Idag passade vi på att göra en liten familjeutflykt till Björsjöbacka, i Vättlefjäll naturreservat, på eftermiddagen. Temperaturen har varit närmare 30 grader varje dag sedan vi flyttade hit i lördags, men äntligen sjönk den ner till bara 23.

Skylt - Vättlefjäll naturreservat
Skylt – Vättlefjäll naturreservat

Vi återvände till Björsjöbacka

En helg för ungefär en månad sedan gick Lars och jag rundan runt Björsjön som utgår från Skrapekärr, och vi tyckte att hagarna runt Björsjöbacka var väldigt mysiga. Att avståndet från parkeringen och dit inte är mer än 900 meter passade bra just idag när vi skulle ha våra inte-så-ute-sugna tonåringar med oss.

Skylt vid parkeringen - bara 900 meter till Björsjöbacka
Skylt vid parkeringen – bara 900 meter till Björsjöbacka
En sådan sträcka (som den till Björsjöbacka) är rätt okej ändå
En sådan sträcka är rätt okej att gå ändå

Picknick mitt i hagen

Parkeringen ligger precis utanför en lummigt grön hage full av lövträd. En liten sjö skymtar mellan all grönska. Efter att man gått in genom en grind följer man skogsvägen rakt fram (leden är markerad) tills man kommer fram till en stor äng/hage, alldeles vid gården Björsjöbacka. Vi letade upp en fin kulle med utsikt åt alla håll.

Utsikten från fikaplatsen
Utsikten från fikaplatsen
Det första vi såg var en alpacka
Det första vi såg var en alpacka
Vi fick sällskap på vår fika-kulle i Björsjöbacka
Vi fick sällskap på vår fika-kulle i Björsjöbacka
Finbesök på fikakullen i Björsjöbacka
Finbesök på fikakullen

Vi fick en rolig och mysig stund på kullen vi valde ut som fikaplats. Ryggsäcken packades upp och några av fåren var väldigt närgångna och försökte roffa åt sig små smakbitar. Det var mysigt att sitta där i lugnet och se ut över ängen med alla djuren och höra dem runt oss.

Fler får
Fler får i hagen

Kort men fin gemensam stund

Vi stannade inte mycket längre än att vi hann fika lite och gosa med de djur som var tillräckligt nyfikna och modiga för att komma fram till oss. Betydligt gladare, mer avslappnade och med nya gemensamma minnen vände vi tillbaka till bilen – genom alla fina grindar (som gör det smidigt att ta sig igenom hagarna om man har med barn eller hundar jämfört med stättor/trappor som ska klättras över).

Fint längs vägen till/från Björsjöbacka
Fint längs vägen
En av alla grindarna
En av alla grindarna

Jag förmodar att vi kommer att åka hit fler gånger. Jag kan rekommendera det som barnvänligt utflyktsmål – som dessutom är väldigt naturskönt.

Fler turer jag gjort vid Skrapekärr

Stora Björsjön i dimma
Maj 2020 – Skrapekärr – Björsjön runt, 6,7 km i regn
Och här kan du läsa om alla turer jag gjort i Vättlefjäll

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.