Ända sedan jag bodde på Styrsö Vandrarhem (utanför Strömstad, det finns ett Styrsö utanför Göteborg också) så har jag längtat tillbaka. I helgen var jag där för tredje gången, och då hade jag även bjudit med mina syskon, min mamma och några nära vänner. Plus deras familjer, och det blev verkligen en av semesterns absoluta höjdpunkter.

Styrsö Vandrarhem (utanför Strömstad) by night
Styrsö Vandrarhem by night – ena flygeln – och ungdomarna sitter nere vid ena grillplatsen

Bokade hela Styrsö Vandrarhem

För mig är tid tillsammans med människor jag tycker om alltid värt mer än pengar på bankkontot (haha, det har jag inte mycket av ändå). Så när tanken på att ta med mig mina nära och kära till en av favoritplatserna slagit rot kollade jag upp om det var möjligt. Och det var det. Både att hyra hela anläggningen – och de flesta jag frågade ville följa med.

Till mitt paradis Styrsö ville nästan alla följa med
Till mitt paradis Styrsö ville nästan alla följa med

Den 21-24 juli var det dags, och jag hade då agerat reseledare i förväg och skickat tidtabell för färjan, länkar till långtidsparkeringar och parkeringsbussar och annan bra-att-ha-info. Min tonåring och jag åkte ut redan på fredag förmiddag. Därefter åkte jag tillbaka med färjan för att möta upp de andra inne i Strömstad.

Kosterbåten från Strömstad till Styrsö
Kosterbåten från Strömstad till Styrsö

Några av våra aktiviteter

Alltså, denna lilla ö har otroligt mycket att erbjuda. Trots att jag mest uppskattar Styrsö för lugnet och avskildheten. Eftersom vårt gäng på 23 personer och en hund var i varierande åldrar hade jag oroat mig för at det kanske inte skulle passa alla. Jag kunde faktiskt inte haft mer fel – till och med tonåringarna älskade det.

Här tillbringade 2 av tonåringarna hela fredagseftermiddagen
Häruppe tillbringade 2 av tonåringarna hela fredagseftermiddagen

Men vad gjorde vi då härute i nästan 4 dagar?

Äta glass (och mat)

Först och främst – vad är ett sommarlov utan glass? Att det finns en liten kiosk på vandrarhemmet är toppen, och att barnen bara kan ange sitt rumsnummer när de handlar gör det väldigt enkelt.

Gunga, hinderbana och slackline

Under våra dagar, fredag-måndag, så var det en sak som var använd i stort sett hela tiden. Och det var en av gungorna. Av barn, absolut, men den var även populär bland papporna.

Min systerdotter skriker i förtjusning när hon gungar – och min väninna skrattar hysteriskt
OK.. här är det.. en pappa som gungar…

Men det bästa var att det även fanns gungor för bebisar. Och dessutom både en naturhinderbana, en slackline och en studsmatta. Det var med andra ord inte det enklaste att samla flocken på 23 personer när det var matdags.

Promenad runt ön

Runt ön finns en fin promenadstig som går i varierade naturtyper. Den är delvis enkel att gå, men delvis kuperad (se beskrivning från första gången jag gick där våren 2022). Jag gick här flera varv med sällskap i olika konstellationer. Rundslingan är cirka 3 kilometer.

Utflykt med matlagning

Vet du att det finns frystorkad friluftsmat för barn? Konceptet Tactical Foodpack Kids är en av de smartaste idéerna jag stött på när det gäller kombinationen barn och friluftsliv.

Barnen är redo för avfärd - med sina "ryggsäckar" på
Barnen är redo för avfärd – med sina ”ryggsäckar” på

Men vad är det då? Jag skulle säga att det är som ett kinderägg för vandringen eller utflykten. En förpackning med frukost, snacks, lunch och en överraskning, som är utformad så att barnet kan bära den som en liten ryggsäck.

På väg för att leta efter en egen klippa vid havet
På väg för att leta efter en egen klippa vid havet

Test av Tactical Foodpack Kids

Ute på Styrsö testade jag detta tillsammans med några av mina syskonbarn och det blev succé. Redan kvällen innan berättade jag att vi skulle på utflykt och att de skulle få med sig de här ryggsäckarna. På morgonen kunde de knappt äta sin frukost i ivern över att komma iväg.

Släktträff på Styrsö
Släktträff på Styrsö

När vi väl var framme på en passande klipphäll (som barnen såklart fått leta upp och välja ut) öppnade de ivrigt sina påsar. Till min stora lättnad tyckte ALLA barnen mest om just SINA fruktchips, trots att de bjöd varandra på varsin bit för att få smaka alla. Det var äpple, persika och ananas.

Sedan tog jag fram friluftsköket och kokade upp vatten. Två barn ville äta sin lunch, medan det tredje ville äta sin chokladmüsli (kallt vatten i den!!). Potatismos med kyckling var gott och åts upp till sista smulan, medan spagetti med kycklingfärssås inte doftade som mammas mat, så den fick ätas upp av pappan istället. Han kunde inte nog berömma smaken.

Moster (alltså jag) visar hur man kokar vatten på ett stormkök
Moster (alltså jag) visar hur man kokar vatten på ett stormkök

Nästan som ett frilufts-kinderägg

Överraskningarna bestod av block/pennor, en kikare och klistermärken. (olika i varje påse). Barnen sprang sedan på upptäcktsfärd på klipporna mätta och glada. Och såg en massa spännande genom kikaren som de turades om att använda. Även detta blev ett lyckat inslag under vår helg.

Alla använde kikaren som ena barnet fick i sin förpackning
Alla använde kikaren som ena barnet fick i sin förpackning

Lata sommarlovsdagar

Något som är väldigt befriande med att vara ute på Styrsö är att allt är så avslappnat. Barnen kan springa lite som de vill, ingenting är bråttom, man tar det som det kommer hela tiden. Och eftersom vi alla kände varandra tog vi hand om barnen som var i närheten så att föräldrarna kunde få lite avlastning och egentid. För mig var detta som själva urbilden av en äkta sommarlovsdag eller semesterdag – fast vi fick flera såna i rad.

Grillning

Innan vi åkte ut hade vi gjort upp om att varje familj skulle ta med den mat som de själva ville/skulle äta. Man tillagade också måltiderna när man tyckte att det passade sin familj bäst. Men en av kvällarna grillade vi alla tillsammans.

Mysigt och gott med grillat på Styrsö utanför Strömstad
Mysigt och gott med grillat

Eller i ärlighetens namn var det mest en person som skötte grillandet. Mysigt var det i alla fall att sedan sitta tillsammans på pergolan och äta, med havet strax nedanför.

Bada vedeldad badtunna

Den vedeldade badtunnan var ny för i år, och många av oss var ivriga att få testa den. Därför bokade vi in den för lördagskvällen (ska du till Styrsö kan jag verkligen rekommendera att du bokar badtunnan). Några i sällskapet gick in med liv och lust för att pumpa upp vatten från havet för att fylla tunnan, och sedan elda för att värma upp den.

Här eldas det för fullt inför kvällens bad
Här eldas det för fullt inför kvällens bad

Jag kan bara säga att detta blev en helt fantastisk kvällsupplevelse, och även jag, som är en badkruka, doppade mig i havet flera gånger.

Kvällsbrasa på stranden

På kvällarna samlades vi på stranden och tände en brasa på en av grillplatserna. Det blev mycket prat och skratt. På grund av att jag är kvällstrött var jag inte en av de sista att lämna gemenskapen – ungdomarna var däremot uthålliga.

Så här hade vi det på kvällarna ute på Styrsö
Så här hade vi det på kvällarna ute på Styrsö

Även att jag inte stannade kvar till mitt i natten tyckte jag att det var mysigt att vara med ett tag, och jag blev varm i hjärtat av att se dem runt brasan på håll när jag gick mot trädtältet för att sova.

Kvällsbrasa vid stranden

Sova i trädtält (eller vandrarhemsrum)

På Styrsö Vandrarhem finns 36 bäddar och jag hade bokat dem alla. Däremot var det inte superlätt att fördela rummen, eftersom de flesta rum var för 4 eller 5 personer – och en del i sällskapet kom ensamma. Men jag pusslade ihop det.

Jag sov i trädtält 3 nätter i rad. Ena natten hade jag sällskap av min väninna.
Jag sov i trädtält 3 nätter i rad. Ena natten hade jag sällskap av min väninna.

Tanken var redan från början att jag skulle sova i trädtält, och ha ett av mina syskonbarn hos mig varje natt. Men det visade sig att två av syskonbarnen vågade sova i ett eget trädtält en bit ifrån mig. Och inte bara en natt utan två.

Tre av syskonbarnen testar trädtält

Dessutom var trädsviterna upptagna nästan hela tiden. Min tonåring sov helt ensam (totalt oväntat kan jag säga) i en av trädsviterna första natten, min systerdotter och hennes kille sov en natt, väninnans dotter och hennes kompis sov en natt och ena syrran och hennes kille en natt. Jätteroligt att det var så många som valde att pröva på att sova ute, trots att de hade rum inne.

Utsikten inifrån en av trädsviterna på Styrsö
Utsikten inifrån en av trädsviterna på Styrsö

Upptäcktsfärd offroad på ön

Alltså, jag är ju hopplös! Jag är alldeles för nyfiken för att hålla mig till upptrampade stigar. Där finns en jättefin slinga runt ön, där man går längs hav, klippor och lite skog. Den har jag gått flera gånger, men blev nyfiken på vad som finns i mitten av ön – stigen går ju bara RUNT.

Uppåt gick jag, förbi krumma tallar
Uppåt gick jag, förbi krumma tallar

Efter en titt på kartan konstaterade jag att det borde finnas öppna klipphällar inne i skogen på berget, så jag snirklade mig uppåt mellan krumma martallar. Och jag är så glad att jag gjorde det, trots att håret var fullt av barr och små kvistar efter min ”framfart”.

Fin utsikt fick jag på min upptäcktsfärd
Fin utsikt fick jag på min upptäcktsfärd

Däruppe fick jag se en annan sida av Styrsö, och jag gillade den skarpt! Nästa gång får det bli picknick på höjderna här också, och inte bara på Hällorna direkt intill havet. En liten upptäcktsfärd då och då lyser upp tillvaron.

Paddla SUP och kajak

När man befinner sig på en ö är det fantastiskt att ha möjlighet att även uppleva platsen från vattnet. Okej, jag är rädd för vatten, men i det här sällskapet kände jag mig trygg nog att paddla kajak runt Styrsö tillsammans med min väninna. Inte en gång – utan två.

Dessutom användes både SUP och kajak (som man kan hyra på vandrarhemmet) flitigt av både unga och gamla. Det var underbart att se alla ha så roligt, och jag kommer att leva på det länge.

Sammanfattning av långhelg

Jag kan inte sammanfatta den här helgen på något annat sätt än som väldigt lyckad. Vädret var på vår sida, sällskapet var helt fantastiskt och platsen ligger mig varmt om hjärtat. Att vi valde att stanna ända till måndagen, och inte bara vara där fredag-söndag, gjorde att det kändes ännu lugnare och mer avstressat.

Detta kan vara något av det bästa jag gjort tillsammans med mina syskon och min mamma.

Styrsö (utanför Strömstad) i mitt hjärta
Styrsö (det utanför Strömstad) i mitt hjärta

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. bmlarsreseblogg

    Vilken härlig långhelg ni fick spendera tillsammans med släkt och vänner i olika åldrar. Styrsö har vi aldrig besökt när vi varit i Strömstadstrakten. Det ser verkligen underbart ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.