Min favorittur 2019. Hur tänkte jag när jag bad alla skribenterna här på bloggen att välja ut en sådan? Hur ska man kunna välja en enda av alla de fantastiska turer man har haft förmånen att få ge sig ut på, platser man besökt och upptäckter man gjort?

Jag fick faktiskt sätta mig ner och fundera lite. Många av mina nya platser 2019 vill jag besöka igen, och några av dem har jag verkligen tagit till mitt hjärta, men till slut landade jag i en tur som började och slutade vid min ytterdörr. En tur som ändå var lite annorlunda jämfört med mina vanliga hemomkringvandringar. Så.. här kommer den.

Inlägg från 2019-02-02 – Varför ta bilen?

”Varje gång jag ska ut på promenad som är längre än 1 till 2 timmar brukar jag ta bilen och köra från stan och till platsen där jag har tänkt gå. Igår kväll när jag satt och funderade över vad jag skulle fylla den här helgen med kom jag på att jag skulle försöka med hundarna till tjärnarna där vi gick förra helgen, istället för att ta bilen dit som vi brukar.

Snöig morgon
Snöig morgon

Att gå längs vägen dit är, enligt mig, inget nöje, så min tanke var att gå olika skogsvägar och stigar för att ta oss dit. I huvudet tänkte jag ut en möjlig väg baserad på olika ställen jag redan gått, kompletterat med stigar jag hört talas om. Jag uppskattade att det skulle ta närmare fem timmar att gå fram och tillbaka, så jag sa till min dotter igår kväll att jag och hundarna skulle vara ute på morgonen, men att vi skulle komma hem klockan 12 så att vi kunde äta lunch tillsammans.

Jag packade min ryggsäck med fleecetröja, en varm mössa och extravantar. Jag la ner en liten akutvårdsväska, en toarulle, vatten ”kryddat” med Resorb, mackor, kokta ägg och russin. Dessutom hade jag med min powerbank och laddsladd så att jag inte skulle bli stående utan mobiltelefon (iPhones batterier har ju en förmåga att dippa snabbt i minusgrader) om något hände. Och så packade jag ner en hel del hundgodis såklart.

Varför ta bilen när man kan ha så här mysigt istället?
Varför ta bilen när man kan ha så här mysigt istället?

I morse kom vi i väg strax före 07. Vi gick ut i snön och mörkret (bilder saknas från första delen av turen) och både hundarna och jag var ivriga att komma iväg. Min planerade rutt fungerade perfekt och vi kom exakt dit vi skulle. Men när vi hade en knapp kilometer kvar till tjärnarna och befann oss i ett skogsområde vi ofta går i (och även plockar svamp i) insåg jag att vi inte skulle hinna gå ända till tjärnarna om jag skulle kunna ta mig hem i tid för lunchen. Och det ville jag såklart – lovat är lovat! Så istället för att gå fram till tjärnarna gick vi en runda i den skog vi redan känner till och vände sedan tillbaka mot stan.

Trots gråvädret var det oerhört vackert ute med all snö, både på träden och marken. Dessutom är det en speciell känsla att pulsa fram i ett rejält snölager – och det kändes i benmusklerna på slutet av promenaden.

Hundar i snön
Hundar i snön

Efter 4 timmar och 50 minuter var vi hemma igen – glada men hungriga! Och jag konstaterade att det gick alldeles utmärkt att ta sig till skogen även utan bil – om man har tid att avsätta!”

Varför jag valde denna tur som favorittur

Det här var inte en tur med storslagna vyer, bedövande vacker utsikt eller glittrande sol i blått vatten. Istället var det en tur i grått väder på min egen hemmaplan –  ja, den både började och slutade vid min egen ytterdörr. Det som gjorde den här turen speciell för mig var dels att jag kände mig så otroligt nöjd över att min plan och mitt pusslande med olika skogsvägar och stigar faktiskt fungerade – och dels var det första gången jag lämnade min dotter ensam hemma så länge som 5 timmar för att ta en ”vanlig” promenad med hundarna. Det gav mig en otrolig frihetskänsla att ha den tiden till förfogande – för att inte tala om all den glädje och energi det gav mig att pulsa fram där i snön och se hundarna så lyckliga. Jag planerar faktiskt att gå samma sträcka igen nu under ledigheterna.


Fler favoritturer här i bloggen

Länk till kategorin ”Årets favorittur 2019”

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Så mysigt, trevlig text och härliga bilder. En vandring behöver minsann inte ha ett exotiskt mål för att bli bra 😀

    1. Tack Ingegerd för dina vänliga ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.