För ett tag sedan besökte jag Säby kile naturreservat på Tjörns västsida. Det var en fantastisk dag då vädrets makter var på vår sida och det kändes extra lätt att andas, vara närvarande och verkligen uppleva det som fanns runt oss.

Glada hundar i charmig miljö - på väg mot Säby kile
Mina hundar i charmig kustmiljö

För mig som är bosatt mitt i de mörka småländska skogarna är den kustnära naturen på Tjörn exotisk och storslagen. Att strosa fram längs Säbyleden i naturreservatet var som ett enda stort lyckopiller för mig, och det var hisnande vackert vart än jag såg.

Höstiga färger
Höstiga färger

De eldiga, höstiga färgerna, som förstärktes av att solen tittade fram dagen till ära, förgyllde landskapet och gjorde allting andlöst vackert.

Stenstugan, Säby kile, Tjörn
Stenstugan, Säby kile, Tjörn

Leden går längs en gammal, numera delvis gräsbevuxen, väg och var mycket lätt att gå på, så sinnena kunde koncentrera sig fullt ut på att ta in de fantastiska omgivningarna. Till slut kom vi fram till den vackra stenstugan som ligger charmigt inbäddad mellan klipporna. På berget ovanför fanns ett röse så vi gick upp dit för att sitta ner en stund och bara njuta av stunden – och av utsikten.

Jag älskar den här utsikten
Jag älskar den här utsikten

På Tjörn finns det visserligen många snarlika platser, men jag föll helt pladask för Säby kile naturreservat och skulle mer än gärna besöka det när strandängarna står i full blomsterprakt nästa vår och sommar. Och gärna det närliggande Breviks kile också om jag ändå är i krokarna.

Charmigt på Tjörn
Charmigt på Tjörn

Jag har tyvärr ingen aning om hur långt vi gick, men jag skulle inte tro att det var mer än runt 4-5 km tur och retur mellan parkeringen och Stenstugan. Det tog oss ändå någon timma. Det var mycket jag ville se och fota, och uppe på klippan satt jag och bara njöt ett bra tag utan att bry mig om tiden. Vägbeskrivning finns i länk nedan.

Skylt om naturreservaten Toftenäs, Breviks kile och Säby kile
Skylt om naturreservaten Toftenäs, Breviks kile och Säby kile

För dig som vill veta mer:

Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet
Länk till Tjörns hembygdsförenings information om Stenstugan

4 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Vilket lockande område, så vackert. Det ska jag ha i åtanke om jag kommer till västkusten. Härliga bilder också <3

    1. Det tycker jag! Jag föll som en fura! <3

  2. Nu blev jag väldigt sugen att åka hit.
    Tror det får bli en tur i vår .

    1. Ja, skriv upp det på din lista! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV