Jag har sett många bilder från vandring på Koön, men hade inte varit där förrän Mari tog med mig häromdagen. Längs den 5-6 kilometer långa leden får man härliga havsvyer, klippor, utsiktsplatser och gamla skyttevärn.

Vandring längs gul led på Koön
Vandring längs gul led på Koön

Svart led har bytt namn till gul

Söndagens första tur gick längs svart led (som tydligen heter gul led numera) på Koön. Jag hade förväntat mig en tur i härlig kustmiljö, och det var precis det jag fick.

Den svarta leden heter numera gul led - följ alltså gula pluppar
Den svarta leden heter numera gul led – följ alltså gula pluppar

Bilen ställde vi på parkeringen vid idrottplatsen på Idrottsgatan, för därifrån är både gul och blå led skyltade. Till att börja följer leden vägen några hundra meter, innan den viker av åt vänster i form av gångväg.

Så här lätt är början av rundan
Så här lätt är början av rundan

Klippor och myrmark

Det dröjde inte länge förrän vi kom lite högre upp och fick fina vyer ut mot havet och mot Marstrand. Stigen blev smalare och smalare, och efter den stund kom vi fram till en liten våtmark som vi rundade på stigen.

Mari blev väldigt förtjust i min renfäll från Dalum Sweden
Mari blev väldigt förtjust i min renfäll från Dalum Sweden

Fika på klipporna

Därefter gick vi uppför en trappa och kom ut på magiskt vackra kala klippor. En bit upp såg vi utsiktspunkten ”Terrassen”, men där satt det redan några. Så vi valde att vika av från leden och söka oss mot havet.

Mysigare att sitta lite närmare havet
Mysigare att sitta lite närmare havet

Där hittade vi en plats på klipporna som passade perfekt för oss. Lusekatt, pepparkakor och glögg hade Mari med sig och bjöd på.

Mera klippor och vattenskyddsområde

Vi satt ganska länge och fikade, lyssnade på havet och pratade, men sedan gick vi vidare i sakta mak.

Däruppe ligger utsiktsplatsen Terrassen på Koön
Däruppe ligger utsiktsplatsen Terrassen på Koön

Efter att vi passerat Terrassen följde vandring på klippor en lång stund. På de brantaste ställena fanns trappor till hjälp.

Vandring på Koön
Vandring på Koön

Leden går också förbi Koöns vattenskyddsområde, så här får man inte bada, oavsett hur inbjudande det ser ut. För säkerhets skull har man satt upp skyltar som varnar för Koökrokodilen. Riktigt charmigt tycker jag.

Spännande med gamla skyttevärn

Egentligen intresserar inte gamla skyttevärn varken mig eller Mari nämnvärt. Men.. i den här miljön var det ändå ganska spännande att utforska kvarlevorna från en svunnen tid. Mari är väldigt nyfiken av sig och var såklart tvungen att gå in och titta hur det såg ut.

Nyfikna Mari måste gå in och titta...
Nyfikna Mari måste gå in och titta…

För ärlighetens skulle får jag lov att erkänna att jag tycker att sånt är ganska roligt jag med, så jag var inte sen att följa efter.

Uppe på höjden fanns även en gammal kanon monterad, men vi avstod från att gå fram och titta på den. Istället njöt vi av (och fotade) naturen.

Vandring längs gul led på Koön
Vandring längs gul led på Koön

Utsikt, grillplats och lättgått underlag

När vi närmade oss Idrottsgatan, där vi startat, visade en skylt mot en tillgänglighetsanpassad grillplats uppe på ett litet berg. Självklart gjorde vi en avstickare upp dit också för att se hur det såg ut. Därifrån såg vi både bilen, havet och hela leden som vi gått, så det var en fin avslutning på vår tur.

För dig som vill veta mer om Koön

Koön ligger vid Marstrand i Kungälvs kommun, Bohuslän. Ett mindre antal parkeringar finns på Idrottsgatan. Man kan även åka buss till Koön, men då är det ungefär en kilometer att gå till ledstarten från hållplatsen Marstrands färjeläge.

I boken ”Bohuslän – vandringsturer och utflykter” från Vildmarksbiblioteket är detta tur nummer 1. Där kan du också läsa om ytterligare tre turer på Koön, en på Marstrandsön tvärs över sundet, och en på närliggande Koön.

Roligt att vara ute med sin kollega i naturen
Roligt att vara ute med sin kollega i naturen

Alla skor på bilderna kommer från Icebug, strumporna är från Happy Hiking. Renfällen kommer från Dalum och ryggsäcken, som jag redan fått fråga om på Instagram, kommer från spanska Sphere Pro. Jag är ambasasdör för Icebug, men inte övriga märken

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.