Brukar du också göra avstickare för att titta på saker när du ändå passerar en plats? Jag är obotligt nyfiken, och blev så glad idag när min väninna Nalle utbrast att hon ville svänga av till Baldersnäs!

Avstickare på väg hem från blomskådning

Det var när vi var på hemväg från en blomvandring som vi gjort med Västkuststiftelsen, och jag tyckte det var superkul att få se ytterligare ett naturreservat när jag ändå var i vackra Dalsland.

Baldersnäs Herrgård

Pampiga Baldersnäs Herrgård har varit herresäte ända sedan 1796, men byggnaden som står här nu var klar 1910. Herrgården ligger på en halvö i Laxsjön, 5 km norr om Dals Långed, Bengtsfors kommun (i Dalsland). Eftersom Nalle hade sett otaliga bilder från markerna sedan Ingvar Oldsberg ägde dem – och drömt om att få rida här – ville hon gärna se de vackra ängarna.

Strövstig till Världens ände

När vi hade beundrat herrgården från utsidan gick vi en otroligt vacker slinga på ungefär 4,5 kilometer. Den gick från herrgården och till udden som tydligen heter Världens Ände. Tack vare att det finns en strövstig på varje sida av udden kan man gå utmed sjön hela tiden om man vill.

Till min stora sorg tog batteriet slut i min telefon när vi kom ut till Världens ände, så jag kunde inte fota. Men där ligger i alla fall ett fint vindskydd med eldstad, och där satt några som hade paddlat dit.

Längs strövstigen på väg mot Världens Ände
Längs strövstigen på väg mot Världens Ände

Olika vägval

Vi valde att gå längs den fina skogsvägen genom allén åt ena hållet (väldigt snällt mot knät), men längs sjökanten åt andra hållet. Och trots att det var nationaldag fick vi gå här utan att möta en enda människa.

Den här allén går ända fram till Baldersnäs Herrgård, och det var snällt för mina knän att gå här
Baldersnäs Herrgård, och det var snällt för mina knän att gå här

Under turen bjöds vi på ett överflöd av färger; Grönskan var obeskrivlig och både himlen och vattnet i Laxsjön riktigt blå. Fälten var fulla av smörblommor och maskrosbollar, och korna låg och gottade sig i skuggan. Sist, men inte minst, kan jag säga att detta var en av de finaste strövstigar jag någonsin gått.

Nalle ute på en av ängarna i Baldersnäs naturreservat
Nalle ute på en av ängarna i Baldersnäs naturreservat

Mer att göra runt Baldersnäs

För den som vill gå en skön promenad i vacker natur, eller bara ta en fika i caféet, handla i någon av hemslöjdsbutikerna eller se gårdsdjur så är det här det perfekta stället. Dessutom ligger det bara några kilometer från Skärbo naturreservat där vi fick se orkidén guckusko.

Intill Baldersnäs Herrgård besökte vi både ett café och en hemslöjdsbutik.
Intill Baldersnäs Herrgård besökte vi både ett café och en hemslöjdsbutik.På väg fram mot Baldersnäs Herrgård

Tänk att man kan få se så här vackra platser bara för att man är lite nyfiken och svänger av huvudvägen.

Avslutningsvis några länkar

Hos Länsstyrelsen kan du läsa mer om Baldersnäs naturreservat. Notera att man inte får tälta i naturreservatet, men när vi var där stod två tält intill vindskyddet. Om du blir lockad av att titta på boendet (precis som Nalle), så kommer även länken till Baldersnäs Herrgård.

Baldersnäs herrgård, i Baldersnäs naturreservat, Dalsland
Baldersnäs herrgård

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.