Varje år i juni packar jag, sonen Bob, och hans farmor våra ryggsäckar och drar iväg till Gotska Sandön för en helg. I år hade vi även med oss Loa som då va 6 veckor gammal. Att få ha en helg med sonen och ex svärmor är en fantastisk upplevelse, är så lyckligt lottad att ha Judit som farmor till min son.

Bob på båten mot Gotska Sandön
På båten mot Gotska sandön

Gotska Sandön är en nationalpark som ligger mellan fastlandet och Gotland i Östersjön. Vi åkte dit med båt från Nynäshamn den 15 juni. Eftersom jag är väldigt åksjuk så placerade jag och Loa oss ute på däck medans Bob och farmor gick ner. Båtresan tar runt 3 timmar och på båten går det att köpa mat och dricka.

Gotska Sandön och stranden Las Palmas
Gotska Sandön och stranden Las Palmas

Vi börjar närma oss ön och kaptenen har bestämt att vi ska angöra vid Las Palmas som är namnet på stranden. Det finns inga bryggor på ön så båten kör så nära stranden den kan. Om det blåser för mycket kan man behöva angöra vid någon annan strand och åka in med en liten gummibåt.

Bob på Gotska Sandön
Bob på Gotska Sandön

 

Vägen genom skogen
Vägen genom skogen är lättare att gå

Från stranden till fyrbyn där man bor är det ca 2 km, en tung vandring då hela ön är av sand. Om du åker dit, ta vägen genom skogen den är lättare än att gå längs med stranden. Du behöver inte bära någon packning förutom det du behöver på din vandring till byn.

Stugan vi bodde i på Gotska Sandön
Stugan vi bodde i

Eftersom vi har farmor med oss så bor vi i stuga. Men det går även att bo i fasta tält och eget tält. Tälta får du göra i Fyrbyn och vid Nymans.

All mat måste tas med från fastlandet, för det finns inget att köpa på ön. Vatten däremot finns. Ta gärna med lite extra mat, för om det blåser för mycket kan inte båten komma och då blir man fast på ön.

Norra fyren invigdes 1859 och är ännu i drift och idag är fyrplatsen statligt byggnadsminne.
Norra fyren invigdes 1859 och är ännu i drift och idag är fyrplatsen statligt byggnadsminne.

Sälar, förlista båtar och ”pirater”

Förra året gick vi inte runt så mycket, men i år ville vi upptäcka lite, så vi gick tvärs över ön till Sälviken och kollade sälarna. Det var ungefär 6 kilometer dit.  Väldigt häftigt att se sälarna på så nära håll.

Vi spanar på sälar på Gotska Sandön
Vi spanar på sälar i Sälviken på Gotska Sandön

 

Sälarna <3
Sälarna <3

Vi tittade även på andra spännande saker, bland annat en båt som förlist och legat gömd i sanden, och fick lära oss en massa om till exempel ”piraten” Gottfrid.

Den förlista båten som legat gömd i sanden
Den förlista båten som legat gömd i sanden
Loa vid den förlista båten vid Gotska Sandön
Loa vid den förlista båten

En av kvällarna gick vi en guidad rundtur om vilka som har bott på ön och betytt något för ön. Gottfrid har nog många hört talas om.. han som lurade båtar att förlisa och sen plundrade båtarna och dödade besättningen. Gissa om Bob va intresserad.. speciellt när Östen berättade om att de hade hittat kulor i väggarna.

Vi gick guidad tur - här vid Gottfrids lada
Vi gick guidad tur – här vid Gottfrids lada

Gotska Sandön – ett barnvänligt resmål

Jag rekommenderar verkligen att åka till Gotska Sandön med barn , det är ganska lättvandrat på ön, dock går det inte att köra vagn på ön. Så mindre barn som inte orkar gå så långt bör en bärsele eller bärstol finnas till hands.

Hajen
Hajen

På ön finns väldigt mycket myrlejon som är spännande för barn. Tänk på att vatten bara finns i Fyrbyn och vid Nymans. Så ha med när ni upptäcker ön. Kraftiga kängor är att rekommendera då lederna är nästan bara i sand. Torrdass finns på ön, dusch finns inte utan man får bada i havet.

Snart är det juni igen och båten avgår med oss på igen!

Snart är det juni igen - och dags att återse Gotska Sandön
Snart är det juni igen – och dags att återse Gotska Sandön

För dig som vill veta mer om Gotska Sandön

”På Gotska Sandön finns 60 km markerad led som gör det lättare att hitta på ön. Många av öns utflyktsmål finns längs lederna. Stigarna inne på ön är ofta fasta och lättgångna. Många vandrar också längs de kilometerlånga sandstränderna utanför lederna.” Länk till vandringskarta

Länk till Sveriges Nationalparkers sida om Gotska Sandön
Länk till Gotaland.nets information om Gotska Sandön

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

  1. Jag har boken ”Nationalparker i södra Sverige” och där finns Gotska Sandön med. Jag skulle sååå gärna vilja åka dit. Jag skulle älska att kunna betrakta sälar på det sättet. Och jag skulle vilja gå runt hela ön i sanden… Problemet är bara att det är så MÅNGA platser man vill till! 🙂

  2. Gotska Sandön låter fantastisk med sälspaning och guidad tur! Blir ytterligare ett resmål på min drömlista.

    1. Man kommer bra nära sälarna, riktigt mysigt att sitta bakom planket och smyga på dem

  3. Ingegerd Mickelz

    Härligt, dit skulle jag vilja åka 😀

    1. Om du åker så kommer du inte bli besviken. Det är en riktig pärla att besöka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.