Eftersom vi är här i Härjedalen under en begränsad tid måste vi tyvärr välja bland allt man kan se och uppleva. Även att jag helst hade stannat i detta underbara landskap i minst en månad. Men att gå till kanjonen Evagraven var ett lätt val. I alla fall för de vuxna i familjen.
Leden startar vid Ruvallens fäbodar, Messlingen
Jag, Lars och hunden Balder tog bilen till Ruvallens fäbodar, strax utanför byn Messlingen. Därifrån följde vi orange markering förbi fäboden. Efter ungefär 500 meter delar sig stigen. Det är 1 kilometer upp till Evagraven från korsningen, men vi valde att gå till höger. Mot hällmålningarna.
Uppåt över myrmarker
Stigen är mycket vältrampad och leder svagt uppåt. Snart kommer man fram till myrmarker där man går på spång. Något som jag älskar, men Lars ogillar. Helt plötsligt fastnade jag. Bredvid spången växte nämligen något som jag trodde kunde vara blomman Kung Karls spira. Och då var jag självklart tvungen att stanna och fota.
Till min glädje hade jag rätt, och skyndade efter fotandet ifatt Lars och Balder. Vilket inte tog så lång tid, för de hade också stannat och fotat. Men inte blommor, utan utsikten. Vi hade kommit högre, och genom trädtopparna skymtade blånande bergstoppar och sjöar längre bort.
Hällmålningarna vid trädgränsen
Sedan följde en kort passage genom lövskog där stigen gick brantare uppåt. Helt plötsligt var vi framme vid skylten som beskrev hällmålningarna, som alltså är 4.000 år gamla. De finns på en otroligt vacker plats, precis vid trädgränsen. Vi kunde fortfarande skönja målningarnas röda färg på bergväggen. Dessutom fanns informativa skyltar på platsen.
Upp på fjällheden
Efter ett kort stopp vid hällmålningarna gick vi stigen vidare mot Evagraven. Den gick brant uppåt en kort bit. Sedan planade den ut och vi gick uppe på fjället med utsikt åt alla håll. Underlaget var lättgådd fjällhed.
Det fanns många ställen som inbjöd till en paus. Som vanligt satte Lars sig ute på en kant och dinglade med benen. Själv vågade jag inte.. hur jag än försökte.
Evagraven – turens höjdpunkt
Ungefär 1,5 kilometers relativt enkel vandring från hällmålningarna skymtade vi Evagraven. En 800 meter lång kanjon/förkastningsspricka. Jag måste säga att det var rätt mäktigt att stå där vid kanten.
Kanjonen har många likheter med Stockholmsgata naturreservat i Örnsköldsviks kommun där jag gick för två år sedan. Hur som helst så var Lars som vanligt tvungen att springa runt och klättra upp och ut på olika stenar och uthängande saker så att jag får små hjärtattacker. Men jag och Balder gick uppe på stigen som följer kanjonens kant.
Vid en av sina små utflykter klättrade Lars ner, gick på snö och kramade en snöboll som han glatt tog med sig upp. Och Balder glatt åt upp.
Tillbaka mot bilen
Stigen längs Evagraven var lätt att gå. Jag hade andan i halsen vid flera tillfällen, men samtidigt njöt jag. Vacker och mäktig plats. När kanjonen tog slut gick det snabbt och lätt att gå tillbaka ner genom skogen till fäbodarna och parkeringen där vi hade bilen.
Sammanfattning
Den här versionen av Evagravsslinga blev knappt 7 kilometer och den tog oss över två timmar att gå. Tack vare allt som hände längs leden (hällmålningar, vackra blommor, milsvid utsikt, mäktig ravin) så var vi fulla av intryck. Och vi var otroligt nöjda att vi valde att åka längs den knaggliga, dåliga vägen – för det var värt varje kilometer.
För dig som vill veta mer om Eva-graven
Evagraven är en kanjon/förkastningsspricka som uppkom för över 10.000 år sedan. Kanjonen är 800 meter lång och det är mäktigt att vandra på stigen längs kanten.
Vägbeskrivning
Från Funäsdalen tar det ungefär 45 minuter med bil till parkeringen på Ruvallens fäbod. Från Funäsdalen kör du mot Mittådalen (cirka 22 km) och svänger där höger mot Messlingen. Här följer en sträcka med fin asfalt i 11 km. Efter byn kör du ytterligare 2 km innan du svänger vänster in på en betalväg mot Ruvallen. Betala med Swish (40 kr). Parkera vid parkering/vindskydd nedanför fäbodarna. Leden utgår från parkeringen. I boken ”Fjällvandra i Härjedalen” är detta turförslag nummer 23. Vi hoppade dock över att gå till Fiskehålsgraven eftersom min sambo inte är helt återställd efter operationen ännu. Slingan hade då blivit drygt en mil.
Länkar
Läs hos Funäsdalen om ”Hällmålningsrundan”
Vill du läsa fler inlägg från Härjedalen
Här hittar du alla inlägg här i bloggen som är från Härjedalen

Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.
Hej ! Tack för din inspirerande blogg ! Jag och min sambo har bokat några nätter på boende i Funäsdalen i september. Vi har tänkt gå några av ” Guldturerna ”. Har ni fått någon erfarenhet om dessa leder är väl underhållna med ledmarkeringar ?
Av det jag sett (och jag har korsat och delvis följt flera av dem under våra dagar här) så är de extremt tydligt märkta. De markeras med stolpar med orange topp, och de dyker upp med täta mellanrum. De har också en väldigt bra app som gör det superenkelt att se om man är på eller utanför leden om man är osäker i något vägval 🙂 Appen heter Funäsfjällen – Spår och leder.