Under några dagar skulle jag och Gunnel, på uppdrag av Destination Läckö-Kinnekulle, prova på en del av Biosfärleden. Vår plan var att inleda med etapp 7 som går mellan Myrbacken och Lugnås. Eftersom vi kom i bil från varsitt håll bestämde vi oss för att mötas i Mariestad och ställa ena bilen vid starten och den andra vid målet.

På väg från pendelparkeringen i Äskekärr - mot starten av etapp 7
På väg från pendelparkeringen i Äskekärr – mot starten av etapp 7

Mot starten vid Myrbacken

Därför åkte vi tillsammans från Mariestad Äskekärr station tidigt i fredags. Till vår förvåning fanns en skylt märkt ”pendelparkering” som pekade in på den lilla grusvägen. Oerhört charmigt – och oväntat – i den lantliga miljön. Efter att vi parkerat hängde vi på oss våra ryggsäckar och började gå längs grusvägen tills det var dags att svänga in mot skogen och Myrbacken.

Här kliver vi på etapp 7 av Biosfärleden mot Lugnås
Här kliver vi på etapp 7 av Biosfärleden

Till att börja med följde vi en stig inne i skogen. Där passade vi även på att slå oss ner i en glänta och ta första fikapausen. Vi hade ju suttit i bilarna i 2,5 timmar så det var gott med ett litet mellanmål.

Första pausen i skogen
Första pausen i skogen – Wilma och jag
Det är ett charmigt landskap som etapp 7, Biosfärleden, bjuder oss på
Det är ett charmigt landskap som etapp 7, Biosfärleden, bjuder oss på

Solgula rapsfält på västgötaslätten

Sedan kom vi ut på en liten grusväg som slingrade sig fram mellan hagar, gårdar och vidsträckta slätter. Från de öppna fälten slog doften av raps emot oss. Och vi njöt av både den söta doften och synen av de klargula fälten. Med den blå himlen och de lätta molnen i bakgrunden var det nästan overkligt vackert.

Ett av alla rapsfälten
Ett av alla rapsfälten
Wilma och jag längs grusvägen
Wilma och jag längs grusvägen
Gunnel verkar trivas lika bra som jag längs Biosfärleden
Gunnel verkar trivas lika bra som jag

Trots att leden går längs grusväg relativt länge är det inte något jag störs av. Även att jag generellt helst går på stig. Omgivningarna är oerhört vackra. Och vi hade en massa att prata om. Dessutom är landskapet platt så det var enkelt att gå.

Så här ser de ut - markeringarna som vi följer
Så här ser de ut – markeringarna som vi följer. Den blå är för Biosfärleden.

Vi svänger av mot Lugnås

Snabbare än vi trott var vi framme vid korsningen där vi skulle följa en liten landsväg mot Lugnås. Eftersom vi hade läst att det nu skulle bli mer kuperat med stigningar upp på berget, tog vi en välförtjänt lunchpaus innan vi fortsatte. Wilma fick dricka i en bäck och vi passade på att lufta fötterna. När vi skulle gå vidare konstaterade vi glatt att strumporna i mohair redan torkat.

I pausen passar vi på att ta av strumpor och skor och lufta fötterna
I pausen passar vi på att ta av strumpor och skor och lufta fötterna
Skönt för fötterna med en paus
Skönt för fötterna med en paus

Underlaget vi gick på var visserligen asfalt, men det kom inte en enda bil även att vi nog gick där 45-50 minuter. Stigningen var knappt märkbar (142 meter på 17 kilometer – om vi räknar med den bit vi gick mellan bilen Myrbacken). Runt oss prunkade blommorna i vägkanterna och vi hade fullt upp att titta, lukta och fota. Dessutom hade nästan alla hus vi passerade en syrénhäck, så luften var full av underbara dofter.

Årets första rödklöver
Årets första rödklöver
Fältarv längs Biosfärleden
Fältarv längs Biosfärleden
Jungfrulin
Jungfrulin – vacker färg, och högväxt

Framme vid STF Lugnåsberget Eko-hotell

Vid 15-tiden kom vi fram till hotellet där vi skulle bo för natten, STF Lugnåsberget Eko-hotell. Vi tog en kaffepaus i trädgården innan vi checkade in. Därefter blev vi guidade runt anläggningen av en av ägarna. Vi fick se dvärghönsen, fåren, Sveriges kortaste vandringsled och de nybyggda vindskydden. I dem kan man också få sova. Eftersom jag älskar att sova ute gjorde jag snabbt valet att sova där, medan Gunnel valde hotellrummet. När vi pratade lite om dagen konstaterade vi att vi inte tyckte att det stämde att dagens etapp varit ”utmanande” som den betecknas. Tvärtom var det behaglig och relativt enkel vandring – enligt oss i alla fall.

Fåren utanför hotellrummet på STF Lugnåsberget Ekohotell
Fåren utanför hotellrummet på STF Lugnåsberget Ekohotell

Under eftermiddagen fick vi en guidning i Qvarnstensgruvan, eftersom ägarna är guider där. Gruvan passerar man längs etapp 8, men det passade både oss och dem att åka dit på eftermiddagen. Mer om detta i eget inlägg som kommer inom kort. Det var ett riktigt intressant besök som blev en av höjdpunkterna för mig på denna vandring.

Kvällspromenad till Lugnås kyrka

Både Gunnel och jag är intresserade av historia, så på kvällen tog vi en liten promenad upp till Lugnås kyrka. Den första kyrkan restes där redan på 1100-talet. Från kyrktrappan skulle utsikten mot Vänern vara slående vacker. Men vi konstaterade att träden vuxit sig för höga för att det skulle vara mycket till utsikt just där, men från andra platser runt kyrkan såg man vida omkring.

Vindskyddsnatt och frukost före avfärd

När vi kom tillbaka satt vi ute på terrassen och pratade en stund innan vi konstaterade att det började bli läggdags. Wilma och jag tog med våra grejer och gick till vindskyddet. Fast egentligen var det inte våra grejer – utan hotellets. Man fick låna både liggunderlag, sovsäck och liner av dem. Hunden Wilma tyckte det var lite konstigt att sova i ett vindskydd när det gick omkring får utanför. Och vi vaknade några gånger under natten av dvärgtuppen som gol. Men för övrigt sov vi gott.

Sovdags i vindskyddet vid STF Lugnåsberget Ekohotell
Sovdags i vindskyddet vid STF Lugnåsberget Ekohotell – kul sovalternativ

Klockan 6 steg vi upp och gick in till hotellrummet. Gunnel och jag hade bestämt att vi skulle försöka komma iväg runt klockan 07. Därför gick vi till köket och hämtade vår frukostkorg, och hämtade ut det vi ville ha ur ”vårt” skafferi. Sedan satte vi oss på altanen och åt vår goda frukost (ägg från hotellets egna dvärghöns bland annat) – omgivna av underbar syrendoft. Oerhört rofyllt att sitta där och se på korna som sakta förflyttade sig i hagen på andra sidan vägen medan vi åt.

Skafferiet på ekohotellet
Skafferiet på ekohotellet

Tack vare att STF Lugnåsberget Ekohotell ligger alldeles intill Biosfärleden var det bara att hämta ryggsäckarna och ge oss ut på etapp 8 när vi hade ätit färdigt. Vi var redo för ännu en spännande vandringsdag!

Frukost i magen - och lunchpåse i ryggsäcken från ekohotellt i Lugnås
Frukost i magen – och lunchpåse i ryggsäcken

För dig som vill veta mer om Biosfärleden

Denna etapp av Biosfärleden går mellan Myrbacken och Lugnås i Västergötland, och är 16 kilometer. Om du vill veta mer om etappen kan du läsa Biosfärledens egen beskrivning av sträckan här.

Fler blogginlägg om leden

Så här skrev Gunnel om Biosfärleden, etapp 7
– Tack vare att jag har gått ytterligare några etapper kan du även läsa mina inlägg från etapp 8 och etapp 9.

Länkar till Destination Läckö-Kinnekulle och deras samarbetspartners

Blev du nyfiken på biosfärleden eller området? Använd de här länkarna så får du veta ännu mer!
STF Lugnåsberget Ekohotell
Qvarnstensgruvan
Destination Läckö-Kinnekulle
Visit Mariestad
Vänerkulle
Västsverige

Tack för den här gången Eko-hotellet i Lugnås
Tack för den här gången Eko-hotellet i Lugnås

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.