Efter en veckas lugn hemma hos oss var det dags för valpen Balder att följa med oss på sin första utenatt. Eftersom han är så liten kan vi inte gå mer än någon kilometer med honom, så det krävde en viss planering. På grund av min födelsedag, och dotterns sportlov, är jag ledig hela veckan. Jag ville väldigt gärna åka upp till Sotenäs och vandra lite. Valet av sovplats föll på Bollemyrstugan.

En riktig ministuga var den, Bollemyrstugan
En riktig ministuga var den, Bollemyrstugan

Tanken var att Wilma och jag skulle gå etapp 19 av Kuststigen följande dag och den går mellan Anneröd och Bovallstrand. När vi studerade kartan såg vi att det skulle ligga en stuga, Bollemyrstugan, en dryg kilometer från etappstarten. För att få en uppfattning om ifall stugan kunde vara aktuell gjorde jag som vanligt en sökning på webben. Det var ganska kul att det första Google-resultatet på stugan visade ett inlogg härifrån bloggen – från när Sofia sov där i april. Hur som helst var det både lätt och spännande för en valp att gå från bilen till stugan.

Spännande upptäcktsfärd för både tvåbenta och fyrbenta
Spännande upptäcktsfärd för både tvåbenta och fyrbenta

Sofia hade förvarnat att stugan var liten, men vi hade inte förstått exakt hur liten, förrän vi såg den. Dörren var så låg att jag fick krypa när jag skulle in i stugan. Allt som rymdes därinne (vilket i och för sig också var allt som behövdes) var egentligen två britsar. Det fanns också ett litet väggfast bord och några små hyllor därinne. Och en stång i taket – vi önskade på kvällen att vi hade haft med galgar så vi kunde hängt upp klädena på tork.

I Bollemyrstugan kan man varken gå in, eller stå raklång
I Bollemyrstugan kan man varken gå in, eller stå raklång

Precis utanför stugan finns en grillplats med sittbänkar runtom. Just igår låg den mitt i en sjö som gjorde det svårt att vistas runt eldstaden. Vi försökte därför leda vattnet ut från ”ringen” runt eldstaden och ner mot myren. Först tog vi pinnar till hjälp, men sedan tog vi varsin tegelpanna som låg under trappan för att kunna skjutsa på vattnet lite snabbare.

"Husse, får jag vara med" undrar Balder utanför Bollemyrstugan
”Husse, får jag vara med” undrar Balder utanför Bollemyrstugan

Jag hade handskar på mig, men jag upptäckte strax att min sambo inte hade det. Han skar sig nämligen illa i ett finger, men som vanligt vägrade han uppsöka vård och försökte få ihop det djupa såret själv. Trots detta gjorde vi upp en eld i eldstaden och grillade lite hamburgare i mörkret innan vi kröp in i vår lilla stuga.

Sambon skar upp ena fingret på en tegelpanna
Sambon skar upp ena fingret på en tegelpanna – här det snygga bandaget…
Balder väntar på att vi ska gå in och lägga oss i Bollmyrstugan
Balder väntar på att vi ska gå in och lägga oss i stugan

I stugan fanns två väldigt smala britsar. Vi valde att flytta ut dem en bit från väggen och lägga våra liggunderlag på dem. På det sättet blev det helt okej sovplatser. Hundarna hade sina bäddar på golvet, och eftersom det var första gången Balder var med var vi lite oroliga över att det skulle bli en jobbig natt. Det blev det inte. Han somnade direkt och behövde bara gå ut en gång på hela natten.

Hundarna ligger nedanför min brits
Båda hundarna sover nedanför min brits
Mysigt med lampans sken i stugan
Mysigt med lampans sken i stugan

Det var längesedan vi sov ute när det var så här varmt. På dagen några plusgrader, och på natten några minusgrader. Så det var riktigt bekvämt i sovsäcken och jag sov som en prinsessa ända tills hundarna sa att det var morgon. Då steg jag upp och gick en liten runda med dem runt Bollemyrstugan och gav dem deras mat.

Utsikten när jag kravlade ut genom dörröppningen i morse
Utsikten när jag kravlade ut genom dörröppningen i morse
Vacker morgon vid Stora Bollemyren
Vacker morgon vid Stora Bollemyren

Därefter packade jag mina grejer, pussade sambon och valpen Balder hejdå, innan Wilma och jag gick vidare längs Soteleden för att ansluta till Kuststigen etapp 19 drygt en kilometer bort.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.