Här följer mina personliga tankar som ledde fram till mitt val av liggunderlag.

Det finns många saker för en vandrare som övernattar i tält eller vindskydd som man kan frustreras av. Det behöver inte vara några stora saker ofta är det faktiskt mer detaljer som kan irritera. Jag ska utveckla mitt resonemang i denna text och först och främst konstatera att om man finner det obekvämt att ligga ute i vindskydd/tält så har man troligen gjort fel eller använder fel utrustning. Visst, det finns människor som ogillar detta oavsett vilken utrustning de får till sig men då har det nog med person/inställning att göra med och inte utrustningen sig. Alla är vi olika och det får man respektera.

För oss andra som gillar att sova ute finns det idag egentligen ingenting som hindrar att man skaffar sig rätt grejer som gör din sovstund helt eller nästan helt komfortabel. Jag är av den åsikten att man ska eftersträva en god natts sömn så man vaknar någorlunda utvilad. Att knappt ha fått en blund i ögonen gör ingen glad och ditt humör sätts ofta ner. På längre färder kan det vara förödande.

Att kunna sova gott efter en lång vandringsdag är oerhört värdefullt
Att kunna sova gott efter en lång vandringsdag är oerhört värdefullt

Hur väljer du ett liggunderlag som är bra för DIG?

Jag har sovit på enbart granris, tunna liggunderlag och äldre luftmadrasser och alla har fungerat med viss variation. Att välja ett bra liggunderlag är inte enkelt. Det finns idag minst ett 20-tal fabrikat att välja på. MEN VAD SKA MAN DÅ VÄLJA? Du måste utgå från dig själv och börja där. Vilken typ av övernattningar är det tänkt att du och ditt liggunderlag ska vara med om? Hur mycket pengar har jag råd att spendera? Hur sover du, rygg mage eller sida? Vilken är din kroppslängd och hur bred är du? Som du ser, flera faktorer att beakta.

Om vi börjar med vilken typ av övernattningar du tänkt att göra och när på året? De allra flesta av oss är kanske tre säsongsmänniskor dvs. vi är ute sen vår, sommar, tidig höst och sover antingen i tält eller vindskydd. Då klarar man sig oftast med ett underlag som klarar ner till 0 grader Celsius. Man ska inte förakta markkylan, i norra delarna av Sverige så blir det kallt med frostnätter tidigare än i de södra delarna, det kan vara värt att ta i beaktande.
Det finns lista man kan ha som guide. R-värdet är den klassning som liggunder motsvarar och i sin tur ger en marktemperatur som underlaget ska klara av att hålla stånd emot.

R-värde Marktemperatur
2.1 + 2 grader
3.2 – 5 grader
4.0 – 11 grader
4.9 – 17 grader
6.0 – 25 grader

Så, vi ser att rent teoretiskt så klarar de flesta av oss med ett liggunderlag som klarar +2 till -5 grader eller R-värde 2.1 till 3.2. Men som med allting annat så är det väldigt individuellt. En del människor är varmblodiga och bryr sig inte om lite kyla medan andra människor är frusna av sig och blir kalla för lilla minsta. Många människor vet heller inte hur deras framtida friluftsliv ser ut och den där planerade fjällvandringen kanske blir av och då är det ju bättre att välja ett underlag som klarar lite mer markkyla. Hellre för mycket än för lite men smakar det så kostar det.

Hur vi sover tycker jag är en faktor det sällan pratas om. Precis som med sovsäcken. Det finns undersökningar som visar att 80-85% av befolkningen sover på sida eller mage. Detta kan vara värt att tänka på när du väljer underlag. Lika viktigt är om du är en stor, lång och bredaxlad person, välj då inte ett minimalistiskt underlag. Personligen är jag inte heller förtjust i avsmalnande liggunderlag.

Ingen människa i världen ligger helt stilla en hel natt, man vrider och vänder på sig ibland och underlaget är sällan helt plant vilket gör att du sakta kommer att glida och vips så är fötterna utanför! Är det kallt lär du märka detta efter en stund. Själv är jag vissa nätter som en propeller och snurrar och vrider på mig vilket har gjort att jag absolut måste ha ett brett underlag. Tänk också på att om du testar ett underlag i butik inte bara testa att ligga på rygg. Vänd dig på mage (om du är magsovare) kommer din kropp att bli längre. Jag höll på att göra detta misstag själv när jag provade ett liggunderlag och lade mig på rygg, det var precis så jag fick plats. Underlaget var 183 cm långt och jag är 180 cm lång. När jag sedan vände mig på mage, eftersom jag sover så, kom mina tår utanför kanten. Tjockleken på ett underlag är också av stor betydelse. Man sover ofta lite bekvämare och tjockare underlag har möjlighet till bättre isoleringsförmåga (högre R-värde) Nackdelen är naturligtvis att det kommer att väga lite mer eftersom det är mer material i tjockare än tunnare underlag.

Finns det så mycket bättre än att vakna så här - utvilad efter en utenatt?
Finns det så mycket bättre än att vakna så här – utvilad efter en utenatt?

De här kriterierna utgick jag ifrån när jag gjorde mitt val

Så kontentan av allt när jag själv skulle välja underlag blev alltså att:

 1. Jag vet om att jag kommer att sova utomhus året runt, alltså måste underlaget klara markkyla bra. Jag är ingen extreme som sover på fjället när det är -25 grader men jag vill ändå klara i alla fall -10.
 2. Jag sover på sida/mage och vrider och vänder på mig under natten, gärna med armarna ute. Jag väljer det bredaste jag kan hitta i förhållande till vettig vikt. 65cm bredd passar mig bra.
 3. Jag vill sova bekvämt och vakna utvilad efter en lång dags vandring. Jag väljer ett underlag som är 7 cm tjockt.
 4. Jag vill av samma anledning som i punkt 2 att jag vrider och vänder på mig inte ha ett underlag som smalnar av nertill. Jag vill att mitt underlag ska vara lika brett nere vid fötterna som vid huvudet. Alltså väljer jag en rak rektangulär form.
 5. Eftersom jag är av åsikten att jag hellre sover riktigt bekvämt så måste jag offra lite vikt. Jag bär hellre 0,5kg mer i packning och sover gott än tvärt om.
 6. Priset är viktigt men jag är inte beredd att lägga 1000 kronor extra för att få ett underlag som väger 450-500g mindre. Jag tyckte att runt 1500kr var jag beredd att betala för mitt underlag.
 7. Ska jag välja ett självuppblåsbart, uppblåsbar luftmadrass eller ett i skumplast? Skumplastunderlagen var för tunna. Självuppblåsbara för tunga så det blev uppblåsbart som valet föll på.

Nu kan jag sållat bort många liggunderlag som inte passar in på mina behov och urvalet blir mycket enklare. Så när allt var invägt, pris, vikt, storlek och isoleringsförmågan fans det väldigt få att välja på vilket gjorde MITT val enklare.

Liggunderlag Exped synmat 7 LW
Exped Synmat 7 LW

Mitt val av liggunderlag blev ett Exped Synmat 7 LW (Long and Wide)

Storlek: 197 x 65 x 7cm
Vikt: 1.1kg
Packstorlek: 27 x 15cm
Tempgräns: -17 grader
R-värde 4.9

Pris runt 1500 kr.

Här hittar du mer information om Exped Synmat 7LW (länk till tillverkaren)

Liggunderlag Exped Synmat 7 LW

 

Note: Efter att ha använt underlaget ett antal övernattningar så kan jag reflektera över ett par saker. Underlaget är tyst, det knirrar eller gnisslar inte och jag är petig med ljud när jag ska sova. Den inbyggda pumpen fungerar väl och det tar runt 50 tryck (typ hjärt-lungmassage) för att få det fullt.

Jag har i efterhand faktiskt köpt till kompressionssäcken eftersom jag tröttnade på att pumpa upp underlaget inne i mitt trånga tvåmannatält. Denna komp-säck är inte billig (450kr) men jag kan bara tycka att det var värt det. 3-4 fulla påsar sedan är det klart på minuten eller så.

OBS! Jag är inte sponsrad av någon eller något företag, allt jag skriver är mina egna upplevelser.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

 1. Linda Åkesson

  Tack för tips. Vi tältade i somras. Hade tunna liggunderlag hemma, men med inflammation i höften chansade jag vid det tillfället på luftmadrass. Funkade alldeles utmärkt för den veckan då vi inte bar runt på vår utrustning. Ska kolla in det liggunderlag som du skriver om. Det verkar vara mkt bra.

  1. Nicklas Svensson

   Hej Linda.
   Ja hoppas att du fick lite nytta av artikeln. Det är en djungel att plöja sig igenom för att hitta ett underlag som passar just DIG. Man får väga in de faktorer jag skriver om ochdå blir det lite lättare att bestämma sig för vad som passar. Ska man inte gå långt så är ju vikten på underlaget inte så viktigt och jag föredrar att sova gott och vakna utvilad, det är värt mycket.

   Tack för din kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.