Tidigare skrev jag ett inlägg om Stockholms skärgårds sydligaste ö, Öja. Nu tänkte jag att det var dags att skriva lite om min andra favorittur som gick till Stockholms skärgårds nordligaste ö.

Arholma

Femton minuters båtresa från Simpnäs utanför Norrtälje ligger Arholma. Den ön besökte jag för första gången till i september, tillsammans med min kompis Frida. Det är en fin ö med gammalt kulturlandskap och en gammal granskog. Det finns många sevärdheter och en hel del verksamheter, speciellt under sommartid. Men jag föredrar nog att komma ut till öar lite off season, det är inte lika mycket folk ute då och man får ha naturen och upplevelsen lite mer för sig själv.

Båken

Det första vi gjorde efter att vi klev i land på Arholma var att leta oss upp till båken. Det är nog den sevärdhet som är mest känd på ön. Det är e känningsbåk från 1700-talet, och det fungerar som ett landmärke. Det var enkelt att hitta båken, dels för att den syntes från hamnen och dels för att det var bra skyltat med charmiga små träskyltar. Uppe vid båken tog vi en fikapaus och njöt av utsikten.

Arholma batteri

När vi hade fikat klart gick vi vidare. Förbi Kvarnberget och sedan norrut på ön mot Arholma batteri. Precis som på Öja så finns det militärhistoria på Arholma. Den nordligaste delen av ön tillhörde tidigare militären och det kan man se tydliga spår av idag. Under högsäsong kan man få guidade visningar där.

Vid Arholma batteri bjöds det också på en fantastisk utsikt. En perfekt plats att slå sig ned på för att äta vår lunchmatsäck.

Arholma

Genom skogen

När vi ätit klart letade vi oss tillbaka söderut på ön, genom en tät skog. Stigen vi först följde försvann så det blev till att gå lite off road tills vi hittade en bred stig som vi kunde följa tillbaka till hamnen. Frida gick dock ganska mycket mer off road än jag, för hon hittade en massa kantareller. Jag hittade en flugsvamp (det är jag bättre på att hitta, de är snyggare på bild än kantareller).

 

Tillbaka till byn

När vi kom tillbaka mot byn strosade vi runt, gick upp till dansbanan (första bilden är tagen därifrån). Njöt av solen och de friska septembervindarna. Sen var det dags att ta båten tillbaka mot fastlandet.

Charmigt på Arholma

Länkar

Läs mer om Arholma här.
Mitt inlägg om dagen på min blogg med fler bilder och lite mer text finns här.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.