Idag är det lördag, och jag hade tänkt ge mig ut med hundarna i ottan, precis som vanligt. Planen för idag var att åka upp till Hättebaden i Tranås och gå etapp 4 av Holavedsleden och vända tillbaka till bilen när jag kom till etapp 3 där vi gick i torsdags. Men jag måste erkänna att min kropp kändes sliten idag, så redan innan jag steg ur sängen ändrade jag planerna. Istället för att gå 2 x 14 kilometer åkte vi bara till byn Skurugata utanför Eksjö och gick på välkända skogsvägar i en och en halv timme.

Före detta järnvägsspår
Före detta järnvägsspår som jag gärna följer

Hundarna var lyckliga över att få vara i skogen, och jag var lycklig över att hitta årets första fläcknycklar (Jungfru Maria nycklar/skogsnycklar). Dessvärre kommer det inte att bli lika mycket blommor här i år som det brukar, eftersom någon har kommit på att hon/han vill köra fyrhjuling precis över beståndet av orkidéer.

Om en vecka åker jag tillbaka för att kolla läget. Idag var det bara en enda blomma som kommit fram, och jag vill gärna se fler.

Årets första fläcknycklar

När vi närmade oss bilen såg jag några rödfibblor längs vägkanten. De är så otroligt färggranna och lyser upp sin omgivning. Det fanns både enstaka blommor, och blommor där flera blomkorgar växte tillsammans. Jag tyckte att de var oerhört vackra – särskilt när de på ett ställe växte tillsammans med lupiner och hundkex. Att se så många, relativt högväxta, blommor på ett och samma ställe ger en riktigt ”maffig” känsla.

Rödfibbla i vägkanten
Rödfibbla i vägkanten

Jag var så glad och nöjd efter morgonpromenaden och trodde inte att den kunde bli bättre, men när jag kom till bilen kom en stor vacker makaonfjäril fladdrande förbi. Tyvärr kunde jag inte fota eftersom jag höll i hundkopplen och höll på att sätta in hundarna i bilen. Så fort jag stängt bagageluckan om dem försökte jag hitta fjärilen för att fota, men den var spårlöst borta. Eftersom det var första gången jag såg en sådan (jag visste vad det var tack vare böckerna jag fått av min dotter) var jag glad bara över att ha fått se den. Detta var faktiskt på exakt samma ställe som jag såg en sorgmantel för någon månad sedan.

Att ändra sina planer är inte alltid kul, men idag blev det väldigt bra ändå!

För dig som vill veta mer om blommorna och fjärilen jag nämnt i texten:
Här kan du läsa mer om fläcknycklar (Jungfru Marie nycklar och skogsnycklar)
Här kan du läsa mer om rödfibblan
Här kan du läsa mer om makaonfjärilen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

3 Comments

  1. Häftigt att det gått en järnväg där förut ☺️

    1. Ja det kan man kanske tycka. 🙂 Vi är så vana vid det. Vi har två före detta järnvägsspår som vi ofta går på. Dels är det lätt att gå (rakt fram och plant) för min dåliga fot och vrist, och så har man god sikt framåt vilket uppskattas när man har med hund 🙂

      1. Okej ☺️ ja vet vad du menar, jag är med ute och går med mina hundar. Fast jag bor i stan så svårt att komma till skogen utan bil..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.