Bredfjällets naturreservat

Årets första övernattning utomhus inföll betydligt senare på året än jag hade planerat, men ”bättre sent än aldrig heter det” ju. Oväntat nog blev det i ett vindskydd 23 mil hemifrån i ett naturreservat jag aldrig besökt, eller ens hört talas om innan, Bredfjället.

Bredfjällets naturreservat
Bredfjällets naturreservat

Bredfjället är ett platåområde öster om Ljungskile, karakteriserat av skogs- och myrmarker där det kryllar av mysiga sjöar och tjärnar. Och mossa – som jag älskar!

Som guide på turen (lyxigt) hade jag med mig en person som ofta vandrar/springer/tränar i området och som hade full koll på allt. Jag behövde bara följa efter, sätta den ena foten efter den andra och ta in allt det vackra omkring mig. En massa grönskande mossa av många olika slag, bäckar och tjärnar avlöste varandra vid sidan av stigen (delar av Bohusleden etapp 11). Vi gjorde sedan en avstickare från leden till en lägerplats.

På plats vid lägerplatsen fick vi börja med att täta de stora springor som fanns i vindskyddet eftersom det blåste rejält, innan vi kunde packa upp våra saker och tända brasan. Eller, i ärlighetens namn var det inte jag som tände brasan. Eller lagade middagen. Jag satt bara där i lugn och ro medan kvällen skymde, blev uppassad och njöt av lugnet. Det trygga knastrandet från brasan var allt som bröt tystnaden. Att det inte heller fanns någon mobiltäckning ökade känslan av vildmark, avskildhet och frihet.

Efter att sedan ha grillat de obligatoriska marshmallowsarna, suttit och njutit av brasans värme och tittat in i lågorna tills det kändes som om jag skulle somna sittande, var det dags att krypa ner i sovsäckarna och sova den sköna sömn som man bara kan sova utomhus. Så blev även denna natt. Trots att jag frös (det var faktiskt första gången i vuxen ålder som jag frös när jag sov utomhus) sov jag i 7 timmar, vilket är ungefär 2 timmar längre än jag sover hemma.

Vid en av alla tjärnarna i Bredfjällets naturresevat
Vid en av alla tjärnarna i Bredfjällets naturreservat

När jag steg upp var brasan redan tänd och jag bjöds på en god frukost innan vi packade ihop våra saker, städade upp efter oss och började återfärden till parkeringen för att lasta av ryggsäckarna och göra en mindre utflykt strax utanför naturreservatet.

På tillbakavägen slogs jag återigen av skönheten i landskapet som är helt inbäddat i mossa, och var nästan förvånad över att inte se någon av John Bauers prinsessor eller troll vid sidan av stigen.

Länkar för dig som vill veta mer:

Information om Bohusleden: http://bohusleden.se/ (och detta var längs etapp 11)
Information om Bredfjällets naturreservat: https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besok-och-upptack/naturreservat/bredfjallet.html

Märkt , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.