Efter en grå vecka då det i stort sett bara varit klart på himlen strax före solnedgång var det underbart att mötas av sol och en klarblå himmel när jag slutade jobba klockan 13.15 igår. Min ena hund fick följa med mig i bilen upp till Stalpets vattenfall som ligger längs Anebyleden – veckans fredagslyx.

Stalpets vattenfall - caféet syns i bakgrunden
Stalpets vattenfall – caféet syns i bakgrunden

Från parkeringen är det inte ens 100 meter tills du står ovanför fallet, och ytterligare kanske 200 meter till trapporna som leder ner i ravinen.

Här kastar sig vattnet över kanten och ner i ravinen
Här kastar sig vattnet över kanten och ner i ravinen

Stalpets vattenfall är ett populärt utflyktsmål och det är lätt att förstå varför. Dels är vattenfallet i sig värt att se. Med sin fallhöjd på 20 meter är det södra Sveriges högsta vattenfall där det kastar sig nerför berget mot Svartån. Där finns också vackra gamla byggnader som inrymmer ett café , en hantverksbod, en minigolfbana och en liten lekplats – allt på höjden bredvid vattenfallet.

Trapporna är lite branta
Trapporna är lite branta

Ner till Stalpets vattenfall kommer du via branta trappor, en på vardera sida om Svartån. Om du har med dig barn behöver du inte vara orolig för säkerheten. Längs branterna runt vattenfallet finns stängsel och vid trapporna är det grindar.

Nedanför Stalpets vattenfall går en gångbro över Svartån
Nedanför Stalpets vattenfall går en gångbro över Svartån
Gemini springer glatt över bron
Gemini springer glatt över bron

Över Svartån leder en liten bro. Alldeles intill den, nere i ravinen har man byggt en liten platå med bord/bänkar. Det finns också ett bord med bänkar utanför skyddsstaketet med fin utsikt ner mot vattenfallet för dig som vill sitta på lite mer tryggt avstånd och inta din matsäck.

Svartån flyter sedan vidare under vägbron
Svartån flyter sedan vidare under vägbron

Efter att jag hade fotat, med dånet från vattenfallets dundrande framfart i öronen och fina vattenstänk skvättande i ansiktet, gick jag tillbaka uppför den branta, och för dagen väldig hala, trappan mot parkeringen. Tanken var att gå längs Anebyleden som passerar alldeles förbi vattenfallet, men då föll mina ögon på en skylt som ledde till att jag gjorde ett helt annat val. Men det skriver jag om i ett separat inlägg 🙂

Så här ser området ut - fotat från fikabord strax utanför "avspärrningarna"
Så här ser området ut – fotat från fikabord strax utanför ”avspärrningarna”

Lite kuriosa: Stalp är ett gammalt ord för stup, och det tycker jag passar väldigt bra in på det här stället.

För dig som vill veta mer om Stalpets vattenfall

Tips: Om det är en solig dag ligger solen på vattenfallet på förmiddagen. Igår var jag där på eftermiddagen, och då är det skugga nere i ravinen.

Länk till Stalpets Café och Hantverksbod
Länk till folder om Anebyleden

Tips på ställe att besöka i närheten

Om du vill ta en vandringstur kan du antingen gå på Anebyleden som passerar Stalpets vattenfall, eller rundslingan Målsånnaleden. Leden är 16 kilometer. Om du tycker att det är för långt kan du gå fram och tillbaka till fallosstenen, vilket blir cirka 7 kilometer. Själv gick jag den senare svängen vid detta besöket – (se länk till blogginlägg här).

2 Comments

  1. Vilken härlig efter-jobbet-tur! 😀 Ser jättefint ut 😀

    1. Ja, det är jättefint! Och väldigt välbesökt eftersom det är så lättillgängligt. Parkeringen ligger nästan intill vattenfallet, och två vandringsleder passerar förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV