Förra veckan såg jag i mitt Instagramflöde att ett av hotellen här på Orust, Hotel Strana, erbjöd nyheten Ocean Hut. Eftersom jag är rätt svag för ”ovanliga” boenden visade jag inlägget för min sambo, men han hummade bara. Därför blev jag väldigt överraskad häromdagen när han meddelade att det var just dit vi skulle på kvällen.

Strana Ocean Hut - exklusiv glamping
Här ligger den – Strana Ocean Hut
Wow så fint det är!
Wow så fint det är!

Tillsammanstid

Eftersom jag hade varit iväg med Linda måndag till torsdag var det supermysigt att komma iväg bara Lars och jag. Vanligtvis åker jag till Hälleviksstrand för att vandra (se längre ner på sidan). Så den här gången fick vi ta hjälp av GPS:n för att hitta till Hotel Strana.

Jag tyckte att byggnaderna passade bra i miljön trots att de är nybyggda
Jag tyckte att byggnaderna passade bra i miljön trots att de är nybyggda

Hotellet såg riktigt fint och påkostat ut när vi svängde in på parkeringen. Ändå smälte byggnaderna in fint i omgivningen eftersom de var smakfullt utformade i ”sjöbodsstuk”. Sånt uppskattar jag.

Utsikt på väg till Strana Ocean Hut
Utsikt på väg till Strana Ocean Hut

Efter att vi hade checkat in och fått information om boendet i Strana Ocean Hut gick vi iväg mot klipporna. Det är bara något hundratal meter att gå från parkeringen, och bryggan syns till och med därifrån.

Spännande att få gå in i Ocean Hut
Spännande att få gå in i Ocean Hut

Vilken vacker ocean hut

Känslan som fyllde mig när vi gick ut mot ”stugan” var en stor förväntan. Och jag blev inte besviken när vi öppnade den låga dörren och steg in. Den rundade formen på rummet, och alla fönstren, gav ett otroligt vackert intryck.

Vilket vackert rum - och vacker utsikt
Vilket vackert rum – och vacker utsikt

Trots att det var smågrått ute upplevdes rummet som väldigt ljust med sina fönster från golv till tak. Till vänster om oss låg hotellet och hamnen, och till höger hade vi vackra bohusklippor. Sängen upptog en stor del av rummet, och den var skön och bäddad med härligt fluffiga sängkläder och många kuddar.

Okej, jag erkänner.. jag slängde mig på sängen direkt
Okej, jag erkänner.. jag slängde mig på sängen direkt

El och en massa finesser fanns det här

För oss som är vana vid att sova i tält var det lite att sätta sig in i. Vi läste (och testade) att tända och släcka alla lampor – som givetvis även har dimmer för olika tillfällen och stämningar. Temperaturen kunde vi också reglera enkelt via knappar i sänggaveln. Förutom ett flertal USB-uttag kunde man även koppla in sig på ljudanläggningen i Strana Ocean Hut. Det finns också toalett och kylskåp. Så tala om glamping.

Lars på väg ut från Bassotto pizza
Lars på väg ut från Bassotto pizza

Stenugnsbakad pizza vid havet

Egentligen var tanken att vi skulle fått baka våra egna pizzor på bryggan utanför Ocean Hut. Men på grund av vädret fick vi ställa in det. Tydligen klarar inte ugnen av så starka vindar. Istället fick vi gå över till Bassottos Pizza som ligger vid hamnen och hämta ut valfri pizza.

Här var det inte de vanliga pizzorna som capricosa, hawaii, calzone och så vidare som stod på menyn. Jag valde en Trynet med bland annat mozzarella, lufttorkad skinka och rucola på, och det var riktigt gott.

Medan vi satt på pizzerian kom solen fram och vi funderade på om vi skulle tänka om och äta på deras uteservering vid hamnen. Men de starka vindarna fick oss att hålla fast vid vår första tanke – att äta ”hemma” i huten.

Supergoda stenugnsbakade pizzor
Supergoda stenugnsbakade pizzor

Sovdags och förhoppning om stjärnklart

Kvällen gick oerhört snabbt. Vi hade varit ifrån varandra några dagar, så det fanns mycket att prata om, berätta och visa bilder på. Snart blev det dags att dra för alla gardiner, för att slippa eventuell insyn från hamnen, och krypa i säng.

Tyvärr var det mulet, så det här var allt vi såg genom takfönstren
Tyvärr var det mulet, så det här var allt vi såg genom takfönstren

Givetvis hoppades vi på en klar natt med stjärnor och månsken, men tyvärr blev det mulet. Jag kan tänka mig hur otroligt vackert det skulle varit att ligga här och titta rakt upp i stjärnhimlen tillsammans.

Mysigt läge

Jag vill gärna känna att jag är i ett eget litet universum när jag har den här typen av boende.

citat från mig själv, 2022

När jag sov så sov jag väldigt gott. Sängen var skön, flotten som ocean hut står på gungade lite lagom, och himlen fanns där rakt ovanför mig. Men någonstans i närheten spelades hög musik långt, långt efter midnatt, vilket jag tyckte var lite störande. Jag vill gärna känna att jag är i ett eget litet universum när jag har den här typen av boende.

Detta mötte mig precis utanför dörren till Ocean Hut på morgonen
Detta mötte mig precis utanför dörren på morgonen

Frukostbuffé i korg

Frukosten, som ingår, hade vi beställt till klockan 08.00 och jag skulle hämta den i restaurangen. Vi hade visserligen kunnat få den levererad till Ocean Hut, men jag tycker det är skönt att komma ut på morgonen.

Frukostbuffén står uppdukad hos Hotel Strana
Frukostbuffén står uppdukad hos Hotel Strana

När jag kom in i restaurangen var det nästan så att jag funderade på att ringa Lars och fråga om vi inte skulle äta där. Hela restaurangen var så otroligt vacker, och utsikten oslagbar i morgonsolen.

Ojdå, vi borde kanske ätit vår frukost här istället?
Ojdå, vi borde kanske ätit vår frukost här istället?

Men jag såg att personalen redan hade packat fint åt oss i en korg, så det fick bli vid vår Ocean Hut i alla fall.

En korg OCH en påse med frukostmat och dryck
En korg OCH en påse med frukostmat och dryck

Frukost på bryggan

Lars, som inte är lika morgonpigg som jag, hade tagit sig ut och satt i morgonrocken och gottade sig i solen när jag kom tillbaka.

Här kommer jag med frukostkorgen ner mot Ocean Hut
Här kommer jag med frukostkorgen ner mot Ocean Hut

Visst hade det varit mysigt att äta frukost i sängen, särskilt i den miljön, men jag kan inte välja bort solen. Alltså satte vi oss helt sonika på bryggans kant och dukade upp frukosten runt oss. Nästan som när vi sover ute i skogen.

Frukost på bryggan utanför "vår" Ocean Hut
Frukost på bryggan utanför ”vår” Ocean Hut

Dags att checka ut

När vi hade ätit oss mätta (och lite till) gick vi in i Strana Ocean Hut en sista gång. Det tog inte så lång tid att packa våra saker, och det kändes vemodigt att säga hejdå till stugan. Trots att vi inte varit där så länge så var det ett välkommet, och mysigt, avbrott från vardagen. Nu var det bara att checka ut och ge sig ut i verkligheten igen. Men med nya gemensamma minnen att ta med oss.

Här hade jag lätt kunnat stanna några timmar till
Här hade jag lätt kunnat stanna några timmar till

Passa på att vandra i Hälleviksstrand

Om man vill gå kortare turer i samband med boende i Strana Ocean Hut är läget perfekt. I Hälleviksstrand finns nämligen så många som sju olika markerade leder att gå (se karta här). Att min favorit bland dessa är Porsnäsleden är ingen hemlighet för den som brukar läsa mina inlägg. Där gick jag till exempel senast i måndags (se bild).

Porsnäsleden - en av alla vandringslederna i Hälleviksstrand
Porsnäsleden – en av alla vandringslederna i Hälleviksstrand

Sju markerade (kortare) leder i Hälleviksstrand

  1. Strosa på Strana – röd markering, 4,5 km enkel led, asfalterad bilväg, grusad gång, cykelväg
  2. Porsnäsleden (länk till blogginlägg) vit markering, 4,7 km svår led, över klippor, myrmark
  3. Slätterna – röd markering (med ”Indianstigen”grön markering, 2 km), 4,4 km medelsvår led, skogsstig, grusad bilväg, stig över klippor
  4. Långeland – grön markering, (avstickare till Slätterna Orange 0,7 km) 3 km. Medelsvår led, skogsstig, skogsstig med hinder, stig över klippor, asfalterad bilväg.
  5. Stördalen – gul markering, 1,7 km medelsvår led, grusad gång, cykelväg, skogsstig
  6. Rösetleden – lila markering, 2 km svår led, myrmark, skogsstig med hinder, stig över klippor
  7. Strana till Sollid – blå markering, 1,9 km svår led, stig över klippor

OBS! Färgen avser ledens markering på den digitala kartan.

Pilgrimsled Orust, 104 km

Jag har inte gått alla dessa ännu, men planen är att göra det inom kort. Dessutom kan man ansluta till den drygt 10 mil långa Pilgrimsled Orust (länk till mina blogginlägg) vid kapellet i Hälleviksstrand.

Pilgrimsleden Orust passerar 800 meter från vårt hus
Pilgrimsleden Orust passerar 800 meter från vårt hus

För dig som vill veta mer om Strana Ocean Hut

Strana Ocean Hut ligger i Sollidshamn, utanför Hälleviksstrand här på Orust i södra Bohuslän. Det handlar om exklusiv glamping i ”stuga” på en flotte med panoramautsikt mot hamnen och havet.

Du kan läsa mer om boendet på Hotel Stranas egen webb

Lars tittar ut mot havet i Strana Ocean Hut
Lars tittar ut mot havet i Strana Ocean Hut

Priset är egentligen långt över vår normala budget, men Hotel Strana erbjöd en boka-tidigt-rabatt, och jag är glad över den mysiga upplevelsen. Detta boende passar när man vill fira något speciellt, eller överraska någon man tycker om med något utöver det vanliga.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.