Södra hällarna naturreservat på Gotland
Entré Södra Hällarna naturreservat på Gotland

En blåsig onsdag i januari (ja, idag faktiskt) drog jag med mina fyra barn, deras morfar, moster och kusin till en plats om heter Södra Hällarna på Gotland. En för mig ny plats. Även att jag är uppvuxen på Gotland så har jag aldrig varit där eftersom det va militärt övningsområde när jag bodde här. 2013 gjordes området till naturreservat (kommunalt, det är inte Länsstyrelsen som sköter om det).

Längs stranden
Längs stranden

Området är väldigt fint, typiskt Gotland. Kalksten , blåeld, knotiga tallar och murgröna i mängder. Och så en och annan fossil.

Barnen hittade fossil i Södra Hällarna naturreservat
Barnen hittade fossil i Södra Hällarna naturreservat

Vi utgick ifrån parkeringen och gick mot utsiktsplatsen. Sen tog vi oss ner till en stig som gick nedanför klippkanten. Stigen va helt ok att gå på, vi hade med oss vagn denna gång och det gick helt ok, lite jobbigt på vissa ställen.

Silurstigen
Silurstigen

Vi följde stigen bort mot murgröneskogen, en plats som var fylld med murgröna från marknivå ända upp i trädkronorna, en riktigt trollskog som alltid är grön. Nu gick vi denna tur i januari men som det såg ut så kommer skogen att prydas av många blåsippor när den tiden kommer.

Den vackra murgröneskogen i Södra Hällarna naturreservat
Den vackra murgröneskogen i Södra Hällarna naturreservat

Det finns några grillplatser längs vägen och det är bara där man får elda.

Trappa ner till Silurstigen på Södra Hällarna
Trappa ner till Silurstigen på Södra Hällarna

På ett ställe leder en metalltrappa ner till stranden, missa inte att gå ner. Fantastisk strand och underbar utsikt. Åt ena hållet ser man Visby och åt andra ser man Högklint.

Vy mot Högklint från Södra Hällarna
Vy mot Högklint

Vi gick inte hela slingan runt, utan gick tillbaka samma väg. Men enligt kartan så finns några av militärens bunkrar kvar, vilket kan vara kul att kolla på om man har intresse.

Slånbär på Gotland
Slånbär på Gotland

Södra Hällarna ligger ca 3 km utanför Visby och det går att ta buss dit, även att cykla från Visby är lätt. Parkeringen är stor och bra. Finns även en toalett vid parkeringen. Naturreservatet ligger längsmed vägen som går ut mot Klintehamn. En stor och bra skylt visar till entrén.

Helt klart ett område värt att besöka – även att det är litet så är det naggande gott.

Vy mot Visby
Vy mot Visby

För dig som vill veta mer om Södra Hällarna naturreservat:

Länk till Region Gotlands information om naturreservatet

Karta över Södra hällarna naturreservat
Karta över Södra hällarna naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Jag har ännu inte varit på Gotland, men det ligger högt upp på min att-göra-lista 🙂 Härligt att få tips om lite olika sevärda (och gå-värda) platser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.