Under några dagar skulle jag och Gunnel, på uppdrag av Destination Läckö-Kinnekulle, prova på en del av Biosfärleden. Vår plan var att inleda med etapp 7 som går mellan Myrbacken och Lugnås. Eftersom vi kom i bil från varsitt håll bestämde vi oss för att mötas i Mariestad och ställa ena bilen vid starten och den andra vid målet.
Mot starten vid Myrbacken
Därför åkte vi tillsammans från Mariestad Äskekärr station tidigt i fredags. Till vår förvåning fanns en skylt märkt ”pendelparkering” som pekade in på den lilla grusvägen. Oerhört charmigt – och oväntat – i den lantliga miljön. Efter att vi parkerat hängde vi på oss våra ryggsäckar och började gå längs grusvägen tills det var dags att svänga in mot skogen och Myrbacken.
Till att börja med följde vi en stig inne i skogen. Där passade vi även på att slå oss ner i en glänta och ta första fikapausen. Vi hade ju suttit i bilarna i 2,5 timmar så det var gott med ett litet mellanmål.
Solgula rapsfält på västgötaslätten
Sedan kom vi ut på en liten grusväg som slingrade sig fram mellan hagar, gårdar och vidsträckta slätter. Från de öppna fälten slog doften av raps emot oss. Och vi njöt av både den söta doften och synen av de klargula fälten. Med den blå himlen och de lätta molnen i bakgrunden var det nästan overkligt vackert.
Trots att leden går längs grusväg relativt länge är det inte något jag störs av. Även att jag generellt helst går på stig. Omgivningarna är oerhört vackra. Och vi hade en massa att prata om. Dessutom är landskapet platt så det var enkelt att gå.
Vi svänger av mot Lugnås
Snabbare än vi trott var vi framme vid korsningen där vi skulle följa en liten landsväg mot Lugnås. Eftersom vi hade läst att det nu skulle bli mer kuperat med stigningar upp på berget, tog vi en välförtjänt lunchpaus innan vi fortsatte. Wilma fick dricka i en bäck och vi passade på att lufta fötterna. När vi skulle gå vidare konstaterade vi glatt att strumporna i mohair redan torkat.
Underlaget vi gick på var visserligen asfalt, men det kom inte en enda bil även att vi nog gick där 45-50 minuter. Stigningen var knappt märkbar (142 meter på 17 kilometer – om vi räknar med den bit vi gick mellan bilen Myrbacken). Runt oss prunkade blommorna i vägkanterna och vi hade fullt upp att titta, lukta och fota. Dessutom hade nästan alla hus vi passerade en syrénhäck, så luften var full av underbara dofter.
Framme vid STF Lugnåsberget Eko-hotell
Vid 15-tiden kom vi fram till hotellet där vi skulle bo för natten, STF Lugnåsberget Eko-hotell. Vi tog en kaffepaus i trädgården innan vi checkade in. Därefter blev vi guidade runt anläggningen av en av ägarna. Vi fick se dvärghönsen, fåren, Sveriges kortaste vandringsled och de nybyggda vindskydden. I dem kan man också få sova. Eftersom jag älskar att sova ute gjorde jag snabbt valet att sova där, medan Gunnel valde hotellrummet. När vi pratade lite om dagen konstaterade vi att vi inte tyckte att det stämde att dagens etapp varit ”utmanande” som den betecknas. Tvärtom var det behaglig och relativt enkel vandring – enligt oss i alla fall.
Under eftermiddagen fick vi en guidning i Qvarnstensgruvan, eftersom ägarna är guider där. Gruvan passerar man längs etapp 8, men det passade både oss och dem att åka dit på eftermiddagen. Mer om detta i eget inlägg som kommer inom kort. Det var ett riktigt intressant besök som blev en av höjdpunkterna för mig på denna vandring.
Kvällspromenad till Lugnås kyrka
Både Gunnel och jag är intresserade av historia, så på kvällen tog vi en liten promenad upp till Lugnås kyrka. Den första kyrkan restes där redan på 1100-talet. Från kyrktrappan skulle utsikten mot Vänern vara slående vacker. Men vi konstaterade att träden vuxit sig för höga för att det skulle vara mycket till utsikt just där, men från andra platser runt kyrkan såg man vida omkring.
Vindskyddsnatt och frukost före avfärd
När vi kom tillbaka satt vi ute på terrassen och pratade en stund innan vi konstaterade att det började bli läggdags. Wilma och jag tog med våra grejer och gick till vindskyddet. Fast egentligen var det inte våra grejer – utan hotellets. Man fick låna både liggunderlag, sovsäck och liner av dem. Hunden Wilma tyckte det var lite konstigt att sova i ett vindskydd när det gick omkring får utanför. Och vi vaknade några gånger under natten av dvärgtuppen som gol. Men för övrigt sov vi gott.
Klockan 6 steg vi upp och gick in till hotellrummet. Gunnel och jag hade bestämt att vi skulle försöka komma iväg runt klockan 07. Därför gick vi till köket och hämtade vår frukostkorg, och hämtade ut det vi ville ha ur ”vårt” skafferi. Sedan satte vi oss på altanen och åt vår goda frukost (ägg från hotellets egna dvärghöns bland annat) – omgivna av underbar syrendoft. Oerhört rofyllt att sitta där och se på korna som sakta förflyttade sig i hagen på andra sidan vägen medan vi åt.
Tack vare att STF Lugnåsberget Ekohotell ligger alldeles intill Biosfärleden var det bara att hämta ryggsäckarna och ge oss ut på etapp 8 när vi hade ätit färdigt. Vi var redo för ännu en spännande vandringsdag!
För dig som vill veta mer om Biosfärleden
Denna etapp av Biosfärleden går mellan Myrbacken och Lugnås i Västergötland, och är 16 kilometer. Om du vill veta mer om etappen kan du läsa Biosfärledens egen beskrivning av sträckan här.
Fler blogginlägg om leden
– Så här skrev Gunnel om Biosfärleden, etapp 7
– Tack vare att jag har gått ytterligare några etapper kan du även läsa mina inlägg från etapp 8 och etapp 9.
Länkar till Destination Läckö-Kinnekulle och deras samarbetspartners
Blev du nyfiken på biosfärleden eller området? Använd de här länkarna så får du veta ännu mer!
– STF Lugnåsberget Ekohotell
– Qvarnstensgruvan
– Destination Läckö-Kinnekulle
– Visit Mariestad
– Vänerkulle
– Västsverige
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.