Igår fortsatte jag min vandring längs Kuststigen där jag ”steg av” för 3 veckor sedan, alltså vid badplatsen Saxenhov. Min plan för dagen var att gå etapp 4 (Saxenhov-Ljungskile, 8 km) och etapp 5 (Ljungskile-Kolhättan , 16 km).

Lite distansträning för mig inför Icebug Xperience den 2-4 september 2022 - 25 km mellan Saxenhov och Kolhättan
Lite distansträning för mig inför Icebug Xperience den 2-4 september 2022
Gör gärna avstickaren ner till själva badplatsen Saxenhov - så här ser det ut från ledstarten
Gör gärna avstickaren ner till själva badplatsen – så här ser det ut från ledstarten

Etapp 4: Saxenhov – Ljungskile, 8 km

Gör en avstickare ner till badplatsen

Det var här, vid den superfina badplatsen Saxenhov som min sambo hämtade mig och hunden Balder för tre veckor sedan. Igår var han snäll och skjutsade mig dit tidigt på förmiddagen. Jag kan verkligen rekommendera att du tar en sväng ner till badplatsen (syns från etappstarten). Det verkar också vara en populär plats att tälta på. Igår stod nämligen ett tält högst upp på ängen, och ett nere vid rastplatsen.

Badplatsen är jättefin - med havet utanför klipporna
Badplatsen är jättefin – med havet utanför klipporna

Jag började med att gå fel

Etappstarten ligger vid parkeringen intill badplatsen. Härifrån visar skyltar att man ska svänga vänster, och jag tog för givet att det var längs grusvägen ner mot parkeringen. Nu var det inte så, så det var tur att jag upptäckte ganska snart att det inte satt några markeringar längs vägen. Tack vare det kollade jag i en kartapp och såg att jag skulle gått till vänster inne på parkeringen, och sedan följt en grusväg åt höger.

Här, längs min väg mot Ljungskile och Kolhättan, ligger de fina villorna med havsutsikt på rad
Här ligger de fina villorna med havsutsikt på rad

Eftersom jag inte hade hunnit gå så långt var jag snart på rätt spår. Här var det lätt att gå längs grusväg som kantades av gamla fruktträdgårdar och fantastiska hus. Mellan träd och byggnader skymtade jag havet.

Här var det lätt att gå
Här var det lätt att gå

Korsar väg och går på asfalt

Alldeles för snart är det slut på det roliga. Närmare bestämt efter knappt en kilometers vandring. Då korsar man en väg och viker av från havet. Det var tur att jag visste att leden går längs havet även i Ljungskile så jag skulle inte behöva vänta ända till Kolhättan (ler).

Hejdå havet för den här gången - men jag behöver inte vänta ÄNDA till Kolhättan med att få se det igen
Hejdå havet för den här gången

Dessutom följer man härifrån asfaltsväg i ungefär två kilometer. Visserligen är inte vägen så trafikerad, och den går genom vackert landskap, men för mina knän och fötter är det inte det bästa underlaget att gå på. Hur som helst så gick lite lättare än vanligt eftersom jag för en gångs skull gick med stavar.

Två kilometer längs denna asfaltsväg var inte den bästa starten för mina knän och fötter
Två kilometer längs denna asfaltsväg var inte den bästa starten för mina knän och fötter

Resteröd kyrka och 3 km grus- och skogsväg

Vid Resteröd kyrka viker vandringsleden av från asfaltsvägen och man går istället på en grusväg. Vägen går förbi hus och ängar. Just igår höll alla på att röja vägkanterna, så jag mötte en massa trevliga människor som var ute med häcksaxar, röjsågar och krattor.

Här vid Resteröd kyrka blir det grusväg
Här vid kyrkan blir det grusväg

Vid en stor ladugård svänger man in på en skogsväg, och här går leden parallellt med både pilgrimsled och kyrkostig. Man får lite skogskänsla ett kort stycke, innan man återigen passerar hus som ligger nära stigen.

På slänterna längs vägen blommade ljungen för fullt. Och i hagarna (som man för övrigt passerar på utsidan, det är inte stättor man behöver gå igenom på hela etappen) stod kor och hästar och tittade på mig.

En av alla hagar som Kuststigen passerar
En av alla hagar som Kuststigen passerar

Sista biten ner mot Berg rastplats

Tyvärr visade det sig att de sista 2 kilometerna av etappen (den blev drygt 9 km enligt min klocka, inte 8 som det står i beskrivningen) också går på asfalt. Först på väg och sedan på gångbana. Så av dagens första 9 km gick bara 3 på annat underlag än asfalt. Det drar tyvärr ner intrycket och betyget från min sida.

Markeringarna längs leden är dock bra, och jag hittade lätt till etappmålet vid Berg rastplats i Ljungskile. Där passade jag på att äta min frukost och lufta fötterna, mitt bland alla andra som satt vid rastbord eller i sina husbilar.

På väg från rastplatsen in mot Ljungskile - på etappen mot Kolhättan
På väg från rastplatsen in mot Ljungskile

Etapp 5: Ljungskile – Kolhättan, 16 km

Närhet till havet – och E6

När jag hade fyllt på energinivån och fötterna var torra gav jag mig ut på nästa etapp som skulle ta mig till min ”hemmahamn” Kolhättan. Den här etappen gick jag även i februari 2021. Då var det snö och jag var inte så imponerad av sträckan, men jag hoppades att den här turen skulle ändra min syn på den.

Vackert med alla båtarna i hamnen  här i Ljungskile
Vackert med alla båtarna i hamnen här i Ljungskile

Bredvid den asfalterade gångbanan växte fackelblomster, rölleka och fibblor av olika slag. Ett svanpar simmade nära stranden med sin unge. Och jag kunde visat en otroligt idyllisk bild av leden. Men.. på andra sidan av mig dundrade trafiken på E6 fram, precis bredvid gångbanan.

E6 på vänster sida och havet på höger
E6 på vänster sida och havet på höger

Strandpromenaden i Ljungskile – och Ljungs kyrka

Efter en lång raksträcka svänger man höger och följer sedan strandpromenaden i Ljungskile. En stor del av den är grusad, vilket var ett välkommet inslag för mina fötter. Leden passerar ett kallbadhus, restaurang, glasskiosk med mera. Tyvärr verkar det inte lika lätt här att hitta en egen plats att njuta av havet som det är längs strandpromenaden i Uddevalla. Men den är fin ändå!

Strandpromenaden i Ljungskile - längs etapp 5 av Kuststigen mot Kolhättan
Strandpromenaden i Ljungskile

En av höjdpunkterna längs strandpromenaden, eller ärligt talat längs hela etapp 5, är Ljungs kyrka som ligger otroligt vackert. Den syns från alla håll uppe på en höjd, med vid utsikt över havet.

Ljungs kyrka, längs strandpromenaden i Ljungskile (etapp 5 av Kuststigen)
Ljungs kyrka, längs strandpromenaden i Ljungskile

Gårdagen var en väldigt blåsig dag, men det var ändå superhärligt att gå här och få se allt med blå himmel. Sist jag gick här var det grått och snöigt. Den gången startade jag i Kolhättan, och gick alltså etappen i motsatt riktning, så det blev ändå lite nytt för mig.

Bostadsområden, golfbana och Anfasteröd

Så fort jag lämnat strandpromenaden bytte underlaget till asfalt igen i uppförsbacken vid Lyckorna. Man får här passera många vackra hus, på vindlande gator i kuperad terräng. Havet finns där nere, bredvid.

Första biten går på gångbana, men sedan är det väg eller trottoar i några kilometer.
Första biten går på gångbana, men sedan är det väg eller trottoar i några kilometer.

När leden kommer ner till en större väg fortsätter den på trottoar, trots att det känns som om man är mitt ute på landet. På vänster sida ligger Lyckorna Golfklubb, och till höger ligger havet. Det är dock svårt att hitta något ställe man kan ta sig ner till vattnet, eller stanna och rasta.

Det är så otroligt vackert.. här på väg mellan Ljungskile och Kolhättan
Det är så otroligt vackert..
Men att det är sådan här väg som Kuststigen går på förtar lite av intrycket, i alla fall för mig
Men att det är sådan här väg som Kuststigen går på förtar lite av intrycket, i alla fall för mig

Ytterligare en bit fram ligger Anfasteröd Gårdsvik. Att de hyr ut stugor var uppenbart, men jag har inte läst på vad som finns där för övrigt. Det ser i alla fall väldigt fint ut när man passerar.

Härifrån är det inte så långt tills man svänger av och lämnar havet för att inte återse det förrän man kommer fram till etappmålet i Kolhättan.

Sötnos i en hage precis där Kuststigen svänger av för vidare vandring mot Kolhättan
Sötnos i en hage precis där Kuststigen svänger av för vidare vandring mot Kolhättan

Skog, grusvägar och åkrar

Härifrån går Kuststigen på grusväg och skogsväg i flera kilometer. Skog, hus, gårdar och grönskande ängar och hagar passerar längs sidorna. Jag kände hur jag slappnade av lite mer, för den typ av vandring som dagen hittills hade bjudit på är inte det jag vill ha när jag är ute i naturen.

Längs väg, men ändå i lugnet på landet
Längs väg, men ändå i lugnet på landet

Trots att det blev lite mer lantligt så är det ändå inte känslan av lugn som man får när man går i skogen eller längs en stig. Däremot hade den här etappen varit perfekt om jag haft med mig en kompis att prata med och vi hade velat gå i bredd.

En fin passage längs leden mellan Ljungskile och Kolhättan
En fin passage längs leden mellan Ljungskile och Kolhättan

Rast vid sjö – en bit från leden

En av höjdpunkterna blev min andra rast denna dag. Den valde jag att ta vid sjön Långevattnet. När man går längs leden finns inga bra ställen att svänga av, för det är så otroligt mycket växtlighet mellan vägen och sjön.

Både svårt att ta sig ner till sjön och att hitta någonstans att slå sig ner
Både svårt att ta sig ner till sjön och att hitta någonstans att slå sig ner

Men när jag hade svängt av på kortsidan såg jag en stig som ledde genom skogen och ut på ett lite stenigare parti vid sjön – helt perfekt för en paus. Det blåste friskt och det var helt ljuvligt att ta av skor och strumpor och ta ett litet mellanmål här.

Strumpor (favoriterna från Happy Hiking) på tork

Mätt i magen fortsatte jag sedan med lätta steg längs grusvägen. Stora ekar, hagar och ombonade små stugor var sådant jag passerade längs vägen. Det var också rätt mysigt med igenkännandet, trots att jag kom från motsatt håll den här gången.

Stor asfaltsväg i 2 km

Den tråkigaste delen av etapp 5 är när man kommer ut på den stora vägen som leder ner mot Kolhättans färjeläge. I samband med färjeturerna är trafiken både intensiv och stressad (ingen vill behöva vänta 20-30 minuter på nästa avgång). Två kilometer här är rätt långt att gå, men den här gången behövde jag åtminstone inte hålla reda på en hund också som sist. Man ska alltid se saker från den ljusa sidan.

Inte roligaste avsnittet längs etapp 5 - vägen ner mot Kolhättan
Inte roligaste avsnittet längs etapp 5 – vägen ner mot Kolhättan

Efter två kilometer får vi vandrare ta en genväg på en grusväg. Den leder ner mot färjeläget i Kolhättan förbi hus och hagar.

Den här hagen ligger nära Kolhättan - så den kör jag förbi flera gånger i veckan
Den här hagen ligger nära Kolhättan – så den kör jag förbi flera gånger i veckan

Framme i Kolhättan

Efter 4 timmar och 53 minuter var jag framme vid etappmålet i Kolhättan. Dock hittade jag inte någon informationstavla för Kuststigen här. Sträckan jag hade gått var 25,11 kilometer (alltså etapp 4 och etapp 5). Jag var relativt nöjd med tiden för jag hade satt som mål att gå ungefär 5 kilometer i timmen. I vanliga fall strosar jag ju fram, men just nu måste jag tänka på att klara tempot i Icebug Xperience.

Vilar i Kolhättan - där på andra sidan är Orust.. där jag bor
Vilar i Kolhättan – där på andra sidan sundet är Orust.. där jag bor

Det var härligt att sätta sig ner på stenhällarna och njuta av solen och vindarna medan jag väntade på färjan som skulle ta mig över sundet hem till Orust.

Här kommer färjan för att hämta mig i Kolhättan och ta mig hem till Orust
Här kommer färjan för att hämta mig i Kolhättan och ta mig hem till Orust

Förmodligen kommer jag inte att gå dessa etapper igen. För min smak var det alldeles för lite naturupplevelse och för mycket väg (framför allt för mycket asfalt).

För dig som vill veta mer om Kuststigen

Här kan du läsa mitt förra inlägg från etapp 5 (då i vinterskrud) och här finns alla mina turer längs Kuststigen samlade. Hos Westsweden Trails finns information om alla etapper, inklusive hur du tar dig etappstart/etappmål, service längs vägen, antal höjdmeter och liknande.

Sjön Långevattnet längs etapp 5 mellan Ljungskile och Kolhättan
Sjön Långevattnet längs etapp 5 mellan Ljungskile och Kolhättan

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.