Bokskog om våren. Det finns inte många miljöer som kan erbjuda den speciella skira grönskan och ljuset man möts av i just en bokskog. Utanför Eksjö har vi ett litet naturreservat (Kvänsås bokar) där vi kan se bok. Men i helgen var jag inte hemma så jag fick besöka en annan bokskog.

Det blev ett litet stopp längs vägen till den bokskog jag skulle få utforska - för att fota strutbräken - Matteuccia struthiopteris Det blev ett litet stopp längs vägen för att fota strutbräken – Matteuccia struthiopteris

När vi svängde av på den lilla vägen mot bokskogen passerade vi en relativt öppen yta med fuktig mark. Solen silade ner mellan de omkringliggande träden och lyste upp de vårgröna ormbunkar som växte där. Vi svängde in bilen till kanten och hoppade ur för en liten fotopaus. Det visade sig vara strutbräken, en ganska art som geografiskt finns i nästan hela Sverige – men är sällsynt.

Det går inte att bara köra förbi något så här vackert! Bokskogen fick vänta!
Det går inte att bara köra förbi något så här vackert!

Därifrån var det bara några minuters bilfärd tills vi parkerade vid en liten avtagsväg. Solen sken, men det var ingen värme i luften. Runt oss hade vi åkrar och lövskog. Min vän visade vägen till en stig som vi sedan följde. Spridda bokar stod vid sidan om oss, men efter bara några hundratal meter var vi mitt inne i en vacker bokskog. Trots att jag kunde höra trafikljud (och jag är lite kräsen när det kommer till just detta) infann sig en fridfull känsla.

Bokskog
Bokskogen

I sakta mak gick vi sida vid sida medan vi såg upp mot trädens vårgröna kronor mot en knallblå himmel. Det var enkelt att ta sig fram mellan träden – man behöver ju inte nödvändigtvis följa stigen. Det är snarare en fördel att inte göra det. När vi sett oss mätta för den här gången fortsatte vi ner i en ljuvlig dalgång medan vi följde stigen tillbaka till parkeringen.

Underbart härlig bokskog
Underbart härlig bokskog

Slingan var inte lång att gå, men känslan den bjöd på var stor. Säga vad man säga vill, men det är något väldigt speciellt med bokskog. Ljuset. Rymden. Känslan. Jag får aldrig nog!

Länkar till mina andra inlägg om bokskogar

Inlägg (flera) från Söderåsens nationalpark, Skåne
Inlägg (flera) från min ”hemmabokskog” Kvänsås, Eksjö

Bokskog - vad annars

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.