Att tälta på fjället mitt i snön blev årets höjdpunkt för mig. Hittills vill säga. Jag har redan haft många höjdpunkter i år, och många fler kommer det förmodligen att bli. Men jag tror ändå att den här långhelgens övernattning blir ”svårslagen”.

Här skidar jag med packningen - vi ska tälta på fjället
Här skidar jag med packningen

Efter att vi ätit middag med tonåringarna packade vi våra ryggsäckar med det vi behövde för en utenatt. Bilfärden tog oss runt 3-4 minuter. Glada och förväntansfulla packade vi ut skidor, stavar och ryggsäckar ur bilen. Solen hade strålat från en klarblå himmel hela dagen, så snön var mjuk och moddig. Att glida fram på skidorna uppför fjället var det därför inte tal om, utan det var mer som att gå. Men utan skidor (eller snöskor) hade vi inte tagit oss ut över huvud taget.

Vi letade oss uppför fjället medan solen började sjunka
Vi letade oss uppför fjället medan solen började sjunka

Vi hade redan i förväg sett ut en plats där vi ville slå upp tältet. När vi skidat dit såg vi oss omkring och upptäckte flera andra platser i närheten som såg tilltalande ut och enades om en av dem. Så fort vi tagit av skidorna sjönk vi med pjäxorna i snön. Det blev snabbt kallt, men det kunde inte hjälpas. Vi behövde gräva ut en plats att ställa upp tältet på. Med våta och frusna fötter och fingrar hjälptes vi åt (även om jag mest var en assistent i projektet) i en kamp mot klockan. Vi ville såklart få upp tältet innan solen sjönk vid horisonten. Himlen blev vackrare och vackrare.

Årets höjdpunkt - att tälta på fjället i snö
Årets höjdpunkt – att tälta på fjället i snö

När vi var klara med tältet var klockan var över 22. Att stå där uppe på fjället och se de vidunderligt vackra vidderna i solens sista strålar var magiskt. Det är obeskrivligt att få dela en sådan stund med en annan människa. Efter att vi hade sett oss mätta, och tagit bilder av den vackra solnedgången, kröp vi in i tältet. Det var oerhört skönt att dra av de dyngsura pjäxorna och strumporna och smyga in i torra och mysiga sovkläder. För att inte tala om hur skönt det var att kura in sig i sovsäcken.

Här kurar jag i sovsäcken - så kan det se ut att tälta på fjället
Här kurar jag i sovsäcken

Min vän hade med sin hund och hon accepterade direkt sin sovplats bredvid husse och att sova iklädd hans dunjacka. Hon somnade på bara några minuter. Även jag somnade snabbt och gott i sovsäcken, trots att kvällen var oerhört ljus. Temperaturen låg runt 0 grader, och jag kände hur snön kylde liggunderlaget under mig. Trots detta sov jag förvånansvärt gott, och det var ytterst motvilligt jag öppnade ögonen klockan 04.03 då mitt alarm signalerade att det var dags att se på soluppgången.

Härlig morgonvy - så kan det vara att tälta på fjället
Härlig morgonvy inifrån tältet

Det var helt fantastiskt att öppna tältet och från min plats i sovsäcken se solen stiga upp över fjällets kant. När vi ändå var vakna bestämde vi oss för att packa vi ihop, bet i det sura äpplet och stack ner fötterna i de iskalla och blöta pjäxorna och gjorde oss redo för att åka nerför fjället mot bilen.

Det var en otroligt vacker morgon i Sälenfjällen
Det var en otroligt vacker morgon i Sälenfjällen

Under natten hade det frusit på så vi hade ett fantastiskt glid under skidorna. Lite FÖR bra enligt mig. Jag var skräckslagen hela vägen ner, med ryggsäcken på ryggen, så till slut sa jag till min dittills väldigt förstående vän att jag ämnade ta av skidorna och gå sista biten. Jag var orubblig – det gick inte att övertala mig att fortsätta en meter till. På de kanske 300 meter som var kvar (jag såg bilen med blotta ögat) hann jag ångra det beslutet många gånger. Jag sjönk ner till knäna i snön för varje steg till att börja med, men på slutet var det inte mer än 10-15 cm snö. Min vän stod givetvis på barmarken vid bilen och fotade mig mellan skrattanfallen…

Jag valde att ta av skidorna och gå den sista biten...
Jag valde att ta av skidorna och gå den sista biten…

Sammanfattning

En sådan här övernattning hade jag inte gjort på egen hand. Visserligen har jag sovit helt ensam i snö tidigare i vinter, men då var det i vindskydd och nära civilisation. Men jag är oerhört tacksam över att jag fick se en så vacker plats, och vara med om en sådan stor upplevelse. Detta blev definitivt något att minnas – för alltid.

6 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Det låter helt underbart. Och ska jag vara ärlig, och det ska man ju, hade jag också tagit av mig skidorna och gått ner 😉

  1. Tack Ingegerd, då behöver jag inte känna mig lika mesig 🙂

 2. Härligt att ni fick en så magisk upplevelse ❤️

  1. Ja, tack Camilla för att du förvarnade oss om väderleken så att vi fick denna chans! <3

 3. Agneta Svensson

  Det ser helt fantastiskt ut. Härligt att få uppleva något så magiskt.

  1. Magisk plats, magisk tidpunkt, magiskt sällskap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV