ”Stenen ifråga visade sig vara en fallossten, över 3 meter hög. Vi gick 150-200 meter från parkeringen fram till stenen som står uppe i en backe med bördiga, vidsträckta åkrar nedanför sig. Dagen till ära lyste solen upp landskapet bakom stenen. För den som vill stanna och fika på denna plats (???) har man placerat ett bord med bänkar alldeles bredvid fallossymbolen.”
Det tog mig och min hund över en timme att gå hit, förmodligen på grund av avstickaren till naturreservatet, min lilla omväg när jag inte hittade leden och allt fotande. Tillbaka gick vi i lite högre tempo, eftersom solnedgången närmade sig. Jag såg sedan på skylt vid parkeringen att denna sträcka ingår i Målsånnaleden, 16 kilometer, så den får jag försöka gå i sin helhet någon dag.
För dig som vill veta mer om fallosstenen
Bitvis verkade leden vara markerad med orangemålade stolpar – men inte överallt.
Länk till mitt inlägg om fallosstenen och närliggande fornlämningar (bilder och text)
Länk till Jönköpings Länsmuseums information om Bredestadsdalen
För dig som vill veta mer om Målsånnaleden
Länk till folder om Målsånnaleden
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.