Ett av min dotters favoritställen är Sälen, så när vi fick tillgång till en stuga där under Kristi Himmelsfärdshelgen passade vi på att åka dit som en liten födelsedagspresent för henne. Vi var bara där några få dygn, men vi hann med mycket: Skidåkning (3 turer), snöbollskrig, korvgrillning, pulkaåkning, solande på altanen, hundspring på skaren, en fantastisk solnedgång och dessutom en tältnatt på fjället.

Hoppsan, det är visst snö i Sälen!

Min dotter om födelsedagspresenten - några dagar i Sälen
Min dotter om födelsedagspresenten – några dagar i Sälen

Hittills hade vi bara besökt Sälen under sommaren, men det var ju ändå slutet av maj så jag tog för givet att det skulle gå att vandra där. Kanske att det skulle vara lite blött, tänkte jag, men ändå ”vandringsbart”. Eftersom jag är den planerande typen kollade jag givetvis upp detta – vilket resulterade i att vi fick göra om våra packlistor. Och dessutom leta reda på längdskidor, pjäxor – och åkmatta! Trots att det var barmark nere i Sälen by var det nämligen snö uppe på fjället.

Uppe på fjället var det snö - men barmark runt omkring
Uppe på fjället var det snö – men barmark runt omkring

Åkning i backen

Under vintern har vi haft väldigt lite snö hemma på småländska höglandet, så min dotter hade inte haft möjlighet åka pulka en enda gång på hela vintern. Därför var det rena himmelriket för henne och hennes kompis att få åka i backen i Sälen under vår minisemester. Att bli väckt tidigt så att vi kunde dra nytta av skaren var kanske inte så kul, men så fort vi kom ut var det idel glada miner. Till och med jag åkte med henne på mattan – och min skräckslagna förtjusning hördes lång väg.

Bra träning att gå upp efter varje åk
Bra träning att gå upp efter varje åk
Dottern åker med skräckblandad förtjusning
Inte bara jag – utan även dottern – åkte med skräckblandad förtjusning

Skidåkning på dagen och i solnedgången

Under dagen tog vi oss en skidtur bara ”för att”. Vi bestämde oss för att om vädret fortsatte vara lika fint som under dagen så skulle vi åka upp på fjället på kvällen och titta på solnedgången. Jag är så otroligt glad för att vi gjorde det, för det var helt fantastiskt!

Skidåkning i Sälen - slutet av maj 2020
Skidåkning i Sälen – slutet av maj 2020
En tur ramlade jag 5 gånger.... andra turer ingen alls
En tur ramlade jag 5 gånger…. andra turer ingen alls. Men lika glad var jag ändå.
Jag står på skidorna och njuter av solnedgången i Sälen
Jag står på skidorna och njuter av solnedgången
På kvällen höll snön att gå på
På kvällen höll snön att gå på

Morgontur på skaren

Som de flesta nog förstått vid det här laget är jag ganska morgonpigg. Att stiga upp medan familjen sover och få några timmar i tystnaden med bara hundarna som sällskap är helt underbart. Att dessutom få göra det på skaren på fjället i solsken – ja det är i det närmaste oslagbart.

Hundar i morgonsol på fjället i Sälen
Hundar i morgonsol på fjället
Glada hundar på fjället, Sälen
Glada hundar på fjället

Korvgrillning vid stugan

Jag brukar säga det rätt ofta, och i många olika sammanhang – det är de små sakerna som gör skillnad! Som en sådan enkel sak att gå ut ur stugan och grilla korv där istället för att äta mellanmålet inne. Dels är det härligt att vara utomhus, dels gör vi något tillsammans och dessutom gör det att vi minns stunden betydligt längre än om vi bara ätit inne som vilken dag som helst.

Korvgrillning utanför stugan i sälen
Korvgrillning utanför stugan

Snöbollskrig och snökojor

Om du frågar min dotter säger hon säkert att matt-åkningen i backen eller TV-spelandet på egna loftet i stugan var det bästa med resan. Men jag tror faktiskt inte att snöbollskrigen eller snökoje-byggandet kom så långt efter… Det fanns en massa saker att göra även att ”allt” var corona-stängt.

Snöbollskrig utanför stugan
Snöbollskrig utanför stugan
Snart får vi plats härinne
Snart får vi plats härinne

Övernattning på fjället i snön

För mig var höjdpunkten, förutom att se dotterns glädje, natten då jag och min vän tältade uppe på fjället i snön (se separat inlägg).

Tältnatten på fjället blev höjdpunkten för mig
Tältnatten på fjället blev höjdpunkten för mig

Sammanfattning

Trots att vi bara var på plats i 2,5 dygn hann vi få med oss en massa härliga upplevelser och fina gemensamma minnen. Till Sälen kommer vi förmodligen att återvända!

Bra resa till Sälen, tyckte min dotter
Bra födelsedagspresent, tyckte min dotter om resan

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

3 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Så härligt ni hade, och vilka ljuvliga bilder. Fjäll med snö är ju inte helt fel, även om hösten är bäst i mitt tycke 😀

    1. Fjällvandra på hösten skulle jag gärna vilja göra så snart jag har möjlighet. Med de arbetsplatser jag haft har det varit enklast att vara ledig på sommaren, så jag har egentligen bara erfarenhet av små turer på sommaren. Förutom den här gången – då det var ruggigt svårvandrat 🙂 Tur att Camilla hade förvarnat så att vi kunde ta med skidor.

  2. It’s really very complicated in this full of activity life to listen news on Television, thus
    I just use internet for that purpose, and obtain the
    newest news.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.