Eftersom jag tycker att det är så roligt att visa upp allt fint jag hittar i naturen blev jag glad när en av mina ”gamla” följare skulle till mina trakter. Innan jag ens hann tänka mig för hade jag frågat om han ville ha guidning här på Tjörn.

Göran och hunden Silver vid havet på Tjörn
Göran och hunden Silver vid havet på Tjörn

Med kameran i släptåg

Främst ville Göran till Västkusten för att njuta av, och fota, havet. Och jag tycker förstås att Tjörn är en bra plats för just detta. Så för några veckor sedan kom han körande för en liten guidning. Vi hade båda följt varandra på Instagram i några år, men inte träffats innan, så det var lite spännande.

Och här står Göran och fotar
Och här står Göran och fotar

Första stoppet – Björshuvudet

Först åkte vi till Halsbäck, på Tjörns norra sida, och därifrån gick vi till Björshuvudet. Små vikar, klippor, en skalgrusgrop, en lång sandstrand och flera fina strandängar kunde jag stolt visa upp under promenaden ut dit.

Utsikt från Björshuvudet
Utsikt från Björshuvudet

I en av vikarna stannade vi för att steka hamburgare (eller jag rättare sagt, Göran gick runt och fotade havet). Hunden Silver och jag blev goda vänner tack vare att jag inte orkade hela min hamburgare.

Därefter strosade vi längs stranden, mötte en av hästarna som betar i hagen och besteg sedan Björshuvudets högsta punkt. Allt medan samtalet böljade fram mellan olika ämnen. Med ojämna mellanrum utropade vi beundrande ord om naturen runt oss.

En vacker häst fick vi sällskap av vid Björshuvudet under en guidning
En vacker häst fick vi sällskap av vid Björshuvudet under en guidning

Andra stoppet – Pilane skulptur & konstpark

När vi körde ifrån Björshuvudet föreslog jag att vi även skulle göra en liten avstickare till Pilane skulptur & konstpark, och Göran nappade på idén. Det var riktigt roligt att få visa upp den fina miljön som skulpturparken ligger i, trots att vi var där efter säsongen. Alltså var det inte så många skulpturer på plats, men några fick vi se i alla fall.

Och ytterligare en guidning

Några veckor senare kom Göran och Silver tillbaka för ännu en guidning och fotografering. Här hade havet varit i uppror några dagar, men när Göran skulle fota allt det dramatiska la det sig platt. Då passade vi på att åka ut till Dyrön, en av mina närmaste pärlor.

Göran och Silver på Dyrön
Göran och Silver på Dyrön

Här gick vi längs Dyröleden, gräddade våfflor, gick upp på utsiktsplatser, ner i badvikar, jag visade det fina vindskyddet och så handlade vi i den obemannade Ica-butiken. För mig som ursprungligen kommer från de småländska djupa skogarna är det lätt att förstå besökares fascination för Dyröns natur.

Som grädden på moset fick vi också se några mufflon uppe i bergen, strax innan vi var tillbaka i nordhamnen. Jag vet inte om det var jag eller Göran som blev gladast av det. Inte Silver i alla fall – för hon märkte ingenting alls. Men det blev en perfekt avslutning på en superfin vandringsdag.

Tjänster och gentjänster

Förutom att vi hunnit bli vänner så har jag nu även en gentjänst att hämta in sägs det: Guidning runt Hornborgasjön. Där har jag aldrig gått, så det ser jag mycket fram emot någon gång framåt vintern. Rapport kommer.

Jag och Silver på Dyrön
Jag och Silver på Dyrön

För dig som vill veta mer om Dyrön

Här kan du läsa mer om vandring på Dyrön – i mina tidigare inlägg härifrån.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.