Namn: Tord Sundquist
Landskap: Småland, Öland och Västerbotten (fördelar tiden emellan)
Fotograferar: Främst växter, fjärilar och fåglar
När jag och Therése skrivit våra respektive inlägg om håris har vi fått mycket uppmärksamhet. Delvis här i bloggen, men även på Facebook där vi skrev om naturfenomenet i en vandringsgrupp. Det var många som blev glada över att äntligen få veta vad det var de hade sett i naturen – för det var inte bara vi som kommit i kontakt med detta vackra naturfenomen. Ett flertal personer kommenterade och la in egna bilder i tron att de också sett håris – men i vissa fall var det ett helt annat naturfenomen; nämligen pipkrake.
Håris uppstår i dött trä (grenar, kvistar, träbitar, stammar), medan pipkrake är isbildning som uppstår i fuktig ytjord vid omväxlande tö och frost.
Yttemperaturen på marken kan lätt falla till under noll medan luften en bit upp och jorden en bit ner har plusgrader. Fukt från den varmare jorden kan då bilda iskristaller, och isnålarna luckrar upp ytjorden när de växer till.
Lite kuriosa: Pipkrake är faktiskt ett av få svenska ord som kommit att användas som internationellt vedertagen vetenskaplig fackterm. Om du googlar på pipkrake kan du lika gärna komma till en sida skriven på japanska, engelska, spanska, afrikaans eller något annat språk, som till en svensk sida.
För dig som vill läsa mer om pipkrake
Länkar till inlägg om håris – ett annat naturfenomen
Mitt eget inlägg från november 2019
Therése Freids inlägg från januari 2020
Namn: Tord Sundquist
Landskap: Småland, Öland och Västerbotten (fördelar tiden emellan)
Fotograferar: Främst växter, fjärilar och fåglar
Spännande. Håris hade jag ju hört talas om sedan tidigare, men aldrig pipkrake. Kul att lära sig något nytt 😀
Pipkrake var ett nytt ord för mig. Spännande! Tack för att du sprider kunskap.
Hej. Trodde det hette ”pipkrage” med tanke på formen.
Liknar äldre skjortkragar
Hittade följande: Etymologi. ”Pipkrake” är bildat av svenska pipa och krake (av klake) och sägs vara myntat år 1907 av Henrik Hesselman, i brist på annat svenskt uttryck. Klake i sin tur: gm frost uppkommen hårdhet (o. knagglighet) hos markyta (på en väg); tillfrusen (o. knagglig) markyta (utan snö); tillfrusen orenlighet (på en väg); möjl. äv.: isgata.
Åh.. då hade jag fel! Jag såg en annan förklaring på en engelsk sida där de förklarade att krake kom av ordet ”klen, svag”.
Thanks in favor of sharing such a pleasant opinion, paragraph is pleasant, thats why i have read it entirely
Tack för bra information! Hittade tydligen pipkrake idag men trodde först det var håris.
/Ami