Häromdagen fick jag ett meddelande från en av mina följare på Instagram, Elisabeth Tengblad. Hon ville ”bjuda tillbaka” genom att ge mig ett av sina bästa tips, Yttre Bodane naturreservat vid Vänern.
En annan del av vårt län
Visserligen ligger Yttre Bodane naturreservat i Dalsland, inte Bohuslän, men det är fortfarande i vårt län, Västra Götaland. Så vi bestämde oss för att göra om helgens planer så att vi kunde byta Västkustens skärgård mot Vänners sötvattensskärgård för en dag.
Naturreservatet ligger i Dalsland, och vi körde in på den välfyllda parkeringen tidigt på eftermiddagen. I utkanten av parkeringen finns en informationsskylt om Yttre Bodane (men tyvärr inga foldrar), och tydliga skyltar pekar ut lederna.
Orange led mot Vålebergsnäbben
Egentligen hade jag velat gå varenda stig i hela reservatet, men det är svårt att hinna med, så vi valde att börja med att följa orange markeringar mot Vålebergsnäbben. Denna tur ska vara 3,9 kilometer. Till att börja med följs alla leder åt (inklusive den blå som är tillgänglighetsanpassad), men strax blev det stigar i skogen.
Genom ”djupa skogar” och våtmarker
Snart går man mitt i skogen. Tallar omger stigen och blåbärsris, fullt med mogna bär, täcker marken. Ibland passerar man några våtare partier, där det doftar av pors och skvattram. Här är det inte känsla av skärgård, utan verkligen känslan av att gå i djupa avlägsna skogar.
När vi kommit en bit blev havs- nej jag menar sjökänslan mer påtaglig. Breda spänger ledde genom vassruggar och våtmarker. Just nu var det ganska torrt, men jag förstår att behovet finns andra tider på året.
Här skymtar Vänern mellan träden
Härifrån gick leden genom ännu mer tallskog, men nu upp- och nerför småberg, och Vänern skymtade mellan träden.
Det dröjde inte länge förrän vi var nere vid Vänern och dess stora släta klipphällar. Överallt runt oss fanns små öar och holmar. Vi slogs av hur platta de var jämfört med de klippiga öarna i vår egen skärgård längs Västkusten.
Lång bad- fika- och slöpaus i Yttre Bodane
På spetsen av Vålebergsnäbben, med ett helt område fyllt med kala klipphällar, tog vi paus. Själv är jag en badkruka, men de övriga slängde sig i den kalla Vänern och roade sig av hjärtans lust.
Därefter behövde de soltorka och det var perfekt väder för det. Hundarna fick varsin rejäl tuggpinne som de la sig och gnagde på. Mellan varven svalkade de sig i vattnet. Vi tvåbenta passade också på att fylla på energinivåerna med diverse onyttigheter. Därefter bara njöt vi av platsen och stunden.
Efter en lång och superhärlig paus var det dags för oss att röra oss vidare. Vi fick då återvända samma väg som vi kommit tills vi hade passerat Kesdalen och bron. Strax därefter svängde vi vänster in på gul led.
Gul led runt Nötön
Om man utgår från parkeringen är den gula rundslingar totalt 4,6 kilometer. Nu hade vi redan tagit oss en bra bit av den tack vare att den orange och gula slingan delar sträckning från början. Runt själva Nötön gick vi medsols och även här var det inledningsvis mycket skog.
Skog och utsiktspunkter
Stigen var lätt att gå och ledde oss genom ännu mera skog. Här var närheten till Vänern tydligare än längs den orange slingan och vi passerade några fina utsiktspunkter. Dessutom syntes vattnet mellan träden på många ställen.
Framme vid ”havet” och dags för dopp
Helt plötsligt tar skogen slut och vyerna är till synes oändliga. På några klipphällar framför oss solade två kvinnor, men i övrig såg vi inte en människa. Här passade vi på att låta hundarna bada igen.
När man går här får man gång på gång påminna sig om att det inte är havet man har bredvid sig, utan Sveriges största insjö Vänern. Stigen går längs klipporna genom härlig tallskog.
Oledat ut till Björsby
När vi gick den sista biten ute på Nötö såg jag vackra klipphällar på nästa udde och sa till Lars att jag ville gå dit. Men hundarna behövde vila så han väntade med dem i skuggan längs den gula ledan, medan jag gick för att utforska på egen hand.
Till att börja med fanns en liten stig att följa, till berghällarna strax bortom stigen, men därefter blev det snårig skog, branta stup och våtmark. Men jag hittade olika små stigar att följa nästan hela vägen. På ett ställe trängde jag mig igen om ett slyigt buskage, mot ljudet av vågor och sedan var jag där. På platsen som var den vackraste i hela Yttre Bodane (i alla fall av de platser jag var på).
Enligt mig var det definitivt värt att göra den här avstickaren och gå lite oledat. Här kunde jag inte motstå frestelsen, trots att sambon väntade på mig, att följa klipporna ända ut till udden.
Jag hade kunnat tänka mig att spendera en hel dag härute vid Björsby. I alla fall kände jag så ända tills jag stötte på en lång, svart orm som stirrade på mig. Eftersom jag är väldigt rädd för ormar.. vände jag snabbt på klacken och tog en liten omväg förbi den med klappande hjärta.
Jag skyndade tillbaka mot Lars och hundarna där de väntade på mig. Vid något tillfälle irrade jag bort mig lite, men då pratar vi om en felmarginal på kanske 20-30 meter.
Information vid Nötötorpet
Vi fortsatte sedan vår tur tillsammans och var snart framme vid Nötötorpet. Här finns charmig information om växter, fåglar och djurliv, så här gjorde vi givetvis ett litet stopp innan vi fortsatte.
Röd led mot parkeringen
Bara 100 meter från Nötötorpet var vi tillbaka på orange och gul led som vi tagit när vi gick ut mot Vålebergsnäbben. Eftersom vi kände igen oss svängde vi vänster för att komma mot parkeringen. Men strax kom vi till en korsning där röd led (Lasseleden på 1,5 km) passerade – och hade texten ”Parkering” på sig. Vi valde då att ta denna väg upp för att få mer variation.
Tillbaka vid parkeringen efter fyra timmar
Innan vi visste ordet av var vi tillbaka vid parkeringen. Vi hade då varit ute i fyra timmar och förflyttat oss runt en mil. De stigar som vi gick var alla relativt lätta att gå (men inte så enkla att man kan gå med barnvagn), så det blev tid för långa sköna pauser. Så vi fick en riktig semesterdag. Tack Elisabeth Tengblad för tipset!
För dig som vill veta mer om Yttre Bodane
I Yttre Bodane naturreservat kan du uppleva norra Europas största sötvattensskärgård. Naturreservatet ligger i Dalsland, några mil söder om Åmål (och strax norr om Köpmannebro). Hit kommer man enklast med båt eller bil. Slutligen kan det kanske vara av intresse att veta att det är tillåtet att övernatta två dygn i Yttre Bodane naturreservat.
Du kan läsa mer om naturreservatet hos Länsstyrelsen och Västkuststiftelsen.
OBS! Vid parkeringen finns dass, men åtminstone inne på damdasset så saknades både toalettpappershållare och papper. Inte så roligt om man är nödig och inte har tagit med sig eget papper – så ta med papper!
Länk till andra turer och vardagsäventyr som jag gjort i Dalsland
Detta var mitt första besök i Yttre Bodane. Jag hade inte möjlighet att gå alla lederna, så jag kan dessvärre inte svara på frågor om annat än just de delar av reservatet som jag skriver om här.

Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.