Igår var det dags för fredagslyx igen. Jag hade tänkt mig en utflykt till Stalpets vattenfall i Aneby för att sedan gå några timmar längs Anebyleden som passerar vattenfallet. Så blev det naturligtvis inte. Ja, du kanske har lärt dig vid det här laget att jag ofta avviker från min plan.

Stalpets vattenfall - caféet syns i bakgrunden
Stalpets vattenfall – caféet syns i bakgrunden

Inledningsvis gick det bra. Jag åkte precis som jag tänkt till Stalpets vattenfall (länk till blogginlägg). Efter att jag hade fotat där, med dånet från vattenfallets dundrande framfart i öronen och fint vattenstänk i ansiktet, gick jag tillbaka uppför den branta trappan mot parkeringen.

Målsånna, fallosstenen eller Anebyleden - det är frågan
Målsånna, fallosstenen eller Anebyleden – det är frågan

Tanken var att gå längs Anebyleden som passerar alldeles förbi vattenfallet, men då föll mina ögon på en skylt som ledde till att jag gjorde ett helt annat val. Att gå till fallosstenen längs Målsånnaleden lät givetvis mycket mer spännande än att gå en sträcka av Anebyleden som jag redan hade gått.

På väg mot fallosstenen
På väg mot fallosstenen

Det fanns inte någon information om ifall (eller hur) vägen till fallosstenen var markerad, men jag tittade i min käraste app Lokalsinne och såg att leden fanns inritad där. Jag använde den då och då längs vägen för att stämma av att jag var rätt. Det skulle inte vara mer än 3,6 kilometer enkel väg, så jag tänkte att jag med de 2 timmar jag vid det laget hade på mig lätt skulle hinna fram och tillbaka.

Information om Hyllingen naturreservat - på väg mot fallosstenen
Information om Hyllingen naturreservat – och alla fåglar man kan se och höra här

Jag korsade vägen utanför Stalpet och svängde sedan av mot vattenverket. Strax kom jag fram till en skylt som informerade mig om att jag just var på väg in i Hyllingen naturreservat. Området är ett populärt flygstråk för flyttfåglar och Hyllingen är en av småländska höglandets viktigaste fågelsjöar där man kan se och höra många olika arter.

Fågeltornet vid Hyllingen
Fågeltornet vid Hyllingen

Även att den smala vägen som leden följer går längs reservatets utkant var jag självklart tvungen att göra en liten avstickare ner till fågeltornet och ta mig en titt. Det var många fåglar i området, men jag hade inte med mig någon kikare – och jag är heller inte kunnig inom ornitologi över huvud taget så en kikare hade förresten ändå inte hjälpt. Men det hade varit kul att kunna se fåglarna på lite ”närmare” håll ändå.

Svartån och Hyllingen sett från fågeltornet längs vägen mot fallosstenen
Svartån och Hyllingen sett från fågeltornet

Snart svänger leden av från vägen och upp på en smalare skogsväg. Jag såg inga markeringar, utan tog hjälp av appen för att leta mig fram.

Vädret kunde inte varit bättre där vi gick och njöt
Vädret kunde inte varit bättre där vi gick och njöt

Skogsvägen går precis bakom ett bostadsområde och någonstans missade jag att jag skulle svängt vänster – och fann mig själv och min hund gående längs en trottoar i ett villaområde. När vi kom fram till kyrkogården tog vi en liten genväg bakom den för att hitta till den stig i skogen vi egentligen skulle gått på.

Hade jag inte gått fel hade jag inte fått se denna vackra kyrkogård i Aneby
Hade jag inte gått fel hade jag inte fått se denna vackra kyrkogård i Aneby

Leden går sedan förbi SOK Aneby och man följer därifrån deras orange spår en bit. Just nu fanns uppkörda skidspår, så vi gick i kanten. En kort bit går man på stig, kommer ut på grusväg som man följer några hundra meter och sedan svänger stigen ner på en åker. Där går man i en smal skogssträng mellan två åkrar ända tills man skymtar fallosstenen och det tillhörande fikabordet. Sista biten hör man motorljud från vägen mellan Aneby och Huskvarna, men för övrigt är det väldigt lugnt och stillsamt runt stigarna och skogsvägarna man går på.

Fallosstenen, en fornlämning iBredestad, Aneby
Fallosstenen, en fornlämning i Bredestad, Aneby (foto från igår)

Fallosstenen hörde jag första gången talas om för mindre än 2 månader sedan. Den gången kom jag till Bredestad, Aneby, med bil. Så här skrev jag då: ”Stenen ifråga visade sig vara en fallossten, över 3 meter hög. Vi gick 150-200 meter från parkeringen fram till stenen som står uppe i en backe med bördiga, vidsträckta åkrar nedanför sig. Dagen till ära lyste solen upp landskapet bakom stenen. För den som vill stanna och fika på denna plats (???) har man placerat ett bord med bänkar alldeles bredvid fallossymbolen.

Skylt som visar vägen till fallosstenen i Bredestad, Aneby
Felstavad skylt som visar vägen till fallosstenen i Bredestad, Aneby om man kommer med bil.

Det tog mig och min hund över en timme att gå hit, förmodligen på grund av avstickaren till naturreservatet, min lilla omväg när jag inte hittade leden och allt fotande. Tillbaka gick vi i lite högre tempo, eftersom solnedgången närmade sig. Jag såg sedan på skylt vid parkeringen att denna sträcka ingår i Målsånnaleden, 16 kilometer, så den får jag försöka gå i sin helhet någon dag.

För dig som vill veta mer om fallosstenen

Bitvis verkade leden vara markerad med orangemålade stolpar  – men inte överallt.
Länk till mitt inlägg om fallosstenen och närliggande fornlämningar (bilder och text)
Länk till Jönköpings Länsmuseums information om Bredestadsdalen

Fallosstenen Bredestad, Aneby
Fallosstenen (foto från mitt besök i januari)

För dig som vill veta mer om Målsånnaleden

Länk till folder om Målsånnaleden

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.