Jag har redan skrivit om en av mina favoritturer, men jag vill även dela en tur jag gjorde i mitt andra hemomkring, Örnsköldsvik, där jag har bott i 23 år. Här berättar jag om ett av fyra fantastiska naturreservat som jag besökte samma dygn (inklusive två härliga övernattningar). Just den här dagen var vi ute i 13 timmar och gick.


Trolltjärn naturreservat, Ångermanland

Trolltjärn. Redan namnet skapar en känsla av magi och mystik, och de förväntningar jag hade på området uppfylldes med råge när jag hade chansen att få besöka det en dag i mitten av juli 2019.

Dramatiska vyer vid Trolltjärn
Dramatiska vyer vid Trolltjärn

Natten innan hade jag, en av mina vänner och mina hundar sovit i Kålhuvudets naturreservat och inlett dagen med någon timmes vandring där. Därifrån åkte vi sedan vidare för att gå i Stockholmsgata naturreservat, men eftersom Trolltjärn ligger längs vägen hade vi planerat in ett stopp där.

Jag på väg ner för trappan mot Trolltjärn
Jag på väg ner för trappan mot Trolltjärn

Vi åt vår lunch vid den lilla rastplatsen vid parkeringen innan vi gav oss ut på vandringsslingan som inte är längre än 1,2 kilometer. Slingan går bara genom en liten del av reservatet. Som vanligt tog det oss relativt lång tid att gå runt, ungefär en timme. Underlaget är lätt att gå på, så om man bara ska gå runt utan att stanna och fota, prata och reflektera som vi gör medan vi går, så går man nog runt på en kvart.

Trolltjärn är 12 meter djup
Trolltjärn är 12 meter djup
Trolltjärn naturreservat
Trolltjärn – en helt fantastisk plats

Från parkeringen leder en stig nerför en trappa fram till klippkanten ovanför Trolltjärn. Själva tjärnen ligger nere i en isälvskanjon och är 12 meter djup. Ovanför tjärnen reser sig höga lodräta väggar, och skogen runt omkring består av gles tallskog. Känslan är väldigt maffig när man står vid skyddsräcket (som inte följer hela kanten, så om man har med sig barn får man hålla noggrann uppsikt). Det är många intryck att ta in när man står där uppe, och det är en fin plats att sitta och fika på, eller bara lägga sig ner och titta upp på molnen.

Rester av en flottarbostad
Rester av en flottarbostad

När man känner sig mogen följer man stigen in i skogen och ner bredvid tjärnen. På andra sidan ligger resterna av en gammal flottarbostad. Jag tycker att det ger en extra dimension åt vandringen när man blir påmind om de människor som har levt och arbetat på platsen i gångna tider – långt innan jag själv satte min fot där. Från stigen hörde man tydligt forsandet från ån och det lockade oss att gå dit för att ta en titt och låta hundarna dricka – ner till tjärnen var det alldeles för djupt för dem att gå/hoppa.

Vattning av hundar
Vattning av hundar i ån

Stigen fortsätter sedan genom gles tallskog varvad med stora stenblock fram till kanten av kanjonen. När vi stod där försökte vi urskilja hällmålningen som ska finnas på den motsatta lodräta klippväggen. Den syntes inte med blotta ögat, så den missade vi tyvärr, men det var ändå spännande att försöka hitta den.

Tjärnen från andra sidan
Tjärnen från andra sidan

Efter ytterligare fotande följde vi sedan stigen tillbaka mot parkeringen. Känslan längs slingan i reservatet var att man var långt ifrån all bebyggelse, så när det kom en bil körande på grusvägen utanför reservatet och vi till och med kunde se den genom tallarna blev vi uppriktigt sagt förvånade – även att vi själva kommit körande samma väg en stund tidigare. Så snabbt blir man påverkad av lugnet i miljön.

I sådan här underbar skog går stigen
I sådan här underbar skog går stigen

Om man har vägarna förbi, till exempel ska till det mer kända naturreservatet Stockholmsgata, tycker jag absolut att man ska stanna till även vid detta mysiga reservat och inte bara köra förbi för att det är litet. Detta är verkligen ett äkta smultronställe!

Vacker mossa
Vacker mossa

För dig som vill veta mer om Trolltjärn naturreservat

Trolltjärn ligger i Västernorrlands län, Örnsköldsviks kommun, nära byn Remmarn.
Länk till Länsstyrelsens information om Trolltjärn naturreservat

Inlägg om de 3 närliggande naturreservat jag besökte samma dygn

Stockholmsgata naturreservat – en mäktig isälvskanjon
Kålhuvudets naturreservat – myrar och lavar
Vändåtbergets naturreservat – urskog och en av Sveriges tystaste platser

Genom några av ovanstående naturreservat passerar urskogsleden, tidigare kallad ödemarksleden.

Tre naturreservat i Ångermanland


Fler favoritturer här i bloggen

Länk till kategorin ”Årets favorittur 2019”

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

3 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Oj, det där låter som ett perfekt besöksmål för mig, inte riktigt hemomkring, men nästan, jag är ju norrlänning. Ska sätta upp det på listan, tack för tips och inspirerande text och bilder 😀

  1. Ja Ingegerd, åk några dagar till Ö-vikstrakten du! Där finns sååå mycket vacker natur. Fattar inte hur jag kunde flytta därifrån!!

 2. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired!
  Extremely useful information specially the final part :
  ) I care for such information much. I used to be
  looking for this certain info for a long time.
  Thanks and good luck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.