Detta är inte någon vandring, utan mer ett utflyktsmål, men det går utmärkt att kombinera med vandring i området.

Jag brukar nästan slå mig för bröstet och tycka att jag är bra på att se det jag har runt knuten, men idag får jag ställa mig i skamvrån. Ungefär 6 kilometer hemifrån mig, längs riksväg 32 mellan Eksjö och Vetlanda, ligger Ryningsholms gravar – ett järnåldersgravfält. Jag har kört förbi där oräkneliga gånger, sett skylten om gravfältet, men aldrig svängt av. Trots att det bara är 0,1 kilometer dit från korsningen.

Ryningsholms gravar består av ett hundratal resta stenar
Ryningsholms gravar består av ett hundratal resta stenar

Igår gjorde jag slag i saken

När jag var på väg ut på min fredagslyxtur igår bestämde jag mig helt enkelt för att svänga av vid skylten strax före Ryningsholm. Gravfältet ligger i en hage, idylliskt med enar, kullar och småländska lövträd runt omkring. Mängden stenar (det finns runt 100 resta stenar inom Ryningsholms gravar) överraskade mig och de bredde verkligen ut sig åt alla håll.

Miljön runt gravfältet
Miljön runt gravfältet

En varmare dag, när temperaturen inte ligger kring 0 och det inte faller snöblandat regn, skulle jag gärna göra en utflykt med fikapaus hit med min dotter och kanske någon av hennes kompisar. Platser med fornminnen/fornlämningar brukar väcka fantasin hos de flesta barn – även de lite äldre.

Ännu en bild på Ryningsholms gravfält
Ännu en bild på Ryningsholms gravfält

På 1920-talet beslutade man att fältet skulle restaureras, och man reste då upp alla omkullfallna stenar. Det är märkligt att det inte finns några formationer som annars är vanliga på denna typ av gravfält har Jönköpings länsmuseum konstaterat. Detta faktum gör att man tror att det kan har varit en minneslund där man spred askan hellre än ett gravfält, men man har även hittat gravgömmor på området.

Not: Det ser väldigt idylliskt ut på bilderna, men jag vill upplysa om att jag medvetet fotat för att inte få med riksvägen som alltså går bara ett 100-tal meter från gravfältet. Jag har inte heller velat ha med omkringliggande bondgårdar på bilderna.

För dig som vill veta mer om Ryningsholms gravar:

Länk till Jönköpings Länsmuseums information om Ryningsholms gravfält och säteri

Länk till Riksantikvarietämbetets tjänst ”Fornsök”
Med Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök kan du få information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

8 Comments

 1. Visst är det häftigt när man plötsligt hittar en nya spännande plats i sin närhet, trots att man kört eller gått förbi platsen i åratal! Sedan ger ju alla inlägg här på bloggen så mycket inspiration till att upptäcka nya områden jag hittills inte visat så mycket intresse och nya dörrar öppnas.
  Jag och mannen var ute en eftermiddag i veckan, på jakt efter Sörmlands äldsta runsten, istället hittade vi Vagnhärads våtmark, som jag aldrig tidigare vetat att det existerade där de gjorde.
  Glada överraskningar på våra vandringar.
  Ryningsholms gravar skrivs också upp på reselistan.

  1. Men vilket spännande äventyr ni fick! Kan du inte berätta om det här? 🙂

   Jag hoppas att bloggen ska kunna inspirera och visa på att det finns vackra, intressanta och roliga saker/platser överallt i vårt avlånga land.Att alla kan hitta guldkorn i sin närhet!

   Om du ska till Eksjö måste du säga till innan så ska du få en lista med många fler platser som jag rekommenderar (till exempel Skuruhatt och Skurugata, Kvänsås bokar, Skrôle hie, Skedhults friluftsområde, Fiskaretorpet, eller någon av sträckorna längs höglandsleden som passerar hela vår kommun) – och om så önskas kan guide ingå 🙂

   1. Det låter underbart med en tur till Eksjö med omnejd framöver. Skuruhatt och Skurugata har jag redan skrivit upp på min lista.
    Har, endast varit i Eksjö stad tillsammans med barnen för flera år sedan på väg hem ifrån Astrid Lindgrens värld. Minns fina trähus.
    Såå kul att finna fler likasinnade som liksom jag ser tjusningen med allt det vackra i vårt avlånga land!

   2. Kan absolut tänka mig att skriva om vårt äventyr som ledde oss till våtmarkens i Vagnhärad.

   3. Det ser jag fram emot!! Det är ju det som är så spännande när man ger sig ut – om man inte har ett späckat schema för då avviker man ju inte från sin ursprungliga plan! Min tur vid Norra Mossgölen igår var inte heller ”meningen”. Jag skulle gått en väg en bit därifrån till en lägergård 🙂

 2. Ingegerd Mickelz

  Så härligt, jag bara älskar fornlämningar och att känna historiens vingslag. Härlig text och ljuvliga bilder,

  1. Tack! Jag kan inte så mycket inom detta område, men man känner att när man är ute mycket blir det naturligt att intressera sig för historian, vad som hänt och funnits på platsen tidigare.

 3. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog
  writer but I’m still new to everything. Do you have any
  helpful hints for newbie blog writers? I’d really appreciate
  it.

  Check out my web site :: Hildegarde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.