Idag fortsatte jag traditionen att använda min ”sluta-tidigt-fredag” till att göra något särskilt av eftermiddagen. Nu när den mörka årstiden närmar sig uppskattade jag möjligheten till en liten upptäcktsfärd i dagsljus extra mycket. Egentligen hade jag tänkt köra en liten bit utanför stan (Eksjö) till ett område jag ofta går i. Dagens mål var att gå till en liten lägergård som heter Mosshemmet eftersom jag aldrig varit där, men den planen gick (lyckligtvis!) i stöpet. När jag parkerade vid Norra Mossgölen, strax efter avtagsvägen mot Mosshemmet, valde jag att gå en stig som gick längs med gölen istället för att gå grusvägen. Jag tänkte sedan vika av mot Mosshemmet, men det föll sig så att jag istället fortsatte runt hela den lilla sjön.

Bilen vid Norra Mossgölen
Bilen vid Norra Mossgölen

Temperaturen var några plusgrader, men sjönk ganska snabbt, så den lätta dimma som låg närmast land tätnade under min och hunden Geminis upptäcktsfärd, i takt med att det mörknade.

Vackert vid Norra Mossgölen
Vackert vid Norra Mossgölen

Brygga i härligt ljus

Brygga i härligt ljus

Gemini är en fena till stigfinnare, så det var bara för mig att följa efter honom. Så fort stigen delade sig valde han den som gick närmast vattnet (den var förmodligen mer spännande för honom), men efter att vi gått längs sjöns ena långsida var det så blött i marken att jag var tvungen att svänga lite ”utåt” och ta nästa stig i cirkeln om man säger så.

Skvattram - Rhododendron tomentosum Harmaja
Skvattram – Rhododendron tomentosum harmaja – en av mina favoritväxter

Stigen jag följde när jag rundade Norra Mossgölen gick en liten bit från vattnet uppe bland tallar och skvattram. Trots den sena hösten doftade skvattramen, en av mina favoriter. Jag älskar verkligen att gå i sådan miljö.

Det här är definitivt en av mina favoritmiljöer att vandra i
Det här är definitivt en av mina favoritmiljöer att vandra i

Ute på en udde där vi vek av stigen passerade jag mossa som blossade i höstens alla färger. Bilderna blev inte tillräckligt skarpa för att jag ska vilja använda dem här, men jag har kvar minnet av den färgstarka, vackra mossan. Däremot lyckades jag fota några av träden ute på udden, och dimman hade då tätnat ordentligt jämfört med när vi gick från bilen.

Dimman har tätnat
Dimman har tätnat

Solnedgången (ja, det var ju ingen sol, men tidpunkten enligt tabellen för solens upp- och nedgång) närmade sig med stormsteg, och eftersom jag inte hade gått här tidigare ville jag helst vara tillbaka vid bilen innan det mörknat helt, så när vi passerat udden försökte jag gå lite snabbare. Första halvan av turen hade jag gått i utforskar-lunk och tittat och fotat mycket.

Vackert i all enkelhet
Vackert i all enkelhet

Den sista biten innan vi kom ut på den lilla grusvägen några hundra meter från platsen där bilen stod parkerad hade man röjt sly i skogen, och den låg tyvärr kvar överallt – även över stigen, så det var lite snärjigt att ta sig fram. Resten av vägen var det lätt att själv välja om man ville gå nära vattnet och riskera att bli blöt om fötterna, eller följa en annan stig en bit längre upp. Detta var en helt perfekt runda som verkligen gav mig känslan av att ha fredagslyxat – och gjort något bra av den lediga tiden. Och nu vet jag dessutom att man kan gå runt Norra Mossgölen – det hade jag ingen aning om innan!

Det går inte att beskriva känslan jag fick när jag gick runt Norra Mossgölen
Det går inte att beskriva känslan

För dig som vill veta mer

Detta är inte någon uppmärkt runda, men det var enkelt att hitta stigen. Vi gick motsols runt Norra Mossgölen. För mig och min hund tog det cirka 1 timme att gå runt, men jag uppskattar att sträckan inte är mer än kanske 2,5 km, så det går att gå betydligt snabbare. Det finns många fina skogsvägar i närheten där man både kan promenera och plocka bär och svamp när det är rätt säsong. Detta är ett område där man inte brukar möta någon förutom eventuellt enstaka fiskare, jägare eller svampplockare.

Hitta hit: Kör RV 32 från Eksjö mot Vetlanda. Efter några kilometer svänger du höger i korsning i Ryningsholm, precis före några fält, mot Prostorp. Efter ett fåtal hundra meter, sväng höger igen mot Prostorp. Några kilometer på grusväg följer nu. Efter en mycket skarp vänstersväng (där korsning med skylt åt höger mot Mosshemmet står) parkerar du till höger, vid Norra Mossgölen.

Länk till Wikipedias information om Norra Mossgölen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Så härligt skrivet om en trevlig vandring i största allmänhet. Vackra bilder dessutom. Du får mig att önska att jag bodde lite jag bodde lite närmare Småland. Det du, från en norrlänning.

  1. Det var ett fint betyg! Tack! *niger* MEN.. du får väl ta en liten minisemester söderut någon gång så får vi ta med alla våra hundar ut på något litet vardagsäventyr! För mig är just såna här turer typiska hemomkringvandringar. Antingen att man upptäcker något nytt ställe i sin närhet, eller att man går på en favorit i repris. Att man ändå SER det som finns i stort sett runt knuten.

 2. Ingegerd Mickelz

  Härlig text, och så vackra bilder. Önskar jag bodde lite närmare.

  1. Vad roligt att du tyckte om text och bild. Jag kan trösta dig med en sak – den här typen av sjö/göl/tjärn finns NÄSTAN överallt i Sverige. Titta på en karta över ditt område så kommer du förmodligen att hitta någon liknande plats <3 Sedan kommer ju inte höstfärgerna och dimman på beställning, men ibland har man tur!

 3. Vad mysigt och så fint med dimman! 😀

  1. Ja, vädret kan man ju inte råda över. men man kan passa på att välja rätt plats när rätt väder dyker upp 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.