Fin övernattning på Klevsjöloft

Eftersom vi deltog i marschen förra veckan fanns varken tid eller ork över till någon avkopplande utenatt som vi annars brukar unna oss med jämna mellanrum. Igår stod vi inte ut längre, utan bestämde oss hastigt och lustigt för att åka till Klevsjöloft som vi passerat en av marschdagarna och fastnat för.

Klevsjöloft - 184 meter över havet
Klevsjöloft – 184 meter över havet
Lugnt och skönt på Klevsjöloft
Lugn och skön plats

Utsiktspunkten Klevsjöloft ligger i Risvedenområdet – men utanför de 11 naturreservaten som finns där. Klevsjöloft är 184 meter högt och ger besökaren milsvid utsikt över delar av Risveden och Klevsjöarna i sydost och Matbrunn och Skäfthultssjön i sydväst. Vi passerade här när vi gick Risvedenspåret (18 km) förra veckan och föll pladask för utsiktspunkten. Sjöar, skog och “småberg” åt alla håll så långt ögat når.

Underbar tystnad och underbar utsikt
Underbar tystnad och underbar utsikt
Lars testar min sovplats
Lars testar min sovplats

Igår kväll kom vi fram ganska sent. Trots det började vi med att återbekanta oss med utsikten innan vi fick upp våra sovplatser i form av hammockar (och tarpar som skydd för blåsten). Runt klockan 22, när solen redan gått ner även att den förstås varit dold bakom moln hela dagen, var vi klara och kunde sätta oss ner på bergskanten och bara njuta av kvällen, lugnet och sällskapet.

Min sovplats på Klevsjöloft är klar - här i pannlampans sken
Min sovplats på Klevsjöloft är klar – här i pannlampans sken

Och det var tack vare Lars - jag är rätt kass på knopar
Och det var mest tack vare Lars – jag är rätt kass på knopar

Tacksamma över den fina kvällen vi fått kröp vi till sist ner i varsin hammock och jag vaggades snabbt till sömns i min varma, mysiga kokong. En gång vaknade jag under natten, men somnade om snabbt igen. Men strax före 05 slog jag upp ögonen pigg och nyfiken. Och lycklig över att se ljuset ute och notera att det nog skulle bli en solig och vacker dag.

Lägerplatsen i gryningsljus strax före kl 05
Lägerplatsen i gryningsljus strax före kl 05 i morse
Ofattbart vackert från Klevsjöloft
Ofattbart vackert – utsikten mot Stora Klevsjön

Utsikt från Klevsjöloft

Eftersom jag är lite mer morgonpigg än Lars kröp jag ner i sovsäcken igen efter ungefär 50 minuters fotograferande och smygande runt i området. Bara jag och storlommen var vaken tror jag, för den hörde jag gång på gång nerifrån sjöarna. Medan jag väntade på att sambon skulle vakna njöt jag av utsikten från min sovplats – och efter en stund även av att läsa några kapitel i boken jag hade med mig.

Utsikten från sovplatsen på Klevsjöloft
Utsikten från sovplatsen
Som tur var hade jag med mig en bok
Som tur var hade jag med mig en bok

Några timmar efter att jag vaknat gjorde även sambon det. Hans sovplats var då lite väl varm eftersom den låg mitt i solen och han steg snart upp och gjorde mig sällskap till frukosten.

Vissa sover lite längre än andra...
Vissa sover lite längre än andra…

Dagens frukostvy var otroligt vacker där vi satt i morgonsolen. Skogen, sjöarna och lagren av kullar/berg bredde ut sig framför oss. Fåglarna kvittrade – i övrigt var allt tyst. Bilderna vi tog blev tyvärr inte något att ha då en solstråle skar igenom varenda bild. Men du får ta mig på orden när jag säger att det var fint.

Klevsjöloft, strax utanför Risveden-området, Skepplanda

Det var lite bökigt att få upp två hammockar på toppen på grund av trädens placering och alla buskar som fanns emellan. Men vill man så går det. Vi kommer definitivt att återvända till denna plats – med eller utan övernattning. Förresten: Här fanns bra mobiltäckning – något som annars är en bristvara i Risveden-området.

För dig som vill veta mer

Hitta hit: Klevsjöloft ligger i Risvedenområdet (Ale, Lerum och Alingsås kommuner), men utanför naturreservaten. GPS-koordinater: GPS:57°58’27.4″N 12°21’21.3″E
Länk: Läs mer om Klevsjöloft hos “Pärlor i Göteborgs insjörike”

Märkt , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *