Den här veckans fredagslyx skilde sig från andra veckors. Inte i fråga om tiden, för jag använde den lediga fredagseftermiddagen precis som vanligt. Det var huvudsyftet med min utflykt som var annorlunda.

I vanliga fall vill jag fylla den lediga fredagstiden med nya upplevelser och intryck för att verkligen uppskatta att jag får dem ”till skänks” *, antingen genom åka och utforska ett nytt ställe, genom att göra ett stopp med hundarna på något fint ställe längs vägen hem (vi har ungefär 3 mil till jobbet) eller genom att ta med dottern och hennes kompisar på utflykter enligt deras önskemål.

Så här såg det ut i området jag rekade i idag
Så här såg det ut i området jag rekade i idag

Den här gången kom jag på att jag kunde utföra ett uppdrag som jag hade fått av min kompis Linda. Om några veckor ska vi på en mysutflykt med övernattning och Linda kom med tips på ett ställe som varken hon eller jag har varit på tidigare. Eftersom jag bor närmast bad hon mig att åka dit och reka lite så att vi vet hur det ser ut, vad som finns, vad vi behöver ta med och så vidare.

Stigen syntes knappt
Stigen syntes knappt

Jag fick tydliga instruktioner och idag åkte jag dit. Från parkeringen följde jag en knappt synlig stig med hundarna och det var så mysigt att gå där. Det är inte ofta man har chansen att gå i så orörd natur och ändå följa en led. Jag fotade mossa, svampar, den knappt skönjbara stigen, men fick påminna mig själv gång på gång om att uppdraget var att fota vindskydd, toaletter, eldstäder och liknande, inte sådant myspys som jag vanligtvis tittar på och fotograferar.

Långt där nere rinner ån
Långt där nere rinner ån

Efter en stunds njutande av omgivningen kom vi fram till en större vandringsled och följde den fram till det tänkta besöksmålet. Varken Linda eller jag visste att det var ett naturreservat, men det var det. Ett riktigt mysigt ställe med mosstäckt mark, gammal barrskog, ett litet berg och en å nere i en ravin – området kommer att passa perfekt för oss.

Området var oerhört vackert och omväxlande
Området var oerhört vackert och omväxlande

Jag försökte att noggrant fota allt enligt Lindas tydliga och praktiska instruktioner, men jag glömde en del och fick faktiskt vända tillbaka, för jag var så inne på allt det vackra runt omkring. Nu, när vi vet mer, kan vi planera ännu bättre för vårt lilla äventyr som jag kommer att berätta om här om cirka tre veckor.

PS. Den roligaste instruktionen jag fick var att jag inte behövde fota en massa blommor och skicka till henne. Nu fanns det inte överdrivet mycket blommande växter just nu, men jag hittade i alla fall en som jag aldrig sett innan; Missne. Och den skickade jag…. Såklart. DS.

Missne - Calla palustris
Missne – Calla palustris

* Jag får givetvis inte 3 timmar till skänks av min arbetsgivare varje vecka. Vi arbetar lite längre övriga dagar och kortar ner rasterna på fredagen, men jag tror att det är lätt hänt att de där lediga timmarna blir slentrian som man fyller med samma måsten som alla andra eftermiddagar efter jobbet, och det vill jag undvika. Så länge man är medveten om tiden tar man bättre vara på den, och uppskattar den.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. […] som bor lite närmare Vikskvarnen naturreservat var där och rekade för några veckor sedan och tyckte att det var underbart att få gå den smala, knappt upptrampade stigen genom skogen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.