Strövande i tre olika naturreservat, ett kulturreservat och boende på supermysiga Två Skyttlar (allt i Marks kommun) var precis vad jag och min kollega behövde.

Sjön Lygnern skymtar mellan träden i Ramhultafallets naturreservat, Marks kommun
Sjön Lygnern skymtar mellan träden i Ramhultafallets naturreservat
Jag sitter på färjan från Orust - på väg mot Marks kommun
Jag sitter på färjan från Orust – på väg mot Marks kommun

En liten inledning

Eftersom både jag och min kollega Mari arbetar som skoladministratörer, bestämde vi att ta en tjejhelg för att fira att elevernas termin var slut. Att tälta är inte aktuellt (än) för Mari, så vi letade istället efter ett hotell med lantligt läge. Självklart behövde det finnas vacker natur i närheten och på önskelistan fanns också relax/spa. Vi fastnade för hotellet Två Skyttlar i Marks kommun. När vi bestämt oss började jag leta efter vackra platser att utforska – och det var inte svårt.

Rastplats ovanför Ramhultafallet, Marks kommun
Rastplats ovanför Ramhultafallet

Naturreservatet Ramhultafallet

Egentligen hade jag inte planerat att åka till Ramhultafallet, men vår färdväg gick bara några kilometer ifrån det kända vattenfallet. Dessutom hade jag sett på Västskststiftelsens Instagram under veckan att de snart skulle vara klara med att göra naturen mer tillgänglig, och jag ville gärna se hur det såg ut.

Fina stigar ledde oss fram till ett kruttorrt vattenfall, men jag kan föreställa mig hur vackert det är i vanliga fall. När vattnet kastar sig nerför klipporna. Dessutom finns utsiktplatåer både ovanför och nedanför vattenfallen, och grillplats, bord och bänkar.

Trots att vi inte fick se något vattenfall var både Mari och jag väldigt nöjda med att ha fått se den vackra sjön Lygnern, och hur fint det var ordnat i naturreservatet.

och en kvarnsten fick vi också se i Ramhultafallet, Marks kommun
Och en kvarnsten fick vi också se i Ramhultafallet

Hyltenäs kulle naturreservat

Då och då hamnar jag på platser som vida överstiger mina förväntningar. Exakt så var det när jag och Mari åkte vidare och kom till naturreservatet Hyltenäs kulle. Även det i Marks kommun.

På väg mot Hyltenäs kulle

Utsiktsplatser uppe på kullen

På en udde mellan Östra och Västra Öresjön skulle Hyltenäs kulle höja sig över omgivningen, och jag tyckte det såg trevligt ut när jag läste på om det. Vi körde sakta längs de smala vägarna i vacker omgivning. Eftersom jag hade läst på i förväg passerade vi den första parkeringen och körde ända upp till kullens topp. Därifrån har man vidsträckt utsikt över det omgivande landskapet.

Hyltenäs kulle är ett perfekt utflyktsmål - vackert och spännande
Hyltenäs kulle är ett perfekt utflyktsmål – vackert och spännande

Seatons jaktslott

Vid parkeringen finns en stor öppen yta där George Seatons jaktslott låg 1917-1923 då det brann ner. Kvar finns en paviljong, rester av en fontän och husgrunder (även som gångar under marken, så har man med barn får man hålla lite koll).

Hallå, är det någon där?
Hallå, är det någon där?

Utsikt och strövstig på 700 meter

Längs kullens kanter har man vid utsikt mot de närliggande sjöarna, och där står flera fikabord utplacerade. När vi följde strövstigen (700 meter lång) kom vi till en otroligt fin plats där vi bestämde oss för att äta vår lunch. Det finns också möjlighet att vika av stigen och följa en annan stig som går brant nerför kullen och ansluter till leden som går nedanför kullen (se lite längre ner).

Jag packar upp vår lunch från Två Skyttlar
Jag packar upp vår lunch från Två Skyttlar

Lunch från Två Skyttlar

Precis som när jag var i Skåne med mina systrar i våras så erbjöd vårt boende (Två Skyttlar) en färdigpackad picnickryggsäck i sitt vandringspaket. Den hade vi hämtat upp på väg mot Hyltenäs kulle. Vi passerade hotellet på väg mot kullen, och det tog ungefär en kvart att köra.

Det är lite lyxigt ibland att inte behöva tänka på vad man ska ha med att äta. Här fick vi med en rejäl vegetarisk sallad med svamp och nudlar som huvudingredienser. Gott och mättande. Bröd/bulle, frukt, kaffe och vatten följde också med, liksom goa sittdynor i ull.

En av utsikterna från kullen
En av utsikterna från kullen

Vandringsleden nedanför kullen

När vi hade ätit klart tog vi bilen nerför backen och gick ett varv längs den 3 kilometer långa leden runt udden. Stigen tog oss genom fin lövskog med sjön intill största delen av tiden. Grönskan var enorm och det var härligt att gå här i tystnaden.

När vi kom fram till ett vindskydd med eldstad intill sjön var det verkligen den perfekta platsen. Även om jag inte skriver mycket om den här stigen så rekommenderar jag den verkligen. Detta var ett riktigt fint och härligt ställe.

Kolla platsen som det här vindskyddet står på
Kolla platsen som det här vindskyddet står på

Hur hittar du till Hyltenäs kulle?

Hyltenäs kulle ligger söder om Kinna, på en udde mellan Östra och Västra Öresjön. Från Kinna/Skene kör genom Örby och sedan mot Torestorp (18 kilometer), följ därefter skyltning Hyltenäs kulle. Från riksväg 41 är det skyltat Hyltenäs kulle i Sundholmen. Jag förstår nu efteråt att kullen är ett omtyckt och lättillgängligt utflyktsmål.

På väg från Hyltenäs kulle mot nya äventyr
På väg från Hyltenäs kulle mot nya äventyr

Naturreservatet Assbergs raviner

Trots att vi redan hade fått så många fina upplevelser på samma dag valde vi att även besöka naturreservatet Assbergs raviner. Det ligger egentligen i både Kinna, Skene och Örby. Parkeringen (som vi hade lite svårt att hitta först) ligger i naturreservatets norra del – mitt i ett industriområde.

Assbergs raviner, Marks kommun
Assbergs raviner, Marks kommun

Här gick vi mitt i ett böljande landskap, förbi gigantiska ekar, fina ängar, kor som betade, och på stig längs Viskan. Jag såg dessutom en massa blommor (såklart), och så åt vi årets första smultron.

Branta trappor uppför och nerför den branta ravinen
Branta trappor uppför och nerför den branta ravinen

Strövstigen är ingen rundslinga, utan man går samma väg fram och tillbaka. De första 430 meterna är tillgänglighetsanpassade. Man går då uppe på kanten av ravinen som är täckt med gräs, blommor och buskar. I slutet av stigen finns en rastplats där man kan stanna även med rullstol.

Därifrån är inte leden anpassad, utan sedan går man nerför och uppför branta trappor, med väldig ekar runt sig. Sedan över ängsmark och ner till ån Viskan. Därefter följer man ån till reservatets södra entré. Även här finns flera bord och bänkar om man vill ta det lite lugnt och bara ta in omgivningen. MEN.. där finns ingen parkering och ingen informationsskylt. Vi började nämligen från ett håll av leden varje dag för att se hur det såg ut.

Leden följer Viskan
Leden följer Viskan

Om vi bortser från den vilseledande informationen på Länsstyrelsens sida om den södra entrén har jag bara gott att säga om Assbergs raviner. Man får många mäktiga naturtyper på bara några kilometers vandring, och jag skulle gärna gå där igen om jag var i området.

I Assbergs raviner

Mysigt boende på Två Skyttlar

Pricken över i:et under vår helg blev boendet på Två Skyttlar i Örby (även det i Marks kommun).

Intill receptionen på Två Skyttlar
Intill receptionen på Två Skyttlar

Rummet

I den del av Två Skyttlar som vi bodde i ligger rummen i små radhus som har egen ingång. Vårt rum var stort, rymligt och väldigt rent. Och jag älskade tapeten, och sängarna var väldigt sköna att sova i (det är viktigt tycker jag – extra mycket nu när jag har ont i kroppen).

Vi hade en liten hall, separata sängar, nattduksbord, TV, fräscht badrum med dusch och en dörr rakt ut till vår egna lilla terrass från sovrummet.

Som en liten radhusby ligger hotellrummen med egen ingång hos Två Skyttlar
Som en liten radhusby ligger hotellrummen med egen ingång hos Två Skyttlar
Det är så skönt att ha stabila, men ändå lätta, skor på sig när man är ute. Här är det mina svarta Icebug och Maris vinröda.
Det är så skönt att ha stabila, men ändå lätta, skor på sig när man är ute. Här är det mina svarta Icebug och Maris vinröda som vi gick i hela helgen.

Restaurangen och maten

På lördagen åt vi en 3-rättersmiddag i restaurangen och allt var helt perfekt – både smakerna och storleken på portionerna. Det var intressant att äta en lite ovanligt kombinerad meny med mycket härodlat direkt från hotellets egen trädgård. Sammanfattningsvis räcker det nog att jag säger att menyn var väldigt fräsch. Till sist måste jag bara nämna en detalj – jag hade sett på instagram att de älskar återbruk och brukar leta efter blått porslin. Och mycket riktigt – tallrikarna på bordet var inte likadana.. men man upplevde att de var av samma sort. Såna detaljer måste man ju bara älska!

Personalen var trevlig och proffsig och vi gick alldeles lagom mätta från bordet. Men vid frukosten på söndagsmorgonen var det svårare att hålla sig till att äta lite. Allt var vackert uppdukat och det fanns så mycket gott att välja på.

Söndagsmorgonen var lika vacker som föregående dag, så därför valde vi att sätta oss ute och äta vår frukost. Framför oss hade vi den lummiga trädgården och kulturreservatet Ramsholmen, med sina kullar klädda med ek och en, precis utanför.

Vår härliga frukostvy hos Två Skyttlar
Vår härliga frukostvy hos Två Skyttlar

Bastun och utebadet

En av resans höjdpunkter var dock våra två timmar i anläggningens utespa. Bastu nere vid sjön och en massa tid i bubbelpoolen. Efter dagens vandring i tre olika naturreservat var detta den helt perfekta avslutningen. Kroppen slappnade av och vi pratade och skrattade så det nog hördes ända in till Kinna medan solen sjönk allt lägre över sjön.

Varför unnar man sig inte såna här upplevelser oftare när det gör så gott – både för kropp och själ?

Underbar kväll med bubbelbad på Två Skyttlar, Marks kommun
Underbar kväll med bubbelbad på Två Skyttlar, Marks kommun

Härodlat från hotellets köksträdgård

När vi skulle lämna Två Skyttlar på söndagen fastnade Mari i hotellets köksträdgård. Deras trädgårdsmästare visade ivrigt runt oss, och lät oss smaka på diverse grönsaker. Jättekul att se att han redan var ute för att plocka sallad och örter till kvällens middag.

Härodlat är ett härligt ord - och närmare än närodlat
Härodlat är ett härligt ord – och närmare än närodlat

Kulturreservatet Ramsholmen

Mitt emot Två Skyttlar, ja det ligger alltså bokstavligt talat på andra sidan vägen, hittar man kulturreservatet Ramsholmen. Här finns flera markerade strövstigar genom öppna hagmarker, åkrar, ängar och granskog i länger mellan 1,5 och 3,8 kilometer. Vi följde dem allihop (både gul, blå och röd), men växlade mellan dem, så det är svårt att beskriva exakt var vi gick. Men så här såg det ut:

Att gå runt Dräggsjön lockade inte så mycket

Egentligen hade vi fått tipset att gå runt Dräggsjön. Där skulle det finnas en led på 7 kilometer, men vi upptäckte snart att det inte var någon vandringsled utan en motionsslinga som till stor del följde vägar. Därför valde vi att istället gå stigarna i kulturreservatet. Men om man vill gå Dräggsjön runt så kliver man enklast på i backen mellan receptionen och bryggan, där stig markerad med gult korsar.

Markering för Dräggsjön runt, 7 km
Markering för Dräggsjön runt, 7 km

Utsikten Uvberget

Här kommer ett litet tips som kanske främst vänder sig till dem som bor (eller planerar att bo) på Två Skyttlar precis som jag gjorde under min härliga tjejhelg. Från receptionen är det nämligen bara 1,1 kilometer upp till toppen av Uvberget och man går på mysig stig hela vägen.

Utsikt / Uvberget - bara 1,1 km från Två Skyttlar
Utsikt / Uvberget – bara 1,1 km från Två Skyttlar

Börja med att gå nerför backen mot sjön och sväng sedan vänster vid stig/vandringsled strax ovanför bastun. Sedan är det bara att följa gula markeringar, och till slut skyltar mot Uvberget. Uppe på toppen ser man ut över Örsjön mellan träden. Det finns ett bord, bänkar och gott om plats för picnicfiltar. Uvberget kan också passa perfekt som kvällsrunda om man vill ta med hunden på en liten tur.

För den som hellre vill gå en rundslinga rekommenderar jag att man går ut på vägen från hotellet och svänger höger där. Efter 300-400 meter visar skyltar mot Uvberget på höger sida av vägen. Följ skogsväg och gul markering. Från vägen är det bara 300 meter upp till toppen. Man kan sedan gå stigen genom skogen tillbaka till boendet, 1,1 km.

Nästan tillbaka vid Två Skyttlar
Nästan tillbaka vid Två Skyttlar

Är du bara på genomresa tycker jag att du ska fortsätta med bil en kvart till och åka till utsikten vid Hyltenäs kulle.

Från Uvberget till receptionen Två Skyttlar – 1,1 km

Avslutningsvis lite länkar

Här kommer avslutningsvis några länkar som kan vara till glädje om du vill läsa mer om de platser jag besökte.

Jag är så tacksam över min premiärhelg i Marks kommun (här vid sjön nedanför Två Skyttlar)
Jag är så tacksam över min premiärhelg i Marks kommun (här vid sjön nedanför Två Skyttlar)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.