Så här skrev jag när jag var på Bohus-Malmön första gången. Det var i september, då jag deltog i tävlingen Icebug Xperience: ”Vart vi än gick på Bohus-Malmön var det oerhört vackert. Strandpromenad, sandstränder, badplatser från klippor, små vägar förbi charmiga hus och överallt påminnelser om att man brutit sten här. Jag kommer definitivt att åka tillbaka hit för en vanlig upptäcktsfärd i njut-tempo.

Kuststigen etapp 25 på Bohus-Malmön är också en del av Soteleden
Kuststigen etapp 25 på Bohus-Malmön är också en del av Soteleden

Tillbaka – i sällskap med sambon och hundarna

Sedan tävlingen har jag haft fullt upp varje helg, men igår åkte jag, min sambo Lars och våra två hundar upp till Bohus-Malmön. Vi fick vänta en stund på färjan, men sedan körde vi den korta biten till långtidsparkeringen som ligger strax intill torget (när man ser Coop är man framme). Leden passerar precis utanför parkeringen.

Mitt fina sällskap på den här turen
Mitt fina sällskap på den här turen (Lars och hundarna)

Vi valde att gå leden medsols, mest för att det var i den riktningen jag gick under tävlingen. Det fanns så mycket jag ville hinna titta lite mer på. Framför allt de gamla stenhuggerierna som Kuststigen/Soteleden går förbi och igenom.

Den här biten var underlaget lätt att gå
Den här biten var underlaget lätt att gå

Strandpromenad och fantastiska badplatser

Från samhället följde vi Kuststigens markeringar längs vattnet. När vi gick längs strandpromenaden njöt vi av utsikten över sjöbodar, öppet hav och vackra klippor.

Vill man bada finns många möjligheter längs leden
Vill man bada finns många möjligheter längs leden

Hade det varit en annan tid på året, och kanske lite annat väder, kunde vi stannat och badat på någon av de fina badplatserna. Det fanns många möjligheter till klippbad via trappor och badstegar, men vi såg även många fina vikar och stränder.

En av de fina badplatserna som leden passerar på Bohus-Malmön
En av de fina badplatserna som leden passerar på Bohus-Malmön

Sagolika tvillingstranden Pärlane (eller Kattesand)

Finast av dem alla var tvillingstranden där man har bad på två sidor. Den leder ut till en liten ö, och detta var verkligen att speciellt ställe. Vi fick inte se Pärlane i sitt bästa jag – vattnet ska nämligen bli turkost i solsken – men jag tyckte det var oerhört vackert ändå.

Väldigt speciell plats - sandstrand med hav på två sidor - Bohus-Malmön
Väldigt speciell plats – sandstrand med hav på två sidor – Bohus-Malmön

Även hundarna tyckte att detta var ett kanonställe att springa och jaga varandra på, och de ville knappt gå vidare när vi tvåbenta tyckte det var dags. Jag kan tänka mig att det är extremt mycket folk här sommartid, så om man vill bada här ska man nog se till att vara på plats tidigt.

Så här fint var det när Swedish Nomad var här

När jag skrev mitt inlägg sökte jag information om den fina stranden, och hamnade då hos Swedish Nomad (som jag även följer på Instagram). Bilderna som han har tagit där är makalöst vackra, och man tror nästan att man hamnat utomlands. Jag har fått lov att använda en av hans bilder här i inlägget – se och njut.

Pärland strand - Foto: Alex Waltner,  Swedish Nomad
Pärlane strand – Foto: Alex Waltner, Swedish Nomad

Hav, klippor och.. stigar

Etapp 25 av Kuststigen är lite speciell. Det underlag man går på är allt ifrån asfalterade stigar i skogen, strandpromenad, grusvägar, kala klippor vid havet och genom stenbrott. Det varierade underlaget gör att leden ibland är väldigt enkel att gå, men ibland mer krävande. Den gemensamma nämnaren är dock att den är vacker – oavsett var på ön man går.

Längs etapp 25 av Kuststigen / Soteleden på Bohus-Malmön
En av markeringarna längs etapp 25 av Kuststigen / Soteleden på Bohus-Malmön

Eftersom vi inte hade några tider att passa kunde vi strosa fram, stanna och fota hur ofta vi ville och givetvis även ta en kaffepaus. Den här veckan har det regnat en hel del, så det var det såphalt på klipporna. Jag klarade mig bra tack vare mina skor från Icebug, men vi bestämde att även Lars ska få ett par så han också har bra grepp.

Höjdpunkten för mig – alla stenhuggerier

Leden går förbi fina bostadsområden, genom små skogar, över berg – hela tiden i närheten av havet. Jag var förväntansfull hela tiden för jag ville så otroligt gärna visa det stora stenbrottet som man går igenom på den här etappen. Och till slut kom vi dit.

Otroligt mäktigt att gå rakt igenom stenbrottet / det gamla stenhuggeriet
Otroligt mäktigt att gå rakt igenom stenbrottet / det gamla stenhuggeriet

Trots att det är ett rejält sår i naturen så är jag tacksam över att man kan få se spåren av stenhuggeriet. Att man inte döljer sin historia, utan visar upp den.

Lars och Wilma i ett parti av det stora stenbrottet
Lars och Wilma i ett parti av det stora stenbrottet

Så här står det i en text och foto från 1914: ”Här ett av Sveriges största stenhuggeri. Bergets översta massa är förvittrad och därför bortsprängd. Den inre massan av berget hårdare, renare och mera enfärgad. Av naturen är berget fördelat i vågräta skift. På dessa skift utmätas lagom stora block. Utmed gränsen hackas med vissa mellanrum hål. Då man i dessa hål neddrivna kilar uppkomma rännor och i dem nedsättes spett varmed blocken bändas loss varefter de lyftas upp med kranar och borttransporteras. Där göras av dem olika stenar till byggnader, broar, gravvårdar samt gat- och trottoarsten.

Det går inte att förklara storheten med bara några bilder så här, man måste nog vara på plats för att riktigt få känslan av sin egen litenhet. Och insikten om hur hårt arbetarna har slitit på platsen.

Än blommar det

Trots att vi kunde konstatera att det bara är en tidsfråga tills alla höstlöv blåst ner från träden fick vi njuta av fantastiska färger och växter. Jag bjuder på några färgglada bilder från turen som kontrast till allt det grå.

Fyra härliga vandringstimmar

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om rundslingan vi gick på Bohus-Malmön, men jag tror att det får räcka så här. Både jag, sambon och hundarna var nöjda när vi om till bilen efter ungefär fyra timmars vandring. Vi hade fått en fin dagstur, som lätt skulle kunna förlängas med bad, vila och strosande runt på denna härliga ö i många timmar.

Här står jag och beundrar utsikten
Här står jag och beundrar utsikten

Slutligen länkar och tips

Kort sammanfattning av leden

Etapp 25 av Kuststigen (som följer Soteleden) är 12 kilometer lång och räknas som medelsvår. Rundslingan beräknas ta cirka 3-4 timmar att gå, och jag rekommenderar att man verkligen tar sig tiden att ta till sig det som finns här. Underlaget är varierat, så bitvis är den enkel att gå men ibland mer krävande. Självklart kan du läsa mer om etappen på Kuststigens webbsida – och även ladda ner gpx-filer.

Jag har gått flera andra etapper av Kuststigen

Vill du läsa om alla etapper av Kuststigen som jag har gått så hittar du mina beskrivningar här.

Havet är aldrig långt borta när man går den här etappen
Havet är aldrig långt borta när man går den här etappen

Tips om bonustur som jag inte gått än

I boken ”Bohuslän – vandringsturer och utflykter” från Vildmarksbiblioteket har denna tur nummer 45. Dessutom beskriver författaren en kortare tur på Bohus-Malmön (cirka 4 kilometer) i tur 46.

Fin vandring på Bohus-Malmön
Fin vandring på Bohus-Malmön

Så här hittar du till Bohus-Malmön

Bohus-Malmön ligger i Sotenäs kommun i Bohuslän. Från fastlandet åker man kostnadsfri bilfärja till ön från busshållplatsen Tullboden (länk till Trafikverkets tidtabell för Bohus-Malmön-leden). Turen tar 6-8 minuter. Om du kommer med bil parkerar du på långtidsparkeringen som är skyltad från Coop (följ vägen förbi hamnen så kommer du dit). Rundslingan passerar precis utanför parkeringen.

Den populära badstranden Pärlane på Bohus-Malmön - där vattnet är turkost soilga dagar
Den populära badstranden Pärlane (Kattesand) på Bohus-Malmön – där vattnet är turkost soliga dagar

Besök även stenhuggerimuséet i Hunnebostrand

Om du tycker att det är intressant med historia, eller stenhuggeri, åk till Hunnebostrand och stenhuggerimuséet. Det tar ungefär en kvart att köra bil dit från Bohus-Malmön. Tyvärr var de vackra konstverken jag såg i september nedplockade, men man kan läsa lite om stenhuggeri, och även se maskiner och verktyg som användes.

Länk till kvarnstensgruva/museum

I sammanhanget måste jag även tipsa om en annan plats, utanför Mariestad; Qvarnstensgruvan i Lugnås. Detta museum, i otroligt vacker natur längs biosfärleden, är absolut också värt ett besök.

En kvarnsten som inte blev lyckad - och de verktyg som användes för att hacka och få loss den
Bild inifrån Qvarnstensgruvan – här bild på en sten som misslyckats

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.