Igår fick jag tips från en väninna om att en man sett två orkidéer (korallrot och spindelblomster) vid en göl strax utanför stan. Eftersom jag slutar redan klockan 13.15 på fredagar vill jag göra något speciellt med den tiden. Inte bara åka hem och städa, börja med middag eller något annat som man gör dagligdags. Därför bestämde jag mig för att åka ut till den göl som de sällsynta blommorna setts vid.

Så här vackert var det vid gölen
Så här vackert är det vid lilla Rågölen strax utanför Eksjö

På grund av att jag inte hade inte sett någon av dessa orkidéer innan så jag hade ingen aning om vad jag letade efter. Jag visste hur själva blommorna ser ut, och jag hade läst mig till att de är max en decimeter höga, men jag hade ingen aning om ifall jag skulle titta alldeles vid vattnet, i den sanka marken där skvattramen växer, eller i mossmarken i skogen närmast gölen. Därför gick jag oerhört sakta medan jag med blicken skannade av marken runt mig (för en gångs skull hade jag lämnat hundarna hemma, annars hade det blivit svårt). Jag har nog aldrig gått så långsamt i hela mitt liv, men det var oerhört skönt för kropp och själ.

En slända vid gölen
En slända vid gölen

Hur jag än tittade och letade så hittade jag varken spindelblomster eller korallrot. Däremot hittade jag något som jag tror är sumpnycklar, som också är en orkidé, men den får blomma till sig lite innan går jag tillbaka och fotar dem igen.

Sumpnycklar.. tror jag

Förutom skvattram och hjortronblad, som det fanns i stor mängd, bjöd gölen även generöst med sig av sitt sällskap av mygg som kalasade på mig trots eftermiddagens värme och stekande sol. Några andra som också trivdes i solen, och gav mig betydligt större glädje, var tistelfjärilarna som verkade invadera Eksjö just denna dag. De fladdrade överallt i luften runt mig. Eftersom jag var ensam ute kunde jag unna mig lyxen att helt enkelt sätta mig ner bland skvattramen och bara vänta på att en fjäril skulle våga slå sig ner tillräckligt nära mig för att jag skulle kunna fota.

Tistelfjäril på skvattramblomma
Tistelfjäril på skvattramblomma

På söndag ska jag tillbaka till Rågöl med Johanna, och då ska vi försöka leta efter det som jag egentligen kom dit för – de i vårt område lite ovanliga orkidéerna spindelblomster och korallrot.

För dig som vill veta mer om orkidéerna:
Här kan du läsa mer om spindelblomster
Här kan du läsa mer om korallrot
OBS! Tänk på att alla svenska orkidéer är fridlysta!

vackert
Närbild som blev lyckad 🙂

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. […] fredags skrev jag om att jag varit på orkidé-jakt, men inte lyckades hitta det jag letade efter. Jag hade då fått ett tips från min väninna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.